Tudod-e, mi az a „Lassie-hatás”? ITT a válasz! 

Blog :: Érdekességek 2019. március 27., szerda 16:37 quebeck, Szenvedélyünk a kutya

Nemrégiben egy különleges kísérletben vizsgálták meg négylábú barátaink empátiakészségét. Megdöbbentő eredményre jutottak! 

 

Ha kutyákról beszélgetünk, akkor mindenkinek a feltétel nélküli szeretet, a hűség és az elképesztő mértékű lojalitás ugrik be legelőször. A kutyák a földgolyó legbarátságosabb lényei, és talán az univerzumé is: folyamatosan figyelik gazdájuk minden rezdülését, kiveszik részüket az örömünkből, osztoznak velünk a bánatunkban.

Ezen felbuzdulva folytattak kutatást a John Hopkins Egyetemen, ahol Emily Sanford azt boncolgatta, mi zajlik le egy ebben, ha sírni lát egy embert. Az már a témában született korábbi dolgozatokból is egyértelműen kiderül, hogy a négylábú barátaink nagyon érzékenyek az ember sírására. 

Sanford és csapata a munkája során azt szerette volna kideríteni, hogy különféle-fajta kutyák hogyan reagálnak az érzelmi kitörésekre. A kísérletbe 34 kutyust vontak be, gazdáikat egy üvegajtóval lezárt szobába ültették, majd különböző hangok és sírás „demózására” kérték fel őket. Az alábbi videóban látható, mi történt:

 

„Azt vettük észre, hogy a négylábúak nem csupán a figyelmüket adják gazdáiknak, hanem minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy segítsenek nekik. Ha a kutya lát egy módot, hogyan segíthetne neki, akkor bármit megtesz, hogy ezt véghez is vigye” - mesélte Emily Sanford.

Egészen pontosan, ha a kutyák sírást hallottak, akkor háromszor gyakrabban nyitották ki az őket a gazdáiktól elválasztó ajtót. Ezt hívják Lassie-hatásnak.

A kutatásban a kutyák stressz hormonszintjét is figyelték, és nagyon érdekes felfedezésre jutottak: ha képesek voltak kinyitni az ajtót, és kapcsolatot létesíteni a gazdikkal, akkor alacsony szintet mértek, ellenben azok az ebek, amelyek a testméretükből kifolyólag nem tudták megtenni ugyanezt, ott az érték az egekbe szökött. 

Az ok vegytiszta: az a kutya, amelyik segített, kevésbé stresszelt, mint amelyik csak szeretett volna, de nem tudott.  Fontos konzekvencia, hogy ha a kutyád nem reagál látványosan a sírásra, az nem érzéketlenséget jelent, hanem sokkal inkább kétségbeesést!

 

Írta: Tóth Krisztián Márk

megosztás

Bolt- és Partnerkereső

A Quebeck gyógyszermentes, egészségmegőrző termékei egyre szélesebb körben kaphatóak. Bolt- és partnerkeresőnk segítségével megtalálhatod a közeledben lévő viszonteladó partnereinket és webshophálózatunk tagjait. 

keresés

Viszonteladói és Partner Program

Saját gyártású, speciális egészségmegőrző termékeink forgalmazására Keresünk viszonteladó partnereket magyarországon és külföldön egyaránt, forgalmazói hálózatunk bővítése céljából!

csatlakozás

Blog
;