Ha örökké akarsz élni, tarts kutyát!

Blog :: Érdekességek 2017. november 28., kedd 08:41

Ez a kijelentés nagyon is helytálló, sőt mi több, orvosilag alátámasztott. A magyarokat sajnos hatványozottan sújtják a szív és érrendszeri megbetegedések, régóta előkelő helyeken tetszelgünk az ezzel foglalkozó listákon - de más országokban is kiemelten kezelik a témát. És ennek egyik legjobb ellenszere a kutya!

 

Erről hivatalos formában számoltak be az összefüggést kutató orvosok a Scientific Report nevű magazinban. Az eredmények meghökkentők: a kutyások között jóval alacsonyabb mértékű a már említett betegségek előfordulásának valószínűsége, valamint az ehhez köthető elhalálozások kockázata. A rendkívül érdekes tanulmányt Svédországban folytatták le, neves svéd intézmények és a Stanford Egyetem közreműködésével.

Majd 3.5 millió északi állampolgár adatait felhasználva választottak ki olyan 40 és 80 év közötti embereket, akiknél 2001-ben semmilyen szív és érrendszeri probléma nem állt fenn. A 2001 fontos pillére a kutatásnak, hiszen ebben az évben kötelezték a svédeket a gazdisodás bejelentésére.

Ebből már talán ki is találtátok, hogy a visszamenőleg 12 évre vizsgált személyek mindegyike kutyatulajdonos volt. Az eredményekből világosan kiderül, hogy a kutyatartók között lényegesen kisebb mértékben ütötték fel a fejüket ezek a nyavalyák. Igazán az egyedül élők körében beszédesek az adatok: náluk 11 százalékkal kevesebb szívroham fordult elő, és 33 százalékkal kisebb volt a halálozási ráta az eb pajtással nem rendelkezőkkel szemben.

Azt régóta tudjuk, hogy a kutya növeli a fizikai aktivitást, ez pedig jót tesz a testnek és szellemnek egyaránt. A másik fontos dolgot képviselik azok a stresszoldó folyamatok, amelyek által könnyebben interakcióba lépnek az „egykék” idegen embertársaikkal, így csökkentve a magányosság érzetét. A tanulmányból az is világosan látszik, hogy főleg a nagyobb testű, sokat mozgó kutyusok a nyerők, ők vannak a legjobb hatással gazdáik testi-lelki egészségére. Így bátran szaladjatok a háziorvoshoz kutyát felíratni, a fiatalabbak pedig - tekintettel a közelgő karácsonyra - próbálkozzanak a szülőknél!

Ezenkívül további egészséges hozadékkal is bírnak a négylábúak, ám ezeket a tudósok nem vizsgálták behatóan. Az emberi szervezet mikrobiomák sokasága, jelenlétük elengedhetetlen a létezésünkhöz. Több baktérium él és dolgozik bennünk, mint ahány sejt van a testünkben. Elképzelhető, hogy a kutyák által behordott koszból fakadóan olyan baktériumokkal egészül ki a mikrobiómánk, amely a higiéniás különbségek ellenére is színesítik a testünk háztartását.

Írta: Tóth Krisztián Márk    
 

megosztás

Bolt- és Partnerkereső

A Quebeck gyógyszermentes, egészségmegőrző termékei egyre szélesebb körben kaphatóak. Bolt- és partnerkeresőnk segítségével megtalálhatod a közeledben lévő viszonteladó partnereinket és webshophálózatunk tagjait. 

keresés

Viszonteladói és Partner Program

Saját gyártású, speciális egészségmegőrző termékeink forgalmazására Keresünk viszonteladó partnereket magyarországon és külföldön egyaránt, forgalmazói hálózatunk bővítése céljából!

csatlakozás

Blog
;