Amerikai bulldog - Súlyos őrszem a kapuk mögött

Blog :: Érdekességek 2019. március 02., szombat 16:28 quebeck, Szenvedélyünk a kutya

Ha röviden össze akarnánk foglalni, hogy milyen is az amerikai bulldog, akkor első blikkre éber, vidám, dinamikus, családcentrikus, időnként makacs, ám annál bátrabb, jól szocializálható kutyának mondanánk - akinek lételeme a rendszeres minőségi testmozgás.

 

Származását kutatva egész a 400-as évekig kell visszatekintenünk, ugyanis ez idő tájt alakult ki a masztiff jellegű kutyákból egy olyan faj, amelyet a mai buldogok őseinek nevezhetünk. 

Amerikában a 17. században honosították meg, ahová a bevándorlók vitték be magukkal, mert szükségük volt egy kemény, átlagon felüli fizikai erővel rendelkező társra, aki a rabszolgákra és a jószágra egyaránt képes volt felügyelni. Emellett a - már azóta levetkőzött - negatív hírét megalapozó kutyaviadalokon is használták. 

Sokáig mészároskutyaként is hivatkoztak rá, mert a mészárosok is amerikai bulldoggal hajtották a nagytestű és rendszerint agresszív, prédának szánt betöretlen állatokat. Harciassága, ereje, és iszonyatosan erős fogása miatt ez a fajta volt a legalkalmasabb a kitörő vadállatok megfékezésére.  

A későbbiekben a sajnálatos amerikai polgárháború a bulldog populációt is megviselte, amely a kihalás szélére sodródott, lévén a vesztes déliek kedvenceiként lenézték és módszeresen pusztították őket. Azonban pár lelkes rajongónak sikerült megmenteni és fenntartani a fajtát, amely a 80-as évektől kezdve ismét töretlen népszerűségnek örvend, immáron Európában is. Jelenleg az őrző-védő tevékenység és engedelmességi versenyek kimagasló figurája, akitől nem áll messze a nyomkövetés, és a súlyhúzásban is maradandót alkot.

Mostanság két típust különböztetünk meg: az egyik, a könnyedebb és atletikusabb állat, amely a „standard”, és a „2bully", amely az előzőnél sokkal zömökebb, nehezebb és szélesebb formát mutat. Legegyszerűbben az orruk alapján lehet őket felismerni, a standardé hosszabb, míg a bully-é rövidebb. Alapjában véve minden amerikai bulldog erőteljes megjelenésű, hasuk kissé felhúzott, mellkasuk mély, a hátuk széles. Lábaik vastag csontozatúak és rendkívül izmosak, szőrzetük puha, drótjellegű. 

Bár külsejük tekintélyt parancsoló - sőt egyesek szerint félelmetes is -, egy végtelen emberbarát kutyáról beszélünk. A gazdáját istenként tiszteli, a testi erejét soha nem fordítaná vele szemben, ismeri és betartja a hierarchiát. Nagy családba is remek választás, de ettől még az amerikai bulldog egy következetes, erős jellemű gazdát igényel.

Alaptermészetét tekintve időnként kicsit akaratos, ennek ellenére jól nevelhető. Már korán érdemes hozzászoktatni a pórázon való sétálásra, és az alapvető szocializációs normákra, hogy később ne legyen gond ennek hiánya, az eb ne húzzon, mi pedig ne repüljünk el vele együtt, ha valami olyat lát, ami megtetszik neki. 

Magas fájdalomküszöbe miatt kisgyerekesek is bátran választhatják, hiszen a kicsik kockázat nélkül húzhatják fülét-farkát, alanyunk nem az a bosszúálló fajta, sőt kifejezetten elnéző, és nagyon barátságos is. A többi háziállattal jól kijön, ám vigyázat, ahhoz, hogy ez zökkenőmentesen működjön, féléves kora előtt össze kell szoktatni őt a többi négylábú lakójával. Ha ez nem történik meg, akkor a minimum nagyon agresszív fellépés az, amivel számolnunk kell!

Ez természetesen előnyöket is rejt magában, hiszen ösztönei miatt az amerikai bulldog nagyon jó házőrző alkat. Lakásban is könnyedén elvan, de a mozgásigénye az átlagot jóval meghaladja, ezzel pedig foglalkozni kell. Ha nagy kertünk van, ott energiái javarészét képes elégetni, ellenben a hosszú, időnként akár több órás sétákat sem veti meg, és labdázni, játszani is imád. 

Egészségileg egy áldás, különösebb betegségek nem fenyegetik. Fajtasajátossága a rövid orr, ezért a meleg évszakban a hőguta őt jobban fenyegeti, mint a többi kutyát. Nyála hamar és látványosan beindul, és előfordulhat nála csípőizületi diszplázia is, de összességében az amerikai bulldog egy csodálatos négylábú teremtés. 

Ez utóbbit videóblog formájában hamarosan nálunk is megtapasztalhatjátok, hiszen figyelemmel fogjuk kísérni az egyik legismertebb hazai kennelből származó kiskutya fejlődését!


Írta: Tóth Krisztián Márk
 

megosztás

Bolt- és Partnerkereső

A Quebeck gyógyszermentes, egészségmegőrző termékei egyre szélesebb körben kaphatóak. Bolt- és partnerkeresőnk segítségével megtalálhatod a közeledben lévő viszonteladó partnereinket és webshophálózatunk tagjait. 

keresés

Viszonteladói és Partner Program

Saját gyártású, speciális egészségmegőrző termékeink forgalmazására Keresünk viszonteladó partnereket magyarországon és külföldön egyaránt, forgalmazói hálózatunk bővítése céljából!

csatlakozás

Blog
;