Szőrös-bűnös önérzet

Blog :: Érdekességek 2018. február 02., péntek 09:39

„Minek egy kutyának lelkiismeret?” - elcsépelt ez a szólásmondás, amely nem is igazán kapcsolódik a négylábúakhoz. Viszont hűen tükrözi, hogy kedvenceink igenis rendelkeznek lelkivilággal, méghozzá nem is akármilyennel. Sértettség vagy bűntudat: jól ismerjük és negatív mivolta ellenére is tűrjük/szeretjük ezeket a reakciókat - de csak a kutyáinktól.


 
Hogy utóbbi az emberéhez oly hasonló, azon nem csak az átlagos gazdik tűnődtek már el, szakemberek is készítettek felméréseket az ügyben.

Nincs kutyás, aki ne találkozott volna már szeretett jószáguk jellegzetes megbánásával, sőt legtöbben teljesen biztosak abban, hogy valamelyik általuk tiltott cselekmény „gyakorlása” a kiváltó ok.

A jelenség általában jellegzetes forgatókönyv szerint zajlik: huzamosabb távoltöltött idő után a hazatérő gazdi újra találkozik kutyájával. Az állat viselkedése feltűnő, hiszen a megszokott üdvözlés helyett a kutyus ijedt, kerüli a szemkontaktust, valamint feltűnően alázatos.
   
Ilyenkor érdemes szétnézni, megvizsgálni a kiskertben a muskátlis cserepeket, vagy felkészülni a ledarált és miszlikre szaggatott cipő, szőnyeg, párna (és stb.) látványának befogadására. Hogy barátaink ebből az aspektusból nézve is szemtelenül emberiek, arra az ELTE Etológia tanszékén készült tanulmány világít rá, méghozzá igencsak mulatságos formában!

Az egyetemen nemrégiben a bűntudatot járták körül, és arra a megállapításra jutottak, hogy a kutyák pontosan tudják, ha reprezentálják, akkor gazdáik kevésbé büntetik őket. Magyarán így simán megúszható egy adott balhé. Természetesen a fordítottja is igaz, ha valaki nagyon közeli viszonyban áll a kutyájával, a jószág pedig olyat tesz, amit a gazda nem szeret, akkor igenis valós lehet a bűntudat.
 
A sértődés az önérzet elsővonalas bástyája, ami ugyancsak független a lábak számától. Ha például szőrös haverunkat oltásra visszük, annak nyilvánvalóan ő a legkevésbé sem örül. Mi sem szeretünk orvoshoz járni, és az injekciókat. Milyen meglepő párhuzam, ugye?

Legjobban az ehhez hasonló „kötelező rossz” szituációkban figyelhető meg a sértődöttség. Ahogy mi emberek, úgy ők is tudatában vannak és megjegyzik, ha valaki rosszat tesz velük. Ám nem személyhez kötik a negatív hullámokat, hanem öltözettel vagy hanglejtéssel párosítják azt. Ellenben a szigorú haragtartás - kivételes esetektől eltekintve - nem kenyerük. 

Persze más a leányzó fekvése, ha a blökink az úr a háznál! Ilyenkor a legkisebb jogos feddés is arculcsapásként jelenik meg ábrázatukon, drasztikusan és mókásan lecsökkentve az együttműködésre való hajlandóságot.


 
Figyelem, ezzz nemm saját tapasztalat…! ;) 

Írta: Tóth Krisztián Márk

megosztás

Bolt- és Partnerkereső

A Quebeck gyógyszermentes, egészségmegőrző termékei egyre szélesebb körben kaphatóak. Bolt- és partnerkeresőnk segítségével megtalálhatod a közeledben lévő viszonteladó partnereinket és webshophálózatunk tagjait. 

keresés

Viszonteladói és Partner Program

Saját gyártású, speciális egészségmegőrző termékeink forgalmazására Keresünk viszonteladó partnereket magyarországon és külföldön egyaránt, forgalmazói hálózatunk bővítése céljából!

csatlakozás

Blog
;