Gránicz Csaba – „Igyekszünk minél szélesebb körben elterjeszteni a Mantrailing módszert”

Blog :: Friss hírek 2019. május 23., csütörtök 18:16 Magyar Mentőkutyások, quebeck, Szenvedélyünk a kutya

A Quebeck kiemelt partnerként segíti a Magyar Mentőkutyás Szervezetek munkáját. Prémium termékeinkkel mentőkutyákat támogatunk, így igyekszünk életeket menteni! Az elkövetkezendő hónapokban azokat a kiválasztottakat mutatjuk be, akik cégünk professzionális készítményeivel felkészítve indulnak a harcba. Ezúttal Gránicz Csabával, a Mantrailing Akadémia Alapítvány elnökével beszélgettünk, aki tevékenységükről és a csapat egyik büszkeségéről, Zuvánról is mesélt nekünk.

 

Milyen típusú tevékenységet végez a Mantrailing Akadémia, mekkora személyi állománnyal dolgoztok?

9 évvel ezelőtt hoztuk be és honosítottuk meg Magyarországon a Mantrailing módszert, amivel jelenleg is dolgozunk. Ennek a lényege dióhéjban, hogy városi körülmények között, akár nagy időkiesésű nyomokat is sikeresen tudunk beazonosítani és követni - ezt a lehulló hámsejtek és anyagmaradványok keresésére kiképzett kutyáinkkal érjük el.

A mentőkutyás tevékenységünket négy éve végezzük, jelenleg 13 fővel, valamint 10+3 kutyával, ami azt takarja, hogy 10 felnőtt és 3 még képzés alatt álló ebről beszélünk. 

Hogyan képzitek ki a kutyákat? 

A képzés országos jellegű, igyekszünk minél szélesebb körben elterjeszteni a Mantrailing módszert. Maga az állat trenírozása inkább az ösztönvilágra van kihegyezve, kevés a tanított dolog: a fő célunk, hogy zsákmány, illetve jutalom felhasználásával motiválttá tegyük, és elvégeztessük vele a feladatot. Hogy ezt magas, vagy mély orrtartással teszi, az abszolút a kutya privilégiuma, ezt nem tanítjuk neki külön. A lényeg a végeredmény, ami esetünkben az eltűnt ember megtalálása. A gyakorlások során a keresett személynél mindig valami olyasféle jutalomnak kell lennie, ami az őt kereső kutyánál mindent felülír, így ennek a megválasztása is lényeges része az edzéseknek.

Melyik eb a csapat büszkesége? 

Janovszky Gergely kutyáját említeném, ő egy nyolc esztendős rodéziai ridgeback, aki Zuvan névre hallgat. Vele durván öt évvel ezelőtt kezdtünk bele a Mantrailingbe, először még csak hobby szinten, ám később Gergővel együtt egyre komolyabban belemerültek a témába, és nagyon szép eredményeket értek el a mentés terén. Csatlakozásuk óta már két életet megmentettek, és több olyan keresésük is volt, amikor a kutya információi alapján találták meg a keresett személyt. 

Melyek azok a területek, ahol az állatok a legjobban igénybe vannak véve? Hol lehetne esetleg javítani a teljesítményükön? 

Mi alapvetően városi körülmények között szoktunk dolgozni, és amit alapvető hiányosságként tudnék említeni, az az erősebb állóképesség hiánya. Ezenkívül a szélsőséges időjárás, a nagy meleg rontja még jelentősen a kutyáink teljesítőképességét, így ezen a két ponton egészen biztosan van mit felhozni és fejleszteni!

Hallottatok már a Quebeck márkáról, használtatok ez idáig bármilyen kiegészítőt?

Természetesen találkoztunk már a Quebeck termékeivel, sőt Dr. Filip Dánielt, a cég kutató-fejlesztő állatorvosához is volt szerencsénk - a Quebeck vállalatának és a Magyar Mentőkutyás Szervezetek Országos Szövetségének együttműködésén keresztül pedig már egy nagyobb mennyiségű tápadományban is részesültünk, amit ezúton szeretnék megköszönni! Rengeteg pozitív visszajelzést hallottunk már a Quebeckről, az általunk használt szuperprémium kutyatáppal pedig nagyon elégedettek vagyunk!

Örülünk az együttműködésnek, és izgatottan várjuk, milyen tapasztalatokkal gazdagszunk majd, mennyiben segítik a munkánkat az újabb termékek!

 

Írta: Tóth Krisztián Márk
 

megosztás

Bolt- és Partnerkereső

A Quebeck gyógyszermentes, egészségmegőrző termékei egyre szélesebb körben kaphatóak. Bolt- és partnerkeresőnk segítségével megtalálhatod a közeledben lévő viszonteladó partnereinket és webshophálózatunk tagjait. 

keresés

Viszonteladói és Partner Program

Saját gyártású, speciális egészségmegőrző termékeink forgalmazására Keresünk viszonteladó partnereket magyarországon és külföldön egyaránt, forgalmazói hálózatunk bővítése céljából!

csatlakozás

Blog
;