Juhász Béla - Igor nem csupán kolléga, de a társam is

Blog :: Friss hírek 2019. április 10., szerda 17:08 quebeck, Szenvedélyünk a kutya

A Quebeck kiemelt partnerként segíti a Magyar Mentőkutyás Szervezetek munkáját. Prémium termékeinkkel mentőkutyákat is támogatunk, így igyekszünk életeket menteni! Az elkövetkezendő hónapokban azokat a kiválasztottakat mutatjuk be nektek, akik cégünk professzionális készítményeivel felkészítve indulnak a harcba. Ezúttal Juhász Bélával, a Mantrailing Mentőkutyás Egyesület vezetőjével beszélgettünk, aki csapata tevékenységéről, és Igor névre hallgató óriás schnauzeréről is mesélt!

 

Kérem, mutassa be mivel foglalkozik a Mantrailing Mentőkutyás Egyesület!

Legfőképp eltűnt személyek felkutatásában igyekszünk segíteni, kiképzett mantrailinges kutyáink segítségével. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az eb nem közvetlenül az eltűntet keresi, hanem szagminta alapján leköveti a pontos nyomát. Egy ilyen állat akkor is képes eredményt produkálni, ha pl. Budapest legforgalmasabb pontján, a Váci utcában, millió szag és illat között kell helytállnia.

Milyen gyakran teljesítenek éles bevetést? Szoktak különböző versenyeken, vizsgákon részt venni?

A mantrailing Európában még viszonylag új dolog, de idéntől már lehetne IRO-s vizsgát tenni. Azonban mi sokkal fontosabbnak tartjuk azt, hogy élesben tudjunk segíteni ott, ahol igazán szükség van ránk. Hogy erre milyen gyakran kerül sor, az teljesen változó: előfordult már, hogy egy időben több helyen kellett volna lennünk, de olyan is akadt, amikor hetekig „csend” volt körülöttünk. Általában az ünnepek alatt sokasodnak a bevetéseink, sajnos karácsonykor jellemzően megugrik az elkóboroló magányos emberek, mentális zavarok miatt öngyilkosságba menekülők száma. Mi ezeken az embereken próbálunk segíteni, amennyire az erőnkből telik.

Hány kutyával dolgoznak, milyen hatékonysággal? 

Jelenleg tizenkét kutyát képzünk, belőlük négy van bármikor bevethető szinten. Ebből két ebet egy másik szervezetnek készítünk fel, tehát ők nem nálunk kezdik meg majd az aktív mentőkutyás munkájukat. Nekem egy hét esztendős, Igor névre hallgató óriás schnauzerem van, akit magam képeztem ki. Öt éve dolgozom vele, ebből három-négy esztendő az, amit az éles bevetéseken együtt teljesítettünk. A munka az akciók után sem áll meg Igorral, hiszen folyamatosan azon dolgozunk, hogy egyre és egyre jobb legyen a mantrailing területén.

Hogyan képzi a kutyáját, milyen téren lehetne őt még „fejleszteni”? 

A gyakorlások során a kutya ösztönére alapozunk, megfigyeljük, hogy mire milyen jelzéssel reagál. Én ezekből a jelekből tudom olvasni, hogy épp nyomon van-e, vagy már elveszítette a nyomot, merre folytassuk, és stb. Az edzések hatására a kutya tudatosabban fogja használni az orrát, nekünk pedig pontosan ez a célunk. 

A keresés egy nagyon megterhelő feladat a kutya számára, ami talán még mentálisan nagyobb kihívás is, mint a szintén nem elhanyagolható fizikai oldal. Több millió szag közül kell lekövetni azt az egyet, amit én referenciaként megmutatok neki - mindezt fárasztó terepen, hosszú kilométereken át. Miután egy hétéves, nagytestű kutyáról beszélünk, aki kőkemény munkát végez, így azt gondolom, hogy az állóképesség és a koncentráció megőrzése/fejlesztése számunkra kiemelt jelentőséggel bír! 

Az eddigiek során használtak már valamilyen kiegészítő takarmányt? Fontosnak tartja az efféle készítményeket?

Kúraszerűen már régóta és megelégedéssel használjuk a Quebeck jól ismert, Q-Flex névre hallgató porcerősítőjét. Mindenképp nagyon fontosnak tartom a kiegészítő takarmányok használatát, hiszen a mi tevékenységünkben a kutyára hárul a legnagyobb feladat. Igor nem csupán kolléga, de a társam is, így mindenképp a legjobbat akarom neki!


Írta: Tóth Krisztián Márk

megosztás

Bolt- és Partnerkereső

A Quebeck gyógyszermentes, egészségmegőrző termékei egyre szélesebb körben kaphatóak. Bolt- és partnerkeresőnk segítségével megtalálhatod a közeledben lévő viszonteladó partnereinket és webshophálózatunk tagjait. 

keresés

Viszonteladói és Partner Program

Saját gyártású, speciális egészségmegőrző termékeink forgalmazására Keresünk viszonteladó partnereket magyarországon és külföldön egyaránt, forgalmazói hálózatunk bővítése céljából!

csatlakozás

Blog
;