Tudomány: még a szakemberek sem tudják, mit találtak…

Blog :: Érdekességek 2019. december 10., kedd 16:56 quebeck, Szenvedélyünk a kutya

Hiába minden igyekezet, hiába az összes tudományos eljárás, még DNS-vizsgálatok segítségével sem tudják, hogy pontosan mi a Szibériában, Jakutföldön talált állati tetem. A 18 ezer éves hibernált „kölyök” vagy farkas, vagy kutya – ha az utóbbi, akkor minden eddig ismert tudományos klisét borít.

 

Az már bizonyítást nyert, hogy az állat kölyökkorban volt, és nemét illetőleg kan. A fogazatából ítélve két hónapos korában érte a végzete, egy folyó közelében az örökké fagyott talaj tökéletesen megőrizte a tetemet az utókornak - még a bajusz és a szempillák is érintetlenek maradtak.

A pusztulás okát szintén nem ismerik, de a következtetések szerint nem váratlan esemény miatt történt. Az első DNS vizsgálatot egy svéd tudományos központban végezték, itt jött a meglepetés, miszerint nem tudják minden kétséget kizáróan meghatározni, mi féle-fajta az állat.

Ez azért is kuriózum, mert Love Dalén professzor ennek már minden esetben az első tesztből ki kellett volna derülnie: „A központunk rendelkezik a kontinens legnagyobb génbankjával, az összes kutyafajta megtalálható a rendszerben, de ebben az esetben hasztalan volt ez az egyedülálló adatbázis.”

A kutatások folytatódnak, de következtetés szintjén már megfogalmazódott, hogy a négylábú egy farkas és kutya közötti korai átmenet. Erre utal a név is, amit a kimúlt jószág kapott: „Dogor”. Ez a jakutok nyelvén barátot jelent, angolul azonban „Dog, or?”, tehát „kutya vagy mi” - ként is lehet értelmezni. 
 

Írta: Tóth Krisztián Márk

megosztás

Bolt- és Partnerkereső

A Quebeck gyógyszermentes, egészségmegőrző termékei egyre szélesebb körben kaphatóak. Bolt- és partnerkeresőnk segítségével megtalálhatod a közeledben lévő viszonteladó partnereinket és webshophálózatunk tagjait. 

keresés

Viszonteladói és Partner Program

Saját gyártású, speciális egészségmegőrző termékeink forgalmazására Keresünk viszonteladó partnereket magyarországon és külföldön egyaránt, forgalmazói hálózatunk bővítése céljából!

csatlakozás

Blog
;