Szalczinger József és világhírű kutyája

Blog :: Érdekességek 2018. február 12., hétfő 11:04

Szalczinger József 1992 óta foglalkozik kutyákkal, méghozzá szervezett keretek között. A Prince of Sunlight Kennel tulajdonosa az eltelt idő alatt számos szép sikert zsebelt be, köztük egy olyat, ami világszinten is elismerésre méltó. Ennek apropóján beszélgettünk a collie-kat és sheltie-ket tenyésztő 42 esztendős szakemberrel.

 

A világ legsikeresebbjének választott kutyáját nevelted ki. Hogy a tenyésztésben nem járatos olvasóink is értsék a léptéket, milyen sportsikerhez tudnád hasonlítani ezt az eredményt?

Teniszpéldával élve ez egy akkora siker, mint amikor valaki egyéniben Grand Slam tornát nyer. Naomival a 3 éves collie szukával sikerült ezt elérni, aki tavaly a Crufts elnevezésű angliai nemzetközi versenyen CC-t nyert. A Crufts Show-n a kutyákat nyolc osztályban bírálják, majd az osztály győztesek közül választják ki nemenként a Crufts Győztest. Az, hogy a mi kutyánk lett a hosszúszőrű colliek CC győztese, azért is nagy dolog, mert magyar tenyésztésű eb tudott Angliában nyerni, a fajta őshazájában. 

Gyakorlatilag a Crufts a világ legnívósabb kutyakiállítása, ahová már a szimpla kvalifikáció is komoly dolognak számít. A verseny ugyanis nem nyílt, meg kell szerezni a jogot, hogy az ember nevezni tudjon. Magyarországon például évente csak egyetlen olyan rendezvényt tartanak, ahol ez a minősítés megszerezhető.

Gondolom ez nem a véletlen műve, hanem tudatos tenyésztői munka zajlott a háttérben. 

Már a felmenők is nálunk születtek, akik szintén nagyon eredményesek voltak a kiállításokon, akárcsak a nagyszülők. Természetesen semmi sem véletlen. Minden fajta kutyára létezik egy hivatalos standard leírás, ez az én ideálom, amihez igyekszem tartani magam. A bírák is ebből ítélnek, figyelik a mozgást, a méretet, a fejtípust, a szőrt és a fogazatot - valamint még további sok-sok mást is. A cél az, hogy a lehető legjobban képesek legyünk igazodni ehhez a standardhez. 

Általában 8-10 hetes korban dől el egy kutyánál, hogy egyáltalán alkalmas lehet-e erre a feladatra. Naomi az volt, így kiválasztottuk. Rengeteget tréningeztem őt, hogyan mutassa magát, hogyan mozogjon szépen, majd ezt a munkát folytatta Margaret és Rob Shipp, akik maximális figyelemre és fegyelemre nevelték.

Mekkora munka egy ilyen léptékű versenyre felkészíteni a kutyust? 

Már kölyökként meg kell neki tanítani, hogy hagyja ápolni magát, emellett az izomzatát is fel kell építeni, fejleszteni, folyamatosan trenírozni kell. Ez napi minimum félórásmozgás, de az egész folyamat sokkal összetettebb, így jóval több időt jelent. Az ember vele együtt él, figyeli a rezdüléseit, és a pozitív dolgok esetén következetesen jutalmazza, motiválja az állatot.

Naomi élvezte a kiállítások rivaldafényét, a nyüzsgést, hogy ő van a középpontban? 

Vannak kutyák, akik ezt nagyon nehezen viselik. Ez a fajta elég érzékeny lelkületű, sokukat például zavarja, ha egy zárt csarnokban vannak, a hangoskodás, vagy ha a padozat más és más. Ha a szőnyegborításra egy műanyagcsík van ráhúzva, akkor előfordulhat, hogy a kutya nem ugorja át azt, hanem egyszerűen lefekszik előtte. Ez mind olyan nem kívánt viselkedésforma, ami a versenyeken hátrasorolást eredményez. Az erre való felkészülést szintén kölyökkorban el kell kezdeni, olyan csomópontokra kell vinni a kutyust, ahol a terep megfelelő ehhez, sok ember és hangzavar van.

Naomi egy nagyon kedves és vidám kutya, érdeklődő és szereti ezt a miliőt. Már a világsiker előtt is szép eredményeket ért el, kevesen tudják pl., hogy a Crufts kölyök kategóriájában is győzni tudott. A CC győzelem pedig feltette erre a koronát!

Egy ekkora dobás után milyen céljaid vannak, lehet még feljebb jutni a szakmában?

Mindig arra vágytam, hogy ez összejöjjön. Vannak angol tenyésztők, akik hosszú-hosszú idő alatt többször is megtapasztalhatták ezt, de ha nem sikerülne újból, akkor sem leszek elkeseredve: hiszen egyszer már felértünk a csúcsra!

Írta: Tóth Krisztián Márk
 

megosztás

Bolt- és Partnerkereső

A Quebeck gyógyszermentes, egészségmegőrző termékei egyre szélesebb körben kaphatóak. Bolt- és partnerkeresőnk segítségével megtalálhatod a közeledben lévő viszonteladó partnereinket és webshophálózatunk tagjait. 

keresés

Viszonteladói és Partner Program

Saját gyártású, speciális egészségmegőrző termékeink forgalmazására Keresünk viszonteladó partnereket magyarországon és külföldön egyaránt, forgalmazói hálózatunk bővítése céljából!

csatlakozás

Blog
;