8+1 tévhit a kutyákkal kapcsolatban

Blog :: Érdekességek 2017. december 11., hétfő 10:48

A kutya ember kapcsolat évezredekre nyúlik vissza, az egyik legtradicionálisabb elem a létezésünkben. Köztünk élnek, köztünk járnak, mi pedig hajlamosak vagyunk elhinni, hogy mindent tudunk négylábú barátainkról. Tényleg így van? Sorra vettünk néhány velünk élő népszerű kutyás tévhitet!


 
1.    Ezt a fajtát nem lehet megnevelni…
Az egyik legnagyobb tévhit. Minden ebet kell és lehet is nevelni. Nagyon fontos, hogy a saját jelleme mentén foglalkozzunk a kutyánkkal, így az eredmény is kézzelfoghatóbb lesz. Mindegyik külön egyéniség, éppen ezért egy juhászkutyától ne várjuk el, hogy csendben legyen, ha becsönget hozzánk a szomszéd. Nekünk is vannak olyan vonásaink, amik velünk születettek, kutyánknál is tartsuk ezt tiszteletben.

2.    Télen nem zaklatják kedvenceinket a paraziták
Általánosságban igaz, hogy a fagyok és a hó kiírtja a kártevők javarészét, azonban ez nem érvényes a kullancsokra és a bolhákra. Mindannyiunk okkal gyűlölt ellenségei ilyenkor a melegben keresnek menedéket, erre a legjobb táptalajt pedig az otthonunk biztosítja. Éppen ezért nem árt az óvatosság, ne kezeljük csupán szezonálisan a kérdést, használjunk ellenszereket télvíz idején is! 

3.    A kutyák fekete-fehérben látják a világot…
Ez egy ősrégi tézis, amely már régen megdőlt, a köztudatból valahogy mégsem akar kikopni. Manapság már kísérletekkel igazolható, hogy a kutyák az emberi szemhez mérten megközelítőleg hétszer fakóbban, ugyanakkor színesben látják a környezetüket. 

4.    A hiénák a kutyák családjába tartoznak
Kultikus tévedés. A hiénák genetikai térképük alapján sokkal inkább kapcsolhatók a macskák nemzetségéhez. 

5.    Kölyköt szeretnék, a felnőtt kutyát bajosabb örökbe fogadni
Téves elgondolás. Egy felnőtt kutya már nem rág, jó esetben szobatiszta is, könnyen alkalmazkodik. Ha mindezek nem érvényesek, még ugyanúgy megtaníthatod a legfontosabb dolgokra, mint egy kölyköt. A gondoskodás és a napi megfelelő mennyiségű mozgás itt is, ott is szükséges. Bátran fogadjatok örökbe korosabb ebeket is!

6.    Csak a hímek emelik a lábukat dologidőben
Nagyon gyakran megfigyelhető ez a nőstény kutyáknál is, ahogy a területük megjelölésekor emelt lábbal pisilnek. De az ivartalanított ebeknél is jellemző szokás.

7.    Egy emberi év = hét kutyaév 
Mindenkit ki kell ábrándítanunk, ez a beidegződés is helytelen. Nem létezik olyan leíróképlet, amellyel pontosan megsaccolhatjuk kedvencünk emberi korát. Még árnyaltabb képet kapunk, ha ezt egyénre és fajra lebontva próbáljuk megvizsgálni. Azonban tartja magát egy bevett számítás, ami hellyel-közzel működőképesnek bizonyult: A kutya első életéve 16 emberi egységnek, a második 24-nek, a harmadik 30-nak felel meg. Ezután pedig 5 egység/évként érdemes számolni az eltelt időt, előbbivel összeadva így már tudunk viszonyítani.

8.    Nézd, csóválja a farkát, biztos nagyon örül
Nem minden esetben fejez ki egyértelmű örömöt a mozdulat. A kutya háromféle hangulatfázisban viselkedik így, ebből egyik a boldogság. Ha magasan, mereven tartott állapotban csóvál, akkor izgalomi állapotban van, pl. valaki vagy valami fenyegeti a területét. Az alacsonyan tartott, gyorsan csóvált farok riadt, megadásra hajló kutyára jellemző. A boldog négylábú középső állásban lóbálja a farkát, de a kiegyensúlyozottság tetten érhető a fülén, és szintúgy a teljes testén is.

+1. A testi kapcsolat csak az utódlást szolgálja…
Hibás az elgondolás, hogy egy állat nem képes mély érzéseket táplálni ellenkező nemű társa iránt. Elizabeth Marshall Thomas elismert antropológus szerint a kutyák igenis éreznek szerelmet, de az emberközeli létben ez kevésbé jellemző, mint szabadon élő társaiknál.

Írta: Tóth Krisztián Márk
 

megosztás

Bolt- és Partnerkereső

A Quebeck gyógyszermentes, egészségmegőrző termékei egyre szélesebb körben kaphatóak. Bolt- és partnerkeresőnk segítségével megtalálhatod a közeledben lévő viszonteladó partnereinket és webshophálózatunk tagjait. 

keresés

Viszonteladói és Partner Program

Saját gyártású, speciális egészségmegőrző termékeink forgalmazására Keresünk viszonteladó partnereket magyarországon és külföldön egyaránt, forgalmazói hálózatunk bővítése céljából!

csatlakozás

Blog
;