Egy világbajnok felkészülése a világbajnokságra – Interjú Salamon Klárával

Blog :: Friss hírek 2019. február 23., szombat 18:05 quebeck, Szenvedélyünk a kutya, Tara, Világbajnokság

A Quebeck nem csupán adományozóként segíti a Magyar Mentőkutyás Szervezetek Országos Szövetségének munkáját. Prémium termékeinkkel mentőkutyákat is támogatunk, így igyekszünk életeket menteni! Az elkövetkezendő hónapokban azokat a kiválasztottakat mutatjuk be nektek, akik cégünk professzionális készítményeivel felkészítve indulnak a harcba. Összefogás egy érdekért: az életért - elsőként Salamon Klárával beszélgettünk Tara névre hallgató világbajnok kutyájáról.

 

Mutassuk be kicsit Tara tevékenységét és eredményeit!

Tara egy kilencéves szuka, fajtáját tekintve holland juhászkutya. Őt tudatosan a mentő/keresőkutyás tevékenységre vásároltuk, és néhány hetes kora óta célzottan erre a fajta munkavégzésre tanítottuk. 3-4 év kell egy ilyen eb kiképzéséhez, ennek ellenére ő már a legelső alkalmassági vizsgáján, romon majdnem maximális pontszámot ért el, engedelmességben pedig a legmagasabb pontszámmal végzett. A sokszínűségét mutatja, hogy nyert frizbi versenyt, jártunk vele kutyakiállításon, sőt az első szintig még az IPO sportágat is űztük. A mentőkutyázás, a rom és területkutatás az ő igazi profilja, utóbbiban világbajnoki címmel is büszkélkedhet!

Milyen verseny, illetve feladat vár rátok a közeljövőben?

Egyik fő idei célunk a zsámbéki nemzetközi mentőkutyás emelt szintű vizsgaverseny, ahol romkutatásban nevezünk. Ugyan a világbajnoki kvalifikációnk a kategóriában megvan, mégis elindulunk, mert szeretnénk egy jobb pontszámot, hogy előrébb kerüljünk a listán. Ezután következik egy kemény felkészülés, majd a világbajnokság Párizsban, ami feltehetőleg Tara utolsó ilyen jellegű nemzetközi megmérettetése lesz. 

Éles mentőmunka során mik azok a jellemző mozgásfajták, amik egy díjnyertes és remek kondícióban lévő kutyát is durván megdolgoztatnak?

Már maga a vizsga is extra terhelés, gazdának és állatnak egyaránt. Jellemzően külföldre utazunk, nem ismerjük a terepet, nem tudjuk mi vár ránk - az egész folyamat kicsit egy éles mentéshez is hasonlítható. Ami még a kimagasló erőnlét mellett is nehézség egy állat számára, az a gazos területeken történő mozgás, ahol gödörbe léphet, vagy könnyedén meghúzódhat a lába. Hasonló veszélyeket rejtenek a buckák, a kitört fák törzsei, itt a kutya könnyen odaverheti magát - ezek a terepviszonyok gyakran izomhúzódást, ízületi problémákat okoznak. Bevetések előtt hiába masszírozod, nyújtod le vagy melegíted be a kutyát, a hangsúly a megelőzésen van. Csakis ízületvédő készítményekkel tud az ember olyan tartalékot képezni, amivel ilyen esetekben védekezhet a szervezet. Fontos még a vitalkapacitás növelés a terheléshez - egy szuka esetében is különösen -, hiszen a tüzelés időszaka alatt jóval kevesebbet tudunk a tevékenységünk alapjait jelentő, formában tartó mozgásokat végezni. 

Melyek azok a területek, ahol lehet és kell fejlődni?

Az erőnlétben, ami sarkalatos kérdés. Lényeges, hogy Tarának idősödő eb létére se lanyhuljon a teljesítőképessége: bírnia kell a környezeti kihívásokat, a nagy meleget, valamint a lehetőségekhez képest a lehető leggyorsabban regenerálódni. Erre a közelgő szeptemberi világbajnokság miatt is kiemelten figyelek. A feltöltődés ideje az évek számával egyenesen arányosan nő, de úgy gondolom, hogy az izom és ízületvédelem egy magasabb szintre helyezésével, funkcionális kiegészítők használatával sokat javíthatunk ezen!

Te, mint mentőkutyás kiképző fontosnak tartod a táplálék kiegészítő takarmányok használatát? Ha igen, miért?

A válaszom egyértelmű igen! A mi szakmánkban/sportunkban elengedhetetlen pluszt jelentenek ezek a készítmények, de tapasztalataim szerint a hétköznapi kutyások között is egyre jobban elterjednek. Ennek oka pofonegyszerű: sokkal könnyebb és pénztárcakímélőbb a problémákat ilyen termékek használatával tudatosan megelőzni, mint a baj esetében kapkodva tüzet oltani. 

Dr. Filip Dániel, a Quebeck kutató-fejlesztő állatorvosa összeállít egy prémium termékeinkből álló csomagot Salamon Klára világbajnok kutyájának - majd egy későbbi interjúban ismét feltérképezzük Tarát, és visszatérünk a tapasztalatokra!

 

Írta: Tóth Krisztián Márk

megosztás

Bolt- és Partnerkereső

A Quebeck gyógyszermentes, egészségmegőrző termékei egyre szélesebb körben kaphatóak. Bolt- és partnerkeresőnk segítségével megtalálhatod a közeledben lévő viszonteladó partnereinket és webshophálózatunk tagjait. 

keresés

Viszonteladói és Partner Program

Saját gyártású, speciális egészségmegőrző termékeink forgalmazására Keresünk viszonteladó partnereket magyarországon és külföldön egyaránt, forgalmazói hálózatunk bővítése céljából!

csatlakozás

Blog
;