Miről álmodik a kutyád?

Blog :: Érdekességek 2018. január 15., hétfő 09:48

Mindannyian megfigyelhettük már saját kedvencünk, ahogy a lábunk mellett szépen lassan álomba szenderül. Alvás közben aztán jön a „biciklis” póz, vagy éppen a futó-síugró, kinél melyik - ezt kutyája válogatja. Ezekből a sokszor igazán mulattató rezdülésekből bizonyosan tudhatjuk, hogy ebünk álmodik

 

Joggal merül fel a kérdés, hogy mégis miről? A modern ember mindent szeretne tudni és érteni, így természetesen ez sem képez kivételt. Kíváncsiságunkon a kutatók próbálták enyhíteni, és talán nincs is olyan messze az igazság attól, amit laikusként elképzeltünk. 

Vajon miről álmodik? Kergeti a postást, vagy a szomszéd macskáját próbálja becserkészni? Esteleg még szunyókálás közben is a szeretett gazdival csatangol egy végeláthatatlan napraforgómezőn? 

Először is azt érdemes tisztába tenni, hogy tudományosan bizonyított dolog, a kutyák valóban álmodnak. A kutya rettentően emberi lény, így aztán abban sincs semmi meglepő, hogy még a pihenésük, az alvási szakaszaik és az álmaik is hasonlóak a humánéhoz.  

Az egyetlen komoly eltérés, hogy az ember az elalvást követő összes periódusa során álmodik, míg a kutyák nem. Ők a Rapid Eye Movement-nek nevezett (lefordítva: gyors szemmozgás) szakaszban élik meg álmaikat. Ekkor az agyuknak azon része dolgozik, amely a gondolkodásért és a tanulásért felel. És legtöbbször ilyenkor láthatjuk vicces kis rángásaikat, hallhatjuk morgásuk, de még egy-két gyérebb vakkantás sem ritka!

Stanley Coren professzor igazi specialistának számít a területen, aki behatóan foglalkozott a kutyaálommal. Végül az alábbi konzekvenciát vonta le: „A kutyák kutyás álmokat álmodnak.” Ez annyit tesz, hogy az igazi csibészek cipőket lopkodnak, a vérbeli házőrzők betörőket üldöznek, míg a nyugodtabb vérmérsékletű jószágok álmukban is lustálkodnak.
 
Coren szerint az álmok milyensége nagyban függ az állat testalkatától is: „A kutyák mérete alapvetően befolyásolja az álmaikat, azoknak a hosszát és gyakoriságát is. Példának okáért egy kisebb testű eb valószínűleg több rövidebb álmot lát, amíg egy nagyobb jószág épp ennek a fordítottját tapasztalja.”

Szintén érdekes eredmény, hogy a kutya agyának is létezik végtagbénító funkciója, amely azt hivatott megakadályozni, hogy az állat az álmaiban megélt mozgásokat komolyabban átültesse a valóságba. Ez az emberi agynál is ugyanígy működik. Mindannyiunknak volt már olyan tapasztalata, amikor álmában menekült volna valami fenyegető elől, de nem tudott elfutni, mert bénultnak érezte magát. Ez az állatnál és embernél is egyaránt fellelhető mechanizmus a kiváltó ok. 

Az egész a kutyáinknál is hasonlóan megy végbe. Ez a jelenség a fiatal és öreg kutyusoknál különböző, lehet gyengébb, vagy esetleg kihagy. A fiatalabb kutyáknál nyilván azért, mert még nem fejlődött ki teljesen, míg az idősebb társaiknál már gyengülnek és lassabbak ezek az impulzusok.

Végszónak igaz nem a legtudományosabb, de hihetetlenül édes, hogy még ebben a tekintetben is mennyire emberiek!

Írta: Tóth Krisztián Márk
 

megosztás

Bolt- és Partnerkereső

A Quebeck gyógyszermentes, egészségmegőrző termékei egyre szélesebb körben kaphatóak. Bolt- és partnerkeresőnk segítségével megtalálhatod a közeledben lévő viszonteladó partnereinket és webshophálózatunk tagjait. 

keresés

Viszonteladói és Partner Program

Saját gyártású, speciális egészségmegőrző termékeink forgalmazására Keresünk viszonteladó partnereket magyarországon és külföldön egyaránt, forgalmazói hálózatunk bővítése céljából!

csatlakozás

Blog
;