Idős kutyusod van? Most te is részt vehetsz az ELTE kutatásában

Blog :: Érdekességek 2020. május 09., szombat 23:19 quebeck, Szenvedélyünk a kutya

Minél tovább él egy négylábú, annál nagyobb a genetikai tényezők felelőssége az öregedésben. Ezt nyugodtan nevezhetjük a hosszú élet titkának is, mivel a legidősebb kutyák genomja hatványozottan tartalmaz élethosszt megnövelő géneket. Legalábbis egy magyar kutatás szerint.

 

A Szenior Családi Kutya Programban az ELTE szakemberei kettő, 22 évnél korosabb eb génjeit hasonlították össze 850 átlagos életkorú kutyáéval. A kutatás egyértelműen megválaszolta, hogy a genetika nagyban felelős a rendkívüli hosszúságú életkorban - sőt, ez egyfajta mutáció hatására alakul ki a matuzsálemeknél. 

A kutatást vezető etológus arra is felhívta a figyelmet, hogy a hosszú életben a gének mellett a környezeti behatások is nagyon lényegesek. Erre a legjobb példa a két alanyuk, akik mindketten vidéken, szabadon, több kutyával/emberrel élnek tökéletes harmóniában. Kettejük táplálkozását nézve viszont lényeges eltérés van, hiszen míg az egyiküket nyers csirkével és házi maradékkal etetik, mellé pedig pockokat és egereket is vadászik, addig a másik kutya folyamatosan ugyanazt a kosztot kapja. 

 

 

Az ELTE szakemberei szeretnék a hosszú életért felelős génmutációs elméletüket megerősíteni, így további ebeket keresnek a kutatásukhoz. Ha 22 éven felüli kutyusod van, akár te is részt vehetsz a projektben, ezzel is segítve a nemes célt: globálisan minél tovább kitolni az ember legjobb barátjának átlagéletkorát.

 

Tóth Krisztián Márk

megosztás

Bolt- és Partnerkereső

A Quebeck gyógyszermentes, egészségmegőrző termékei egyre szélesebb körben kaphatóak. Bolt- és partnerkeresőnk segítségével megtalálhatod a közeledben lévő viszonteladó partnereinket és webshophálózatunk tagjait. 

keresés

Viszonteladói és Partner Program

Saját gyártású, speciális egészségmegőrző termékeink forgalmazására Keresünk viszonteladó partnereket magyarországon és külföldön egyaránt, forgalmazói hálózatunk bővítése céljából!

csatlakozás

Blog
;