Puhány gazdi = kutyabaj?

Blog :: Érdekességek 2018. szeptember 19., szerda 09:21

Meglepő tanulmányt közölt le néhány hazai médium a minap: az ELTE Etológia Tanszékétől már megszokhattuk, hogy időről-időre különlegességekkel rukkol elő, ám a mostani eset több szempontból is érdekesnek bizonyul. 

 

Ti is hallottatok már a szomszédban naphosszat üvöltő kutyát, aki akkor kezd rá, mikor a gazdi reggel elindul - és bizony abba sem hagyja a munkaidő végéig? A tünetnek van neve is, szeparációs szorongásként terjedt el a köznyelvben, és lényegében az ebek emberről történő „leválasztásakor” tapasztalható. 

A kutyák igencsak kifejező lények, társas mivoltuk miatt érzékenyek, nehezen viselik a magányt. Az ELTE most megjelent kutatása rávilágít, hogy párhuzam vonható a következetlen emberi viselkedés, és a szorongó állat között. 

Az egyik legjellemzőbb viselkedési zavar gazditól való elváláskor jelentkezik. Ilyenkor bizonyos mértékű stressz jelenléte természetes, ám miután magára hagytuk négylábú kedvencünket, a dolog egészen súlyos mértéket tud ölteni. Ez persze nem jó a kutyának, megterhelő a környezetének és a gazdának is. Állatvédelmi szemszögből is jelentős a kérdés, mégis keveset tudunk a dologról. 

Pongrácz Péter vezetésével és Lenkei Rita PhD-hallgató segítségével az ELTE keresett választ az ok-okozati összefüggésekre. Kutatásuk során arra a feltételezésre jutottak, hogy a gazda a kutya felé mutatott következetlensége lenyomhatja a frusztráció-tűréshatárát, és ez legegyszerűbben az állat által az elváláskor kiadott hangokból mérhető. 

A vizsgálatban a gazdák egy kérdőívet töltöttek ki, melyben a kutyájukhoz való hozzáállásukról, illetve annak viselkedéséről kérdezték ki őket. A gyakorlati tesztek során mindenki három percre egy fához kötötte a kedvencét, majd eltűnt az állat látóteréből.  Ez az egyszerű vizsgálat gyorsan kiszűrte, hogy a túl engedékenyen nevelt kutyusok hamar nyüszítéssel és intenzív ugatással hívták fel magukra a figyelmet. 

Állataink akkor válnak igazán frusztrálttá, ha egy megszokott forráshoz nem képesek hozzáférni, vagy ha egy előzőleg preferált viselkedési formánál a jutalom kimarad. Míg a nyüszítés általánosságban a félelem egyfajta megnyilvánulása, addig a csaholás a megélt frusztráció biztos jele, amely értelmezhető a gazda viselkedését megváltoztatni kívánó próbálkozásként is. 

A kísérletek megerősítették, hogy pl. a gyakorta kunyeráló kutyák fokozottan ki vannak téve a szeparációs szorongásnak, amely egyéb esetek mellett legmarkánsabban az elváláskor valósul meg. Az eredmények kiértékelései alátámasztják, hogy a gazdától történő elválás és/vagy huzamosabb távollét nem csupán szorongással és félelemmel, de nagy mértékű frusztrációval, vagy akár komolyabb pánikreakcióval is járhat.

Tóth Krisztián Márk

megosztás

Bolt- és Partnerkereső

A Quebeck gyógyszermentes, egészségmegőrző termékei egyre szélesebb körben kaphatóak. Bolt- és partnerkeresőnk segítségével megtalálhatod a közeledben lévő viszonteladó partnereinket és webshophálózatunk tagjait. 

keresés

Viszonteladói és Partner Program

Saját gyártású, speciális egészségmegőrző termékeink forgalmazására Keresünk viszonteladó partnereket magyarországon és külföldön egyaránt, forgalmazói hálózatunk bővítése céljából!

csatlakozás

Blog
;