A legidegesítőbb kutyás mantrák és szokások

Blog :: Érdekességek 2018. február 05., hétfő 14:39

Mindannyian találkozunk olyan blődséggel vagy szokással, amely időről időre visszaköszön. Rossz beidegződések és mantrák ezek, melyek csak nem akarnak kikopni a társadalomból és a közbeszédből. A felelős állattartás hírnökeként erről is fontosnak tartjuk a diskurzust, így hoztunk is néhány zavaró példát - na meg a tippet arra, hogyan kellene őket orvosolni.

 

Mindenhová odapiszkítanak

Nagyvárosainkban az utcákon sétálva sok nem odaillő dologgal lehet találkozni. Ilyenkor gyakran elhangzik a fenti bevezető, rosszabb esetben vele együtt a „vétkeseket” pocskondiázó kifejezések is. Tegyük gyorsan tisztába: az állat semmiben nem hibás.

A kutyánk is csak olyan, mint a gyerek: a cselekedeteiért mi emberek vagyunk a felelősek. Szobatisztává nevelni egy dolog, a közterületeken odafigyelni rá, összeszedni a produktumot utána pedig egy másik, ez is a gazda kötelessége!

És hol van róla a szájkosár? 

Hangzik el a fenti kérdés gyakran a közlekedési eszközökön. Minden felelős gazdi a tömegközlekedés szabályait betartva vigye magával kedvencét, ez evidens! Ugyanakkor a szájkosár nélkül szállított, 1-2 kilogramm súlyú, ránézésre is jámbor blöki miatt felesleges farkast kiáltani az utazóközönségnek, valamint félrehúzódni a járművezetőnek… 

Harap ez a kutya?

Figyelem, mert nagy titokról rántjuk le a leplet: minden kutya haraphat. Ha rákényszerítik, ha sarokba szorítják, ha módszeresen és hosszú időn át bántják. Lassan közhelyes lesz leírni, de ez a viselkedés sem az állat felelőssége. Nyugodtan kijelenthető, hogy a normális körülmények között tartott és kellően megnevelt jószág ilyen cselekedetre soha nem vetemedik. Persze ha valaki némi pluszbevétel reményében ismeretlen házak udvarán kutakodik, az magára vessen.

Moslékot adunk neki

Nos, ezesetben kutya létemre én is harapnék! De viccen kívül, a táplálás nem vicc: itt is érvényes az „az vagy, amit megeszel” metaforája. Az állati szervezetnek ugyanúgy szüksége van a nyomelemek, vitaminok bevitelére, mint az embernek. Persze, persze, olykor a legjobb családban is előfordul, hogy néha maradékot esznek az ebek, de kérem tisztelettel: figyeljünk tudatosan az egészséges táplálásra, és ne nézzük a kutyát hízónak!

 

A kutyának kint a helye

Természetesen senki nem mondta, hogy egy újfundlandit tartsunk a hálószobánkban, ám nem árt figyelembe venni a kedvencünk fajtajellegzetességeit. Ha pl. rövidszőrű, akkor zord idő esetén beengedni a lakásba, nem megfagyasztani a huzamos -15 Celsiusban. A kutyások köreiben is sok vita folyik a kint/bent tartásról, de ha mértékkel kezelik a dolgot, az még sosem okozott problémát. Épp ellenkezőleg.

Hiszen ez csak egy kutya 

Néha akaratlanul is hallani embertársaink beszélgetéseit, és őszintén megvallva, nem esik túl jól ez a megállapítás. Míg másnak CSAK kutya, addig sokunknak Családtag, az életünk szerves része. Tartja a mondás, hogy aki a virágot szereti, az rossz ember nem lehet. Feltételezzük ezt jóindulattal a négylábúakat kedvelő polgártársainkról is, és legyünk velük toleránsak. 

Sokfélék vagyunk, maradjunk is meg ilyen színesnek. Kellő empátiával komfortosabb lesz mindenki élete!

 

Zárásként pedig jöjjön a cikk szerzőjének személyes „kedvence”: 

Kikötve a bolt előtt

Nem túlzás állítani, hogy a hideg veríték kóstolgat, amikor az esettel találkozom. Budapesten élve nap mint nap többször is látom, ahogy egy szerencsétlen jószág az oszlopnak kötve várja a gazdáját. Közben a rengetegben „elveszve” tehetetlenül csahol, vagy épp a járda közepén fekve vív ki magának egy nagy adag népharagot. Sajnos nem először (vélhetően nem is utoljára) vagyok szemtanúja egy hasonló szituációból kikerekedett balhénak. 

Emberek, kedves kutyás társaim: szánjunk már plusz tíz-húsz percet/bevásárlás arra, hogy szeretett kutyánkat, embertársainkat, és legfőképpen magunkat ne hozzuk ezzel kellemetlen helyzetbe!

Írta: Tóth Krisztián Márk
 

megosztás

Bolt- és Partnerkereső

A Quebeck gyógyszermentes, egészségmegőrző termékei egyre szélesebb körben kaphatóak. Bolt- és partnerkeresőnk segítségével megtalálhatod a közeledben lévő viszonteladó partnereinket és webshophálózatunk tagjait. 

keresés

Viszonteladói és Partner Program

Saját gyártású, speciális egészségmegőrző termékeink forgalmazására Keresünk viszonteladó partnereket magyarországon és külföldön egyaránt, forgalmazói hálózatunk bővítése céljából!

csatlakozás

Blog
;