Stuckie, a kutyák fáraója

Blog :: Érdekességek 2019. április 24., szerda 18:10 quebeck, Szenvedélyünk a kutya

Alighanem sosem felejti el azt a bizonyos pillanatot egy georgiai favágó: épp a következő gesztenye rönk kettéhasítására készült, amikor annak üreges belsejéből egy szürkés vadászkutya pillantott vissza rá. Az eb ekkor már vagy hatvan éve nem élt, de egy véletlennek köszönhetően olyan minőségben sikerült mumifikálódnia, hogy az - a favágó mellett - a tudósokat is alaposan megdöbbentette… 

 

Az esetet vizsgáló szakemberek véleménye szerint a vadászkopó körülbelül 1960 körül környékén élt, és épp a zsákmányszerzéssel volt elfoglalva, mikor a hihetetlen sztori megtörtént vele. A kutya áldozata egy farönk belsejébe menekült, ő pedig egészen 8,5 méteres magasságig kúszott utána. Az egyre szűkülő „barlang” azonban foglyul ejtette szegény blökit, aki magától kiszabadulni nem tudott és a gazdája sem talált rá.

Eddig mondhatni „hétköznapi” (…) a történet, de adja magát a kérdés: a nyilvánvalóan pusztulásra ítélt kutya teste hogyan konzerválódott minden külső eljárás nélkül, és maradt meg szinte tökéletes minőségben?

Amikor egy állat elpusztul, a test mikroorganizmusai gyorsan beindulnak, és elkezdődik az ilyenkor természetes bomlás és rothadás. Nos, a fába szorult vadászkopónál ez a folyamat kimaradt…  A „Stuckie” (beragadt) névre hallgató eb szerencsétlenségét tanulmányozó biológiai antropológus elmondása szerint a válasz egyszerű: a gesztenyefa tannint tartalmaz, ez az anyag pedig az állati prémekkel foglalkozók egyik legfőbb fegyvere. A tannin egy olyan természetes szárító hatású elem, amely minden nedvességet megszüntet és elnyel maga körül. Ez az alacsony nedvességtartalmú környezet tehet róla, hogy a bomlás elkerülte a fakoporsóba szorult négylábút. 

És ha mindez még nem lenne elég, a fa elhelyezkedése és alakja is segített „Stuckie” első osztályú mumifikálódásában, hiszen alulról folyamatos szellőzésnek volt kitéve, így a fellépő kéményhatás miatt még a dögevők sem találhattak rá a beszorult testre. A különleges ebet természetesen a maga valójában megőrizték az utókornak, és a Southern Forest World Múzeum falai között került kiállításra. 

 

Tóth Krisztián Márk
 

megosztás

Bolt- és Partnerkereső

A Quebeck gyógyszermentes, egészségmegőrző termékei egyre szélesebb körben kaphatóak. Bolt- és partnerkeresőnk segítségével megtalálhatod a közeledben lévő viszonteladó partnereinket és webshophálózatunk tagjait. 

keresés

Viszonteladói és Partner Program

Saját gyártású, speciális egészségmegőrző termékeink forgalmazására Keresünk viszonteladó partnereket magyarországon és külföldön egyaránt, forgalmazói hálózatunk bővítése céljából!

csatlakozás

Blog
;