Ember és kutya – Igazoltan 9000 éves a barátság

Blog :: Érdekességek 2018. október 20., szombat 16:35 #Szenvedélyünkakutya, quebeck

Immáron DNS-mintákkal is igazolást nyert a tétel, hogy a kutyák az ősidők óta a barátaink. A kutatók a népvándorlás útjait fürkészték ez ügyben, és kézzel fogható eredmények bizonyítják, hogy ezekre az utakra már háziasított ebeik is elkísérték az embert. 

 

A tudományos Biology Letters lapban publikált tanulmány szerint a kutyák már az emberiség olyan kiemelt pillanataiban is velünk tartottak, mint amikor ősi elődeink a gyűjtögető/vadászó életmódról áttértek a földművelésre. Ez a folyamat a termékeny félholdnak nevezett, mai Egyiptom, Jordánia, Izrael, Libanon, Irak és Szíria területén kezdődött. 

Az első földet megművelő emberek gabonát, árpát és búzát termeltek, lencsét, borsót termesztettek. Emellett háziasították a disznót és a vad birkákat is, majd amikor útra keltek Európa és Ázsia felé, a haszonállataikat is magukkal vitték. Ezen a hosszú úton már a legjobb barát, a kutya is elkísérte a Homo sapienst, ezt igazolja a most napvilágot látott, DNS-el alátámasztott vizsgálódás. A kutatásban résztvevő tudósok az Európa és Ázsia régészeti helyszínein talált kutyamaradványokból kivont mintákat dolgoztak fel, méghozzá igen nagy alapossággal, majd így vélekedtek:

"Tanulmányunk keretbe foglalja, hogy a kutya és az ember története mélyebben kapcsolódik egymáshoz, mint hittük, hiszen a kutyák követték az embereket nagy vándorlásaik során is. Ekkor már az ember és állat viszonya abszolút baráti volt, de az út során további fejlődés történt, mivel az őskutya génállománya folyamatosan keveredett és változott.” - vonta le a konzekvenciát Morgane Ollivier, a kutatást végző francia Rennes-i Egyetem tudósa. 

A később ez a folyamat még tovább alakult, az elmúlt évszázadokban a tenyésztés sokat változtatott legjobb barátainkon, ezért a ma kutyája már nagyon különbözik a népvándorlás idején az embert elkísérő négylábúaktól. A tanulmányt bemutató BBC News arra is kitért, hogy az ember 20-30 ezer évvel ezelőtt, két fajta, egymástól több ezer kilométerre élő farkasokat szelídített meg, belőlük fejlődhetett ki a ma ismert kutya elődje. 

 

Tóth Krisztián Márk
 

megosztás

Bolt- és Partnerkereső

A Quebeck gyógyszermentes, egészségmegőrző termékei egyre szélesebb körben kaphatóak. Bolt- és partnerkeresőnk segítségével megtalálhatod a közeledben lévő viszonteladó partnereinket és webshophálózatunk tagjait. 

keresés

Viszonteladói és Partner Program

Saját gyártású, speciális egészségmegőrző termékeink forgalmazására Keresünk viszonteladó partnereket magyarországon és külföldön egyaránt, forgalmazói hálózatunk bővítése céljából!

csatlakozás

Blog
;