Cserhát Különleges Mentőcsoport - Bemutatkozik Sunny, a kölyök!

Blog :: Friss hírek 2019. március 09., szombat 16:35 quebeck, Sunny, Szenvedélyünk a kutya

A Quebeck nem csupán adományozóként segíti a Magyar Mentőkutyás Szervezetek Országos Szövetségének munkáját. Prémium termékeinkkel mentőkutyákat is támogatunk, így igyekszünk életeket menteni! Az elkövetkezendő hónapokban azokat a kiválasztottakat mutatjuk be nektek, akik cégünk professzionális készítményeivel felkészítve indulnak a harcba. Ezúttal Juhász Zoltánnal, a Cserhát Különleges Mentőcsoport vezetőjével beszélgetünk az egyesület tevékenységéről, és legújabb jövevényükről, Sunnyról!

 

Kérlek, mutasd be a Cserhát Különleges Mentőcsoportot! 

2010-ben alakultunk egy községben működő kutyás klubból. Egy alkalommal a katasztrófavédelem megkeresett bennünket, lenne-e kedvünk Nógrád megyében elsőként kutató/kereső kutyák kiképzésével foglalkozni. Korábban hivatásos katonaként a határőrségnél szolgáltam - ott szintén kutyákkal dolgoztam -, ahol sok tapasztalattal gazdagodtam a témában, ezért a társaimmal együtt belevágtunk. Igyekeztem magam egyénileg is képezni, Sokat látogattam az MMSZOSZ tagszervezetének a Kutyákkal az Életért Alapítvány jászberényi kutyakiképző bázisát, valamint külföldön is jó pár bevetésben vettem részt. Közben Balassagyarmaton megalapítottuk a Cserhát Különleges Mentőcsoportot, amely folyamatosan bővül, emberanyagban és eszköztárban egyaránt. Jelenleg a kutató/keresőkutyás tevékenység mellett alpintechnika bevonásával különleges feladatokat látunk el, de önkéntes tűzoltóként és polgárőrként is tevékenykedünk. 

Milyen kutyával, kutyákkal dolgoztok? 

Többnyire német és belga juhászkutyákkal dolgozunk, de a csapatnak van egy új büszkeségei is: ő Sunny, a labrador kölyök, aki Szlovákia egyik legnevesebb tenyésztőjétől érkezett hozzánk - a bősi kutyás mentők vezetőjének felajánlásából.  Sunnyt tizenkét hetesen kaptuk, és rögtön neki is láttunk a képzésének. Egyénileg és csoportban is foglalkozunk vele, motivációs gyakorlatokkal, játékos formában tanítjuk őt a szakmájához nélkülözhetetlen alapokra. Jelenleg az engedelmesség, a kézben tarthatóság és az irányíthatóság élvez prioritást, de már a nyomkövetésbe, és a tárgyjelzésbe is beavattuk. Most kilenc hónapos, és nagyon szépen fejlődik! 

Mi az a fajta tevékenység vagy mozgásforma, amire egy leendő mentőkutya szervezetét a leginkább fel kell készíteni? 

Kettő ilyen is van. A nyomkövetés, melynek során a kutyát pórázon vezetjük, és a szimatolás közben az orra szinte folyamatosan a földön van. Ez fizikailag borzasztóan megterheli az állatot, hiszen nem ritkán 6-8 kilométeren keresztül ebben a testtartásban dolgozik, és akkor a szaglás okozta pszichikai igénybevételéről még nem is beszéltünk. Egy ilyen akcióban az ebek jobban elfáradnak, mintha 25-30 kilométert futottak volna. A területkutatás során légszimattal szabadon mozognak, viszont ilyenkor több hektár területet mozognak be és derítenek fel. Ez is komoly munka, ahol a terepviszonyok és a sokszor egész napon keresztül tartó keresés alatt a kutyák bizony rendesen elkészülnek az erejükkel. 

Érzésed szerint miben kell fejlődni? 

Hozzánk minden kutya előzetes felmérés alapján kerül, hogy mind a fizikuma, mind az idegrendszere alapján maximálisan megfeleljen a vele szemben támasztott követelményeknek. Ennek ellenére mindig lehet fejlődni, nincs az a fizikális és mentális állapot, amit ne lehetne feljebb „húzni”. Nagyon fontos az immunrendszer, az állat vitalitása és átlagon felüli kondíciója, az óriási kitartás télen és nyáron, valamint a gyors regenerálódás képessége. Ez utóbbiakban érzem a fejlődés kulcsát. 

Az eddigi munkátokban használtok, használtatok bármilyen táplálék kiegészítő takarmányt? 

Azon kívül, hogy igyekszünk egészségesen táplálni az állatot, eddig még nem használtunk célirányos kiegészítőket. Éppen ezért nagyon kíváncsiak vagyunk rá, hogy a Quebeck jó hírű és minőségi termékeivel milyen változásokat tapasztalunk majd Sunny növekedése és kiképzése alatt!

 

Írta: Tóth Krisztián Márk

megosztás

Bolt- és Partnerkereső

A Quebeck gyógyszermentes, egészségmegőrző termékei egyre szélesebb körben kaphatóak. Bolt- és partnerkeresőnk segítségével megtalálhatod a közeledben lévő viszonteladó partnereinket és webshophálózatunk tagjait. 

keresés

Viszonteladói és Partner Program

Saját gyártású, speciális egészségmegőrző termékeink forgalmazására Keresünk viszonteladó partnereket magyarországon és külföldön egyaránt, forgalmazói hálózatunk bővítése céljából!

csatlakozás

Blog
;