Leg-leg-leg - avagy csúcskutyák ötösfogata!

Blog :: Érdekességek 2018. január 31., szerda 11:11

A legek kutatása majdnem annyira ősi dolog, mint az ebek jelenléte az életünkben. Legújabb cikkünkben a csúcsok csúcsait kerestük, és vizsgáltuk meg őket közelebbről. Legkisebb, legnagyobb, legokosabb, de találni még más érdekességet, sőt meglepetést is a listánkon!


A legnagyobb kutya

Bár aktuális csúcstartóként egy német dog kívánkozna a felsorolás élére, általánosságban mégsem ez a fajta jelenti a kutyák között az igazi óriást. Ugyanis a széltében-hosszában legterebélyesebb ugatós nem más, mint a tibeti masztiff. Ez a böhömnagy jószág átlagosan 65 cm-es marmagasságával és 80-90 kilogrammos súlyával már megjelenésében is úr. Az ír farkaskutya sem kis darab, alacsonyabb tömegét a 80 centiméteres marmagassága ellensúlyozza, így termetével ő is helyet követel magának a legnagyobbak között. A német dog, a bernáthegyi és a kaukázusi juhászkutya pedig már csak a képzeletbeli dobogó aljára fér fel.  

         

A legkisebb

Nyilvánvaló, hogy ha valamiből létezik óriás, akkor a közelben található a másik véglet is. A kutyavilágban sincs ez másképp, a hatalmasok között nagy számban vannak jelen a szeretetreméltó törpék. A kicsik közül is a legapróbb a csivava, amely csak méreteiben miniatűr. A 40-50 dkg-tól néhány kilóig terjedő kiskutyák ugyanis rendkívül értelmesek és tanulékonyak, hasonlóan a rokon „kissebséghez”. Az affenpinscher, a pekingi palotapincsi, a törpe rattler, de a brüsszeli griffon is egy valóságos kisokos!

A legokosabb, kinek tudása vitán felül áll

A border collie nemcsak szép, de magas fokon is ég, ha kiképzésről van szó. Alapból nagyon intelligens, „gyárilag” hozzáadott extraként pedig az egyik legkeményebben dolgozó, igazi jó tanuló-jó sportoló. Megszámlálhatatlan kutyaverseny győztesét tisztelhetjük benne, aki mindemellett remek és engedelmes pásztorkutya is - no meg koronázatlan frizbibajnok! 
És ez még korántsem minden: kísérletsorozatok támasztják alá, hogy ez a négylábú több mint kétszáz szót képes elsajátítani, de a fajtát vizsgáló kutatók ennél jóval messzebb is eljutottak vele. Volt olyan példány, amely évek munkája után több mint ezer (!!) különböző játékszer nevét tudta, és azokat még a tudósoknál is megbízhatóbban azonosította. Ami még lenyűgözőbb, hogy az állat nem csak a vezényszavakat és a tárgyakat detektálta, de még a játékszereket is képes volt csoportosítani, elkülöníteni egymástól. Tehát írd és mond: az ezres nagyságrendből kiválogatta a többszáz labdát, a frizbit, és a miegymást is…

A legerősebb

Ez sem kérdés, számos területen mérhető az amerikai staffordshire terrier (amstaff) fölénye. Egy fajta, amelybe szinte minden előnyös tulajdonságot belekódoltak: az elszántság, a nyers erő és az intelligencia, valamint a nagyfokú hűség sem hiányozhat a jellegzetes állatból. A kicsit több mint száz esztendőre visszanyúló eb története az amerikai bull és a terrier keresztezésével indult. Nem meglepő módon a fizikai ereje és kérlelhetetlensége tette a farmerek, a vadászok és az őrző-védő munkát végzők kedvenc kutyájává, de gyorsan kilépett a munkakutya státuszból és vált a hétköznapok remek társává is. 

Végül a legszebb, aki ráadásként magyar!

Igen-igen, nem tévedés, nem ámítás. A világ legszebb kutyája bizony magyar, aki egy négyéves skót juhász! A Naomi névre hallgató kutyus majdnem háromszáz társát maga mögé utasítva nyerte el a világ legnagyobb és legrangosabb versenyén a 2017 legszebb szukája büszke címet. 
A versenyre már a szimpla bejutás is egyenértékű a győzelemmel, mivel rettentő kemény kritériumuknak kell megfelelni. Mozgás, trenírozás, valamint külalak - kutyának és gazdájának mindet a legmagasabb szinten kell odatenni. Semmi túlzó nincs abban, hogy egy-egy zsűrizett bemenetel előtt akár több óráig is készítik Naomit, hogy minden egyes szőrszál pontosan a helyén legyen. Akárcsak egy humán modellnél, nem? 
Ez a vidám és kedves kutya mindezt persze nagyon jól viseli, egészen kis kora óta ügyesen mozog és karakteresen mutatja meg magát. A tavalyi világszépe cím előtt már más rangos kiállításon is győzni tudott, 2015-ben pedig kölyökszépségkirálynőnek választották.

Írta: Tóth Krisztián Márk

megosztás

Bolt- és Partnerkereső

A Quebeck gyógyszermentes, egészségmegőrző termékei egyre szélesebb körben kaphatóak. Bolt- és partnerkeresőnk segítségével megtalálhatod a közeledben lévő viszonteladó partnereinket és webshophálózatunk tagjait. 

keresés

Viszonteladói és Partner Program

Saját gyártású, speciális egészségmegőrző termékeink forgalmazására Keresünk viszonteladó partnereket magyarországon és külföldön egyaránt, forgalmazói hálózatunk bővítése céljából!

csatlakozás

Blog
;