Kutyás dilemmák - Indítsuk egy blökivel az új esztendőt?

Blog :: Érdekességek 2018. január 05., péntek 10:57

Vannak olyan témák, melyek (nem csak kutyás körökben) időről időre felütik a fejük. Milyen kutya való nekünk? Kinek érdemes tartani? Hogyan neveljük az állatot? Mit szabad tenni és mit nem? Nem célunk rendelkezni, csupán egy harmadik fél attitűdjével támpontot szeretnénk adni ezekben a kérdésekben. 

 

Kutyát akarunk, ez nem is kérdés! Ez az elhatározás igazából sem korhoz, sem nemhez, de más egyéb kritériumhoz sem párosul, ezért legtöbben egyszer csak azt vesszük észre, hogy már nagyon belevágnánk. Ám az elhatározás még nem minden, a meggyőződés és az elköteleződés is kell, hogy hajtson bennünket. 

Na meg a lehetőségeink. Leendő kutyánkat sokkal inkább meghatározza az életvitelünk, mint a vágyaink. Tudunk majd vele eleget foglalkozni? Képesek leszünk egy fárasztóbak ígérkező nap előtt korábban kelni, munka után vagy késő éjjel sétálni vele? 

Sokan gondolják úgy, hogy erre nincs szükség, mondván, úgyis ott a nagy kert, majd kifutkározza magát!? Ez egy fals megállapítás, mint ahogy a "nem való lakásba nagyobb testű eb " is lényegében az. Hiszen amikor elmegyünk otthonról, kutyánk ugyanúgy leheveredik a nagyobb helyen is, mint ahogy tenné azt egy kisebb szobában. 

Azért nyilvánvalóan ne akarjunk német dogot nevelni húsz négyzetméteren, de ha valakinek egy közepes vagy kicsivel nagyobb testű jószág az álma, és a lemozgatására tud is kellő időt szakítani, nyugodtan megengedheti magának. Ez utóbbi a kulcs.

A választás fontos eleme még a hol mellett a kivel, vagyis például van-e gyermek/kisbaba a családban. Itt már érdemes figyelni a fajtát is, vannak alkalmas és alkalmasabb kutyák a kisdedek mellé. Azt viszont ne feledjük, hogy az ő kapcsolatukat végsősoron mégsem az állat fajtája, származása és vérmérséklete, hanem sokkal inkább a mi felelős nevelő munkánk határozza majd meg. A megfelelő szocializáció.

Ha már mérlegeltünk és készen állunk életünk egyik legszebb pillanatára, akkor érdemes még valamin elgondolkodni. Sajnos sok embertársunk nem veszi figyelembe a fentebb már oly sokszor elhangzottakat, ennek eredményeképp pedig dugig vannak az állatmenhelyek különböző nemű és korú kutyákkal. 

Ne féljünk egy-egy ilyen helyet felkeresni! Egészen biztosan megtaláljuk majd azt, aki hozzánk való, nem utolsósorban pedig még az első nehezebb időszak munkáját is megspórolhatjuk. A legtöbb helyen ugyanis oltva, chippelve és szobatiszta, alapokkal rendelkező állatot bocsájtanak rendelkezésünkre. Akár középkorú vagy idősebb kutyát is bátran vegyünk magunkhoz, ők - ha lehet -még hálásabbak, mint az ifjoncok. És a közhiedelemmel ellentétben koruk ellenére igenis taníthatók!

Az igazi lényeg egyetlen dologban csúcsosodik ki: ha pálcát törtünk, tartsunk is ki a döntésünk mellett. Cserébe földöntúli szeretet lesz a jutalmunk. Mi itt a Quebecknél mindent elkövetünk és reméljük, hogy 2018 a felelős állattartás éve lesz.

Ezzel a kis idézettel szeretnénk egészségben és sikerekben gazdag új esztendőt kívánni Nektek:
"Egyedül vagyunk, magunkra hagyatva ezen a planétán, és a körülöttünk burjánzó számtalan életforma közül csakis egy, a kutya volt hajlandó szövetségre lépni velünk." - Maurice Maeterlinck

Írta: Tóth Krisztián Márk
 

megosztás

Bolt- és Partnerkereső

A Quebeck gyógyszermentes, egészségmegőrző termékei egyre szélesebb körben kaphatóak. Bolt- és partnerkeresőnk segítségével megtalálhatod a közeledben lévő viszonteladó partnereinket és webshophálózatunk tagjait. 

keresés

Viszonteladói és Partner Program

Saját gyártású, speciális egészségmegőrző termékeink forgalmazására Keresünk viszonteladó partnereket magyarországon és külföldön egyaránt, forgalmazói hálózatunk bővítése céljából!

csatlakozás

Blog
;