Kutya-macska barátság – Miért ne!?

Blog :: Érdekességek 2018. január 22., hétfő 10:24

Népi hagyományainkban számos helyen megjelenik az aforizma, kezdve irodalmunktól az egyszerű hétköznapi beszélgetéseinkig. Legtöbbször negatív töltetet, egyfajta ellentétet próbálunk leírni vele, pedig a két faj kapcsolata koránt sem olyan rossz, mint ahogyan azt a városi legenda mondja!

 

A gyakorlatban is él a rossz beidegződés, a legtöbben elképzelhetetlennek tartják, hogy egy eb és egy macska élhet békében és nyugalomban, jól megférve egymással. Pedig ez nem elképzelhetetlen, sőt! 

Legoptimálisabb felállás, ha közel egyidőben, és mindkettő kölyökként kerül a családba. Ilyenkor még nem a vadászösztön, hanem a kíváncsiság a nyerő. Igyekeznek mindent felfedezni, és az ismerkedés során is ez dominál. Mindannyian láttunk már harcias kölyökmacskát görbe háttal és álló szőrrel oroszlánt imitálni - ez lehet egyben első reakció is, de akad olyan cica, aki rögtön elfogadja a kutya jelenlétét. Általában egy hétnél nem tart tovább a rossz szomszédság.


 
Ha kiskutyák oldaláról nézzük a kérdést, akkor ők nagy általánosságban vehemensebben barátkoznak, ez pedig leginkább az eltérő testméretek miatt rejt magában kockázatot. Mert az ártatlan gyömöszölést nem minden macsek viseli ám jól, van amelyik azonnal menekülésbe fog. Ez a kutyából pedig gyorsan előcsalogatja az üldözési ösztönt, és utána már nincs megállás… 

Ezt kerülendő, először csakis „szülői” felügyelettel javallott a birkózás. Ugyan vajmi kevés az esélye, hogy testileg kárt tesznek majd egymásban, viszont lelkileg nagyon is lehetséges. Főleg a macskáknál sarokpont ez, ami meghatározhatja a kutyákkal való későbbi viszonyt. Ha ezt ügyesen kezeljük, nyert ügyünk van!

Ha felnőtt macskát szeretnénk összehozni kölyökkutyával, arra nagyon figyeljünk, hogy a macska hajlamos durva karmolásokra, csapásokra, amellyel akár csúnyán meg is tudja sebesíteni a kisebbet. Bár a kutyalelkület könnyebben viseli a „tockost”, ha egy mód van rá, jobb ennek eshetőségét kizárni - a továbbiakban követendő attitűd pedig hasonló az előző pároséhoz.A felnőtt kutyus és kiscica esetében a veszélyfaktor szintén az alkati különbség. Ha a cica alapból nem szimpatikus alany a kutyának, és még pluszban az „oroszlánkirályt” is eljátssza, könnyedén tragédiába torkollhat a dolog. Talán az összes taglalt eset közül ez a felállás igényli a legnagyobb elővigyázatosságot. A legfontosabb itt is az emberi hozzáállás, és egy abszolút alapot képez a befogadó állat megfelelő szocializációja.

Ami még rendkívül fontos a kutya-macska vonalban, hogy mindig kezeljük kiemelt jelentőséggel a házhoz előbb került állatot - ő élvezze a prioritást. Ha erre figyelünk, könnyedén kifoghatjuk a szelet az esetleges sértődések vitorlájából. Ennek lényeges része, hogy az újonc babusgatásával semmiképp ne essünk át a ló túlsó oldalára. 

Ebben is inkább a macskák a lelkisebbek, ilyenkor előfordulhat, hogy elvonulnak, vagy nem akarnak enni, bármilyen földi jóval is csábítgatjuk őket. Van olyan példány is, aki egyszerűen nem hajlandó a másik állat által használt almot igénybe venni - nyugalom, ezek csak átmeneti időszakok. Semmiképp se büntessünk ezért, 1-2 elteltével úgyis minden a helyére kerül, a távolságtartás pedig varázsütésre megszűnik.

Kutya-macska tekintetében egyébként is fontos, hogy uraljuk a pályát és minden helyzetben kellő mértékű türelmet tanúsítsunk. Amint eloszlik az újdonság varázsa, mind kedvenceinknek, mind nekünk könnyebb lesz. Ha az új családtag kölyök, és kellőképpen sikerül felnőtt társához szoktatni, akkor bizony vicces perceknek, nagy bunyóknak és hancúrozásnak nézhetünk elébe. A felnőtt, vagy öregedő, korábban esetleg apatikus állatunknál csodát tehet egy ilyen kapcsolat, visszatérhet az életkedve és az étvágya is.
 
Példáink is mutatják tehát, hogy nem lehetetlen a kutya-macska jó barátság – a kellő felügyelet és a törődés a kulcs. Sajnos megtörténhet, hogy minden igyekezetünk ellenére az összeszokás félremegy, ilyenkor, ha nehéz is, mindig az állatok érdekeit tartsuk szem előtt. Igyekezzünk őket elkülöníteni, vagy ha ez nem megoldható, akkor a később érkezett lakót egy kedves és megbízható embernek elajándékozni. 

Dr. Sütő András klinikus szakállatorvos írásának felhasználásával:
Tóth Krisztián Márk
 

megosztás

Bolt- és Partnerkereső

A Quebeck gyógyszermentes, egészségmegőrző termékei egyre szélesebb körben kaphatóak. Bolt- és partnerkeresőnk segítségével megtalálhatod a közeledben lévő viszonteladó partnereinket és webshophálózatunk tagjait. 

keresés

Viszonteladói és Partner Program

Saját gyártású, speciális egészségmegőrző termékeink forgalmazására Keresünk viszonteladó partnereket magyarországon és külföldön egyaránt, forgalmazói hálózatunk bővítése céljából!

csatlakozás

Blog
;