A világ legnagyobb kutyája egy bújós öleb?

Blog :: Érdekességek 2019. január 20., vasárnap 01:41 #Szenvedélyünkakutya, quebeck

Mi kutyabolondok gyakran múlatjuk szabad perceinket azzal, hogy különböző ebek képeit nézegetjük az interneten. Természetesen ilyenkor rengeteg photoshoppal agyon tuningolt, megmosolyogtató alkotással találkozunk, és ilyenkor az emberben megfogalmazódnak bizonyos kérdések: például, hogy melyik a legnagyobb kutya a világon?

 

A válasz kis kutatómunka árán hamar fellelhető, de mi még ezt az időt is megspóroljuk nektek: az ír farkaskutya a földkerekség legnagyobb ebe. Ismerjük meg hát alaposabban!

Egy lónál is nagyobb?

Legalábbis a pónilovakat simán veri. Átlagos tömege 41-55 kilogramm, marmagassága pedig kifejlett egyed esetén minimum 71 centiméter, ám nem ritka a 80-90 centiméteres, de a méter felettire nőtt példány sem. Azonban a látszat csal: amilyen hatalmas, pontosan annyira szelíd, nyugodt és családi kutyus az ír farkas! 

Származása alapján az agarakhoz áll a legközelebb 

Bizonyos régészeti dokumentumokból kiolvasható, hogy a Brit szigeteken már bőven időszámításunk előtt is éltek gigantikus méretű ebek. A kutatások szerint a kelták hozták be azokat az arab agarakat, amelyekkel az előző fajtát keresztezve nagy és erős, vadászatra alkalmas állatokat szándékoztak kitenyészteni. Az ókori római irodalom is beszél olyan ír kutyákról, amelyeket gladiátorharcokhoz használtak. Írországban volt a legelterjedtebb az óriási eb, az írek nagyvadak és farkasok vadászatára használták őket - innen eredeztethető a nevük is. A 19. század közepén ezeket az állatokat orosz és skót agárral, valamint a dán doggal keresztezve született meg a ma ismert ír farkaskutya.

A hatalmas öleb

Az ír farkas egy igazán jólelkű, kiegyensúlyozott, gyermekbarát jószág. Hatalmas teste ellenére sokkal inkább emlékeztet egy apró „plüsskutyára”, mint egy farkas/medveölő fenevadra. Jelleme is erről árulkodik, hiszen szilveszter idején, vagy akár csak egy néhány villámlással/dörgéssel tarkított nyári estén is úgy bújik, mint a félős kisgyerek. 

Az ősöktől kapott ösztönei azonban már egész pici korától erősen munkálkodnak benne, ezzel érdemes már egészen korán számolni a szerencsés gazdinak. Hatalmas teste miatt muszáj következetesen és teljes engedelmességre nevelni, kisebb társaihoz képest neki is bármikor behívhatónak kell lennie. Könnyű természete ellenére a szigorú, vagy agresszív bánásmód nála nem nyerő, az ilyen alkalmakkor ideges, zavart képet mutathat ez az óriáspamacs. 

Mozgásigénye nem kiugró, de azért naponta minimum egyszer muszáj átmozgatni - ha lehet, társaságban, mert az ír farkas imád a többi kutyával játszani, labdázni, bolondozni. Ha kutyasportokban gondolkodunk, akkor is ideális társ lehet az ír farkas, de az agility-vel még véletlenül se terheljük, hamar az ízületei bánnák. 

Ha valaki ír farkaskutyát szeretne, annak nagy hellyel kell számolnia, hogy cimborája kényelmesen elférjen, képes legyen könnyedén megfordulni a neki szánt területen - legyen az az udvaron, vagy akár bent a lakásban. Utóbbiba is bátran ajánlható, hisz sűrű bundája időközönkénti fésüléssel, keféléssel könnyedén karbantartható, szőrét pedig nagyobb mértékben nem hullajtja. 

 

Írta: Tóth Krisztián Márk

megosztás

Bolt- és Partnerkereső

A Quebeck gyógyszermentes, egészségmegőrző termékei egyre szélesebb körben kaphatóak. Bolt- és partnerkeresőnk segítségével megtalálhatod a közeledben lévő viszonteladó partnereinket és webshophálózatunk tagjait. 

keresés

Viszonteladói és Partner Program

Saját gyártású, speciális egészségmegőrző termékeink forgalmazására Keresünk viszonteladó partnereket magyarországon és külföldön egyaránt, forgalmazói hálózatunk bővítése céljából!

csatlakozás

Blog
;