Robotkutya: Ma már nem tudunk félelmetesebbet mutatni nektek ennél

Blog :: Érdekességek 2019. július 05., péntek 18:29 quebeck, Robotkutya, Szenvedélyünk a kutya

Időseknek fejlesztenek robotkutyákat Kaliforniában. Legfőképpen demenciával küszködő és Alzheimer-kórral élő emberek számára készül majd a Tombot cég terméke, amely már meg is alkotta az első prototípust: itt van Jenny, a kölyök labrador, ami (vagy aki??) egy valódi ebbel összevetve is félelmetes hasonlóságot mutat!

 

Jenny ugyan sétálni még nem tud, azonban az emberi érintésre már reagál, mozgatja a fejét, csóválja a farkát, sőt olykor-olykor még el is mordul. Mindezt annyira élethűen teszi, hogy készítői szerint akár társnak is megfelel olyan beteg emberek számára, akik egészségi problémájukból kifolyólag nem képesek ellátni egy élő kisállatot. 

Jennyt 16 darab motor kelti életre, szenzorai révén felismeri és végrehajtja a hangparancsokat, valamint arra is reagál, ha „gazdája” hozzáér.

Tom Stevens - a prototípust megalkotó Tombot cég vezére - 2011-ben találta ki a robotkutya ötletét, ebben édesanyja motiválta, akinél akkortájt állapítottak meg Alzheimer-kórt. „Az első időkben átélt borzasztó napok közül egyértelműen az volt a legnehezebb, amikor el kellett vinnem édesanyám kutyáját, mert ő már nem volt képes ellátni az állatot, a gondozójával pedig sehogy sem tudott kijönni.” - mondta el érzéseit Stevens.

Az alábbi videó jól szemlélteti, mit is tud a Robotkutya:

Nem ő volt az első, aki a világtörténelem során hasonlóra adta a fejét, a mindannyiunk által jól ismert Sony nagyvállalat már 1999-ben tervbe vette a robotkutya megalkotását, ám a mostani modell minden tekintetben magasan veri a Sony AIBO névre keresztelt próbálkozásait. 

Jenny már szolgálatba is állt egy idősotthonban, ahol a lakók egy része az említett nehézségekkel, és emlékezőképesség vesztéssel éli mindennapjait. „A kutya nagyon valódi benyomást kelt, csóválja a farkát, és figyel, ha megszólítják.” - meséli Caroline Gibson, a robotkutya tesztelésben résztvevő intézmény szóvivője. Caroline szerint a robot eb közelsége vidámságot csempész a használói életébe, és nagymértékben oldja a bentlakásos intézményben élők szorongását. 

A Tombot vezére szerint a robotkutya leghamarabb 2020-ban kerülhet majd kereskedelmi forgalomba.

Hasznos találmány a robotkutya, vagy a természet kicsúfolása: ti mit gondoltok?

 

Írta: Tóth Krisztián Márk
 

megosztás

Bolt- és Partnerkereső

A Quebeck gyógyszermentes, egészségmegőrző termékei egyre szélesebb körben kaphatóak. Bolt- és partnerkeresőnk segítségével megtalálhatod a közeledben lévő viszonteladó partnereinket és webshophálózatunk tagjait. 

keresés

Viszonteladói és Partner Program

Saját gyártású, speciális egészségmegőrző termékeink forgalmazására Keresünk viszonteladó partnereket magyarországon és külföldön egyaránt, forgalmazói hálózatunk bővítése céljából!

csatlakozás

Blog
;