Orlik Zoltán – Szenvedélyből elhivatottság

Blog :: Érdekességek 2018. január 24., szerda 11:24

Nehéz munka a mentőkutyásoké. Legyen szó természeti katasztrófákról, balesetekről, vagy eltűnt személyekről, ha éjnek évadján riasztják őket, menni kell. Az állomány legjava társadalmi munkában, puszta emberszeretetből dolgozik, nincs ezzel másképp Orlik Zoltán, az őket képviselő MMSZOSZ (Magyar Mentőkutyás Szervezetek Országos Szövetsége) elnöke sem. Zoltánnal beszélgettünk a mentőkutyás világ szépségeiről, kihívásairól… 

 

Milyen indíttatásból került Ön erre a pályára?

A segítségnyújtás és a karitatív tevékenységek mindig is közel álltak hozzám. Négy évvel ezelőtt egy bevásárlóközpontban sétálgattam a feleségemmel, amikor megláttam, hogy valaki mentőkutyások részére gyűjti az adó 1%-át. Szóba elegyedtünk, és mint később megtudtam, az úriember Szabó Gábor, a Kutyákkal az Életért alapítvány elnöke volt. Más alkalommal is összefutottunk még vele hasonló szituációban, és tovább folytatva a diskurzust megalapozódott bennem, hogy talán tudnám őket segíteni a kapcsolatrendszeremmel. Néhány ilyen alkalom után egyszer csak meglepő fordulatot vett a dolog, ugyanis Gábor felkért az alapítványuk nagykövetének, amit én örömmel elfogadtam! 

Hol dől el, hogy egy állatból mentőkutya lesz? Milyen különleges preferenciák kellenek ehhez?

Ugyan az én feladatom az érdekképviselet megszervezésére irányul, azért sok információ eljut hozzám. A kiképző kollégák szerint tulajdonképpen minden kutya alkalmas arra, hogy a szaglása alapján megtaláljon valamit, vagy valakit. Nem létezik olyan kifinomult műszer, amely képes volna a négylábú barátaink szaglását überelni, de azért a kutyák sem csodalények. Az adottság mellett nagyon fontos része a képletnek a gondoskodás, és az emberi alkalmazkodás készsége is. Ha megfelelően tudjuk motiválni és jutalmazni az állatot, ha kitartóan foglalkoznak és képzik, akkor el fog jutni a kívánt szintre. Sokszor három-négy esztendős munkát foglal magában, míg végül egy páros már élesben is bevethető lesz.

Milyen esetekben és hol tudnak segítséget nyújtani?

Természeti katasztrófáknál, baleseteknél, és lényegében ezek bármilyen kombinációjánál. Persze Magyarország kedvező földrajzi adottságaiból fakadóan a munka nagyobb részét nem a katasztrófák teszik ki. Jellemzően eltűnt személyek kereséséhez hívnak minket, ilyenkor vagy nyomkövető kutyákkal vonulunk fel, vagy keresőkutyákkal területkizárást végzünk. Első esetben friss nyom alapján igyekszünk megtalálni egy adott illetőt, utóbbiban pedig megbizonyosodunk arról, hogy mely területen nincs bizonyosan az alany. A kutyásaink nagyon sokat tesznek azért, hogy folyamatosan magas nívón tudjanak teljesíteni!  
 

Mit tart eddigi fennállásuk legnagyobb sikerének?

Nehéz lenne egyet kiemelni. Nagyon sok komoly és megterhelő misszióban vettek részt a magyar szakemberek, de talán mind közül a legismertebb a törökországi földrengés. Lehóczki László és Mancs párosa itt tettek szert világhírnévre. De mivel életből mindenkinek csak egyetlen van, így az összes megmentett ember története egy külön csoda, akár köztudatba vonult, akár nem. A mi hazai csapatunk nagyon magasan jegyzett, abszolút a világelitbe tartozik. Erre jó példa volt nemrégiben a mentőkutyás világbajnokság is, ahol sok olyan nemzetet sikerült megelőznünk, akik jóval előrébb tartanak pl. financiális téren. Büszke vagyok és boldoggá tesz, hogy velük dolgozhatok! A szövetségi munkánk nagy eredménye pedig még egészen friss: bekerültünk a 112-es segélyhívó vonalára, ami lehetővé teszi, hogy még gyorsabban tudjunk baj esetén lépni.
Nagyon fontosnak tartom itt elmondani, hogy bárki, akinek mentőkutyás segítségre van szüksége, azt mindenképp a 112-es számon keresztül jelezze. Ez a leggyorsabb és leghatékonyabb módszer!

Ki a legnagyobb büszkeségük, milyen féle-fajta kutyus ő?

Minden kutyát nagyon tisztelek, példaértékű amit tesznek értünk, emberekért. Leginkább a növendék, kiképzés alatt álló kutyusok dobogtatják meg a szívem. Fantasztikus, hogy a maguk kezdeti kis ügyetlenkedése után mekkorát képesek fejlődni, és mindig lenyűgöz, hogy mennyire szeretnének megfelelni a kiképzőiknek. Ezenkívül még a családunk két négy és nyolcéves labradorja áll közel hozzám, nagyon szeretem őket. Páratlan élmény, amikor telente látom, ahogy a kandalló előtt békésen heverésznek, vagy ha nyáron közösen nagyokat sétálunk!

Írta: Tóth Krisztián Márk


 

megosztás

Bolt- és Partnerkereső

A Quebeck gyógyszermentes, egészségmegőrző termékei egyre szélesebb körben kaphatóak. Bolt- és partnerkeresőnk segítségével megtalálhatod a közeledben lévő viszonteladó partnereinket és webshophálózatunk tagjait. 

keresés

Viszonteladói és Partner Program

Saját gyártású, speciális egészségmegőrző termékeink forgalmazására Keresünk viszonteladó partnereket magyarországon és külföldön egyaránt, forgalmazói hálózatunk bővítése céljából!

csatlakozás

Blog
;