Sokkal jobban hasonlítunk, mint azt gondolnánk…

Blog :: Érdekességek 2019. augusztus 21., szerda 13:14 quebeck, Szenvedélyünk a kutya

Már a tudomány asztala is vizsgálja az ember kutya hasonlóságot: biztos veletek is többször megesett, hogy az utcán sétálva, vagy akár egy parkban ülve szembejött veletek egy olyan gazdi-eb páros, ami szinte megszólalásig hajazott egymásra. Mindez nem a véletlen műve!

 

Persze korántsem arról van szó, hogy a gazda külleme idomul a kutyához, vagy a négylábú ölti fel annak alakját, a válasz jóval földhözragadtabb - legalábbis a jelenséget kutató szakemberek erre a következtetésre jutottak.

De mégis, hogy van az, hogy a kutya és gazdája az esetek nagy többségében hasonlítanak egymásra? Ezzel kapcsolatban a Kaliforniai Egyetem kutatói végeztek érdekes kísérleteket. A Michael Roy pszichológus által vezetett csapat tesztjében a résztvevőknek kutyákról és emberekről készült fotókat mutattak, melyeket aztán találomra egymáshoz kellett párosítani. A tippelők meglepően nagy arányban találták el, melyik négylábú melyik gazdihoz tartozik.

Ennek magyarázata azonban sokkal egyszerűbb, mint ahogy talán arra az első megérzésünk alapján következtetnénk: a „titok” abban rejlik, hogy az ember tudat alatt is igyekszik maga mellé olyan szőrmókot választani, ami hasonlít hozzá, és/vagy megtalálja benne valamilyen jellemző személyes vonását. 

Erre remek példa a hosszú hajú nők esete: a pszichológus magyarázata szerint ők sokkal inkább hajlamosak hosszú szőrű kutyát maguk mellé venni, sőt a saját arcuk jellegzetességei is döntően befolyásolják a választásukat. A külső hasonlóság azt az érzetet kelti a gazdában, hogy jól ki fog jönni az állattal, és a családba is egyszerűen beilleszkedik majd az új jövevény. 

Magyar kutatók is vizsgálódtak az ember-eb hasonulás viszonylatában, ők azonban a jellembeli tulajdonságok gyakori egyezését figyelték meg. Az ELTE a témában készített tanulmányát Turcsán Borbála jegyezte, aki arra a konzekvenciára jutott, hogy az ember-állat kapcsolatában gyakorta észrevehetők olyan párhuzamok, amiket például barátok között, vagy akár házastársaknál lehet megfigyelni. 

Az ember és a kutya kapcsolata dinamikusan fejlődik, közös történetünk 30 ezer éve alatt a tűz felvigyázóból valódi barátra és társra leltünk - becsüljük meg ezt az ajándékot! 

 

Írta: Tóth Krisztián Márk

Fotó: Ines Opifanti
 

megosztás

Bolt- és Partnerkereső

A Quebeck gyógyszermentes, egészségmegőrző termékei egyre szélesebb körben kaphatóak. Bolt- és partnerkeresőnk segítségével megtalálhatod a közeledben lévő viszonteladó partnereinket és webshophálózatunk tagjait. 

keresés

Viszonteladói és Partner Program

Saját gyártású, speciális egészségmegőrző termékeink forgalmazására Keresünk viszonteladó partnereket magyarországon és külföldön egyaránt, forgalmazói hálózatunk bővítése céljából!

csatlakozás

Blog
;