GYÁSZ: Elpusztult a világ legokosabb kutyája

Blog :: Érdekességek 2019. július 31., szerda 21:02 quebeck, Szenvedélyünk a kutya

Szép hosszú életet hagyott maga mögött a világ egyik legokosabb ebe. Chaser tizenöt évesen költözött fel az örök vadászmezőkbe: a border collie világhírű volt, hírnevét a páratlan szövegértésének köszönhette, a kutya 1022 szót volt képes megkülönböztetni egymástól, akit gazdája egész életében hatalmas műgonddal képzett.

 

A New York Times beszámolója szerint az eb gazdája - egy nyugdíjas pszichiáter - 2004 óta megszállottan foglalkozott Chaser képzésével. A gazda John W. Pilley motivációja egy Rico névre hallgató kutyától indult, ugyanis Pilley érdeklődését felkeltette, hogy az kiskutya, akiről olvasott, több mint kétszáz szót tudott. Így az idős szakember életpályájának minden tudását latba vetve dolgozott saját négylábújával: Chasert naponta majdnem öt órát edzette mentálisan. 

A Pilley által megalkotott módszer azon alapult, hogy mindent, amit meg akart tanítani az ebnek, azt negyvenszer elmondta neki. Ezután az ominózus tárgyat eldugta, majd megkerestette a négylábúval.  A kísérlet során Chaser nyolcszáz (!!) plüssállatot, és százötven egyéb tárgyat ismert meg, így a lexikális tudása főként a játékok irányába csoportosult.

A projekt nagyon sikeres volt, mind az ebet, mind a gazdáját egészen a világhírig röpítette. A kutyára a sajtóban rendszeresen a világ legokosabbjaként hivatkoztak, ám W. Pilley családja rendszeresen kihangsúlyozta, hogy nem a kutya volt különleges, hanem a nála alkalmazott módszer, és ez más ebeknél is sikeresen alkalmazható. 

A világhírű Chaser néhány napja ment el, és most már a gazdijával játszik az égi kutyafuttatókon.  

 

Írta: Tóth Krisztián Márk
 

megosztás

Bolt- és Partnerkereső

A Quebeck gyógyszermentes, egészségmegőrző termékei egyre szélesebb körben kaphatóak. Bolt- és partnerkeresőnk segítségével megtalálhatod a közeledben lévő viszonteladó partnereinket és webshophálózatunk tagjait. 

keresés

Viszonteladói és Partner Program

Saját gyártású, speciális egészségmegőrző termékeink forgalmazására Keresünk viszonteladó partnereket magyarországon és külföldön egyaránt, forgalmazói hálózatunk bővítése céljából!

csatlakozás

Blog
;