A kutyák a génjeikben hordozzák a jellemvonásaikat

Blog :: Érdekességek 2020. június 21., vasárnap 16:43 quebeck, Szenvedélyünk a kutya

Sokkal inkább genetika, mint tanult viselkedés: kivételek mindig akadnak, de azok az alapvető személyiségjegyek, amelyek az ember legjobb barátját meghatározzák, veleszületettek. Ezt most egy friss amerikai kutatás is alátámasztja. 

 

Az átlagember mellett a tudományt is régóta lázban tartja, hogy a kutyák öröklik-e a temperamentumukat, vagy ezek a tulajdonságok sokkal inkább az ember közelsége és tanításai alapján alakulnak. Amerikai tudósok egy rettentően átfogó kutatást végeztek a témában, és meglepő eredményre jutottak:

Az arizónai és washingtoni egyetem közös munkában csaknem 17.000 négylábút vizsgáltak, a személyiségtesztjük eredményeit pedig összevetették az 5700 eb genomját tartalmazó génbankjukkal. A cél az volt, hogy összefüggést találjanak a DNS és a viselkedésformák között. 

 

 

A kísérletet végző professzorok nagy meglepődésükre 14 személyiségjegyet tudtak párosítani az örökítőanyagokhoz, ezek alapján pedig nagy bizonyossággal kijelenthető, hogy a kutyák jellemvonásait nagyon nagymértékben befolyásolja a vérvonaluk, és a fajtasajátosságaik. 

A tanulmány ezen felül arra a következtetésre jutott, hogy a három legfontosabb örökletes, minden egyednél jelenlévő ismérv a vadászösztön, a taníthatóság, és az agresszió. Tehát négylábú társainkat sokkal inkább a természet programozza, mint mi azt képzeltük. 

 

Írta: Tóth Krisztián Márk


 

megosztás

Bolt- és Partnerkereső

A Quebeck gyógyszermentes, egészségmegőrző termékei egyre szélesebb körben kaphatóak. Bolt- és partnerkeresőnk segítségével megtalálhatod a közeledben lévő viszonteladó partnereinket és webshophálózatunk tagjait. 

keresés

Viszonteladói és Partner Program

Saját gyártású, speciális egészségmegőrző termékeink forgalmazására Keresünk viszonteladó partnereket magyarországon és külföldön egyaránt, forgalmazói hálózatunk bővítése céljából!

csatlakozás

Blog
;