Ember és kutya, mint két tojás 

Blog :: Érdekességek 2018. június 15., péntek 08:25

Túlsúly. Nem csak az embereknél, de a négylábúaknál is egyre gyakrabban jelentkezik ez a probléma, ami már a kutatók figyelmét is felkeltette. Milyen konzekvenciákat sikerült nekik leszűrni? Hogy ember és állat között nagyobb a hasonlóság, mint azt elképzeltük. Az elhízott ebek hasonlóképp működnek, mint a túlsúlyos emberek, derül ki az ELTE Etológia tanszéke és a Padovai Egyetem közös tanulmányából, amelyet nemrégiben publikáltak a Royal Society Open Science tudományos folyóiratban.

 

Ahogy az embereknél, úgy az ebeknél is gondot okoz a túlsúly, ezért az egészségügyi és állatvédelmi oldalt is szem előtt tartva vizsgálódtak a szakemberek. A modern kor embere és háziállatta ugyanabban a környezetben él, ezért a rájuk ható külső ingerek, impulzusok is hasonlóak, és ez az elhízást kiváltó okokat vizsgálva is megállja a helyét. Ezért is lehet jól lemodellezni a jelenség fizikai és lelki oldalát a kutyák kísérletbe történő bevonásával.

Erre vállalkozott az etológia tanszéken Pongrácz Péter egyetemi docens és Torda Orsolya PhD-hallgató, akik elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy a táplálék minősége motiválólag hat-e a normál testalkatú, illetve a már túlsúlyos kutyákra. Kísérletükhöz többfajta alanyt is toboroztak, hízékony (Beagle, Arany retriever, Labrador retriever) és hízásra nem hajlamos (Mudi, Border collie) ebek is részt vettek a programban.

A feladat első felében a kutyáknak két cserép közül kellett választani. A kísérletet vezető személy az egyikre rámutatott, majd a kutya eldönthette, ténylegesen melyik mellett teszi le a voksát. A mutatással jelzett tálkában mindig répa, vagy narancsdarabkák voltak, míg a másik edény vagy üres volt, vagy (az esetek 50%-ban) párizsit tartalmazott. 

A vizsgálat második fázisa arra épült, hogy az állat megtanulja, hogy az egyik cserépben mindig talál jutalomfalatot, míg a másikban sosem. A teszt végén az egyik cserepet középre helyezték, egyfajta bizonytalanság faktort generálva ezzel a cselekedettel. A túlsúlyos állat ebben az esetben kisebb százalékban és lassabban közelítette meg a középső edényt, mondhatni, nem érezte kifizetődőnek megmozdulni. Az embernél is jelen van ez a fajta pesszimizmus, melyet az elhízás és az ebből következő depresszió generál.

Az ELTE-n és a Padovai Egyetemen egyszerre folyó kutatás rámutatott, hogy a túlsúlyos kutyákat a táplálék minősége és a megtalálás valószínűsége máshogy motiválja, mint a túlsúllyal nem küszködő társaikat. A kövér kutyák igyekeznek felpörgetni az energiabevitelüket, viszont, ha a táplálékhoz való hozzáférés nem biztosított, többet mérlegelnek.

A tesztek rámutattak arra, hogy az ebek viselkedése gyakran képez átfedést az ember ilyen irányú személyiségjegyeivel, az embernél elhízást vizsgáló kísérletek eredményeivel - vagyis még ebben a tekintetben is hasonlítanak ránk kedvenceink.

Ha Neked is túlsúllyal küzd Kedvenced érdemes beépítened étrendjébe a bio, extra szűz kókuszolajat. Immunerősítő , szőr-, és bőrápoló hatásai mellett segíti az emésztést és jótékony hatással van az anyagcsere-működésre. Tökéletes kiegészítő lehet a túlsúlyos kutyák számára, akik nem fogyaszthatnak túl sok állati zsírt. A kókuszolajat más zsíroktól eltérően az állatok könnyebben emésztik meg és gyorsabban felszívódik a véráramba, így biztosítva az alternatív energiaforrást.

 

Tóth Krisztián Márk

megosztás

Bolt- és Partnerkereső

A Quebeck gyógyszermentes, egészségmegőrző termékei egyre szélesebb körben kaphatóak. Bolt- és partnerkeresőnk segítségével megtalálhatod a közeledben lévő viszonteladó partnereinket és webshophálózatunk tagjait. 

keresés

Viszonteladói és Partner Program

Saját gyártású, speciális egészségmegőrző termékeink forgalmazására Keresünk viszonteladó partnereket magyarországon és külföldön egyaránt, forgalmazói hálózatunk bővítése céljából!

csatlakozás

Blog
;