Tudományosan is bizonyították a tényt: a kutyák felismerik a rossz embereket

Blog :: Érdekességek 2018. július 04., szerda 18:04

A kutyák képesek felismerni a rosszindulatú embereket. Nem mondtunk újat, ezzel nagyon sok kutyás tisztában van, azonban ezt legtöbbször az állat kifinomult ösztönvilágára vezetik vissza a gazdik. Pedig gyakorlatiasabb magyarázatot is lehet találni a jelenségre, melyet nemrégiben kutatók is alaposan megvizsgáltak. 

 

Az elkészült tanulmányból egyértelműen kiderül, hogy kedvenceink a környezetük viselkedéséből kinyert információk alapján döntik el, kihez hogyan állnak hozzá. Ha egy adott személy - vagy akár a saját gazdájuk - fenyegetően, rosszul bánik más emberekkel, vagy éppen állatokkal, a kutya eszerint fogja az illetőt „besorolni”. De nézzük meg, hogy is nézett ki ez a kísérletben! 

Az érdekes vizsgálatok alatt a kutatást vezető szakemberek egy szituációs játékot folytattak le a résztvevők segítségével, akik között gazdák és „külső szemlélők” egyaránt megtalálhatók voltak. A játék során a gazdáknak a kutyáik előtt kellett imitálni, hogy nem tudnak egyedül kinyitni egy tárolórekeszt, és ehhez két másik jelenlévő ember segítségét kérték.

Az első szituáció során amíg az egyik ember passzívan reagált a kérésre, addig a másik egyértelmű segítő szándékot mutatott. A rákövetkező alkalommal az első résztvevő újfent passzívan viszonyult a helyzethez, míg a másik határozottan elutasította a segítségnyújtást. A teszt végeztével jutalomfalatot ajánlottak fel a kutyáknak, az ebek a szerepjáték első felében résztvevő mindkét személytől elfogadták azt, nem úgy a másodikban. A gazdájuk iránt elutasítást mutató emberektől érkező finomságokra nem reagáltak az állatok, sőt, a hozzájuk intézett verbális és nonverbális jelekre is egyaránt a „fülük botját” sem mozdították. 

A témában szakértők ebből arra következtetnek, hogy a kutyák a különböző viselkedési formákból képesek leszűrni, ki közeledik jóindulattal és ki ellenkezőleg. A dologban a legcsodálatosabb, ugyanakkor legérthetetlenebb tényező az, hogy az ember legjobb barátja honnan képes pontosan megállapítani, mi a jó, és miben különbözik a rossztól. Persze, tudjuk: az ösztönök. De ez utóbbi történet inkább már az értékrendre hajaz. Mindenesetre, ha a kutyánknak valaki kirívóan unszimpatikus, éljünk a gyanúperrel, hogy az illető nem feltétlenül a legjobbat akarja nekünk… 

Tóth Krisztián Márk
 

megosztás

Bolt- és Partnerkereső

A Quebeck gyógyszermentes, egészségmegőrző termékei egyre szélesebb körben kaphatóak. Bolt- és partnerkeresőnk segítségével megtalálhatod a közeledben lévő viszonteladó partnereinket és webshophálózatunk tagjait. 

keresés

Viszonteladói és Partner Program

Saját gyártású, speciális egészségmegőrző termékeink forgalmazására Keresünk viszonteladó partnereket magyarországon és külföldön egyaránt, forgalmazói hálózatunk bővítése céljából!

csatlakozás

Blog
;