Állatkínzás - Egy maró fájdalom ez, ott legbelül

Blog :: Friss hírek 2018. április 09., hétfő 08:00

Alkotni öröm, pusztítani bánat. Ez még akkor is így van, ha esetleg ez utóbbinál az ominózus pillanatban még jól is érzi magát az egyén. - A Fülöp eset margójára

 

Én - és bátran mondhatom, hogy a Quebeckes kollégáim is - minden nap azért kelek fel, hogy hozzátegyek valamit a világhoz, hogy egyszer végre átüssük a köztudaton a felelős állattartás „mítoszát”. Éppen ezért (is) fáj annyira a lassacskán intézményesülő állatkínzás, és Fülöp… (Fülöp, a kölyök németjuhász, akit négygyermekes gazdái napokon keresztül spárgával folytogattak, míg végül ki nem múlt. Az elkövetők elsőfokon négy hónap, majd jogerősen nyolc hónap börtönt kaptak.)

Úgy tartom, hogy akit nem az alkotás attitűdje hajt, az az ember nem teljes. Lehet ez bármilyen természetű tevékenység - nem kell itt nagy dolgokra gondolni -, a hangsúly a saját lényünkből hozzáadott értéken van. Aki rombol, aki pusztít és elvesz, az általában magával is ugyanezt teszi - pontosan ez a helyzet az állatkínzókkal is.

Nem tudom értelmezni a helyzetet, mi visz rá egy embert, hogy egy védekezni képtelen, jószág ellen fordítsa testi fölényét, a haragját… Beleélni sem vagyok képes magam, mert ez az egész számomra még gondolati síkon is elképzelhetetlen. Egyet azonban biztosan tudok: aki állatot bánt, kínoz vagy öl, az előbb-utóbb embertársaival is megteszi majd valamelyiket.

Egy tehetetlen kisállatt bántalmazása belépőjegy a pokolba. Legbiztosabb út a talajvesztéshez, a pszicho és szociopátiás betegségek kialakulásához, amelynek eredménye végül a társadalmi elutasítás és kirekesztettség, vagy legrosszabb esetben börtön lesz. Érzem és tudom, miből keletkezik ez, de ma még sajnos a helyzet globális megoldásával adós maradok. 

Azt hiszem, bármennyire is szeretnénk ezt megakadályozni, végleg kiírtani az életünkből sosem leszünk képesek. Valószínűleg mindig lesznek közöttünk olyanok, akik pszichoszomatikus zűrjeiket, lefojtottságukat, beteg elméjük vergődését egy eléjük kerülő békés jószágon vezetik majd le.

Mégis, ugyanakkor mi magunk sokat tehetünk a megelőzésért. Ehhez a társadalmunkra mostanság oly jellemző közönyt kellene összezúznunk, legalább egymás között, NEKÜNK KUTYÁSOKNAK. A sajtót bejárt Fülöp esetében viszont nyomasztó és tehetetlen dühöt érzek. 

Ezek az alakok most a „példaértékű büntetésükkel” börtönbe vonulnak, majd nyolc hónap múltán kivonulnak onnan, mintha ez az agyrém meg sem történt volna - jó magaviselet esetén talán még korábban is. Újból köztünk lesznek, újra kutyát tarthatnak, gyereket vállalhatnak, nevelhetnek. Minden megy tovább a maga útján.

Közben engem kérdések marcangolnak: A pár négy gyermeke közül miért nem emelte fel a hangját valamelyik: „Apa, Anya! Ez fáj neki, ne csináld!!” - ?

Nem volt egy ember, szomszéd, járókelő, aki látta volna a szerencsétlen eb szenvedését? Nem volt senki, aki képes lett volna még IDŐBEN felhívni erre a hatóságok figyelmét? Nem éltek, élnek olyanok a tetthelyen, akik értesítették volna ELŐBB az állatvédő szervezetet, vagy csak néhány cselekedni akaró kutyabarátot, jóérzésű embert? Nem volt köztük egyetlen bátor-igaz valaki sem, aki magától szembeszáll ezzel a tébollyal? 
… 

Tudjátok, én nem a politikától, nem a betegségektől, és nem is a mostanság oly trendi apokalipszistől rettegek. Engem az egymás és a világ iránt odaveszett felelősségtudatunk ijeszt meg mindennél jobban. De a legbelső jajveszékelésem nem hozza már vissza Fülöpöt. 

Tóth Krisztián Márk  
 

megosztás

Bolt- és Partnerkereső

A Quebeck gyógyszermentes, egészségmegőrző termékei egyre szélesebb körben kaphatóak. Bolt- és partnerkeresőnk segítségével megtalálhatod a közeledben lévő viszonteladó partnereinket és webshophálózatunk tagjait. 

keresés

Viszonteladói és Partner Program

Saját gyártású, speciális egészségmegőrző termékeink forgalmazására Keresünk viszonteladó partnereket magyarországon és külföldön egyaránt, forgalmazói hálózatunk bővítése céljából!

csatlakozás

Blog
;