Az öt leghíresebb hazai kutyás szobor

Blog :: Érdekességek 2018. április 02., hétfő 20:01

A kutyák mindenhol ott vannak. Házainkban, városainkban és falvainkban is, az őket övező emberi tisztelet megnyilvánulása pedig, hogy szobor formájában is gyakorta találkozunk velük. Szinte mindannyian ismerjük a leghíresebb külföldi kutyás jelképeket, azt viszont csak kevesek tudják, hogy a honi utcákon és tereken is fellelhető számos ebes alkotás. Párat most csokorba szedtük nektek!

 

Kutyás lány - labdás kutya:

A bronzból öntött, labdát a szájában tartó kutya a külföldi turisták nagy-nagy kedvence. Gazdijával gyakori fotótémát szolgáltat a Dunakorzón sétálgató vendégeknek. Ők ketten a virágtartó állványnak támaszkodva, életnagyságú alakot öltve pompáznak Budapest egyik legszebb kilátással bíró pontján. Raffay Dávid 2007-ben készült műve napjainkban már a korzó alapkövének számít.

A Holnemvolt park őre:

Az egykori vidámparkban (a mai állatkert területén) elterülő óriást szinte mindenki ismeri. A 60 cm-es kőkutya Istók János keze munkáját dicséri, azonban nagyjából ez minden, amit a Holnemvolt park őrzőjéről tudni lehet. Nincs információ a keletkezésének pontos dátumáról, ahogy arról sem, honnan került a jelenlegi helyére. Ez persze cseppet sem von le a népszerűségéből, sőt épp ellenkezőleg: az állatkertbe elzarándokoló gyermekhadak időtlen idők óta folyamatosan ostromolják, ő pedig kedvesen állja a rohamot. 

Columbo cimborája:

Mindenki jól ismeri a Peter Falkról elhíresült Columbo munkamódszereit, hasónlóképp ikonikus kutyáját. A nyomozó és hű társa ezekben a percekben is szolgálatot teljesít, Budapesten a Jászai Mari téren vigyázza a forgatagot. A hadnagy úr és basset houndja szintén nagy közönségkedvenc, felismerhető jellegzetes testtartásáról, ahogy szinte utánunk fordul és megszólít: csak még egy kérdés… 

Vahur, a rókavadász:

Vahur egy fikció, Fekete István író szüleménye, akit Samu Katalin faragása keltett életre. A regényhős a képzeletben és a sorok között ugyan pórul járt, ám ennek következményei cseppet sem látszanak rajta. 1983 óta lakik az ajkai Csónakázó tó pici szigetén, és ha a rókákat nem is kedveli, a kicsiknek-nagyoknak annál inkább örül! 

Mancs, a Hős:

Minden idők legnagyobb magyar hőse, a mentőkutyák királya még életében szobrot kapott, Szanyi Borbála öntötte őt bronzba. 2004-ben az avatáson is jelen lehetett, később pedig az általa Törökországban megmentett kislány is elzarándokolt hasonmásához. Lehoczki László szenzációs kutyája Miskolcon, a Szinva patak partján él tovább az örökkévalóságnak, és emlékeztet mindannyiunkat az élet értékére. “Több száz emberéletet mentett meg a világ számos országában.” - áll a táblán, amely valóságos zarándokhellyé vált. Az év minden szakaszában találni itt friss virágot, és a kutyus lelki üdvéért égő gyertyákat. 

Írta: Tóth Krisztián Márk
 

megosztás

Bolt- és Partnerkereső

A Quebeck gyógyszermentes, egészségmegőrző termékei egyre szélesebb körben kaphatóak. Bolt- és partnerkeresőnk segítségével megtalálhatod a közeledben lévő viszonteladó partnereinket és webshophálózatunk tagjait. 

keresés

Viszonteladói és Partner Program

Saját gyártású, speciális egészségmegőrző termékeink forgalmazására Keresünk viszonteladó partnereket magyarországon és külföldön egyaránt, forgalmazói hálózatunk bővítése céljából!

csatlakozás

Blog
;