Kutyát és macskát zöldséggel táplálni? ÁLLATKÍNZÁS!

Blog :: Friss hírek 2019. április 03., szerda 17:27 q-dog, Szenvedélyünk a kutya

A XXI. században járunk, ahol napi szinten számos agyament trend üti fel a fejét. Folyamatosan muszáj valamiben „másnak” lenni, még akkor is, ha ezért totálisan szembemegyünk minden ismert normával - lassan ilyen dologgá válik az állataink táplálása is. Új hóbortként a vegán étrend „hódít”, bizonyára minden kutyás hallotta már ezeket a szóbeszédeket. A jelenség egyelőre még nem tömeges, így érdemes is gyorsan elejét venni, és tisztába tenni a dolgokat!

 

Azt rögtön le kell szögezni: a kutya és a macska húsevő ragadozó emlősállat. Vegán étrenden tartásuk hatására súlyos emésztőszervi problémák léphetnek fel, amelyek rövideb-hosszabb idő alatt az állat kimúlásához vezetnek. 

Egy kanadai egyetem kutatása nemrégiben vizsgálta a gazdák vegán etetési hajlandóságát, az eredmények pedig sokkoló hatásúak: a résztvevő személyek 35 százalékát komolyan foglalkoztatja a gondolat, hogy négylábú barátját kizárólag növényi alapú koszttal táplálja, a vegán gazdák között pedig ez az arány majd 80 százalékra rúg. Ám ami az igazán megdöbbentő, hogy az utóbbi réteg 27 százaléka már így is eteti házi kedvencét! 

Még mielőtt a kedves olvasó legyintene a fentebb elhangzottakra, érdemes visszagondolni az elmúlt pár évtizedre. Vajon húsz éve elképzelhető lett volna, hogy a nyaranta a nagymama udvarában hűsölő eb egyszer csak „beköltözik” a lakásba, és gyermeki státusszal ruházzuk fel?

Az elmúlt idők során olyannyira antropomorfizáltuk háziállatainkat, hogy lényegében el is felejtkeztünk a gyökereik támasztotta alapvető szükségletekről. Ezen a ponton hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy húsevő állattal növényeket etetni nem több, mint puszta állatkínzás! 

„Növényevésre kényszeríteni őket szenvedést okoz, hosszabb távon pedig az állat pusztulásához vezet.” - kezd bele tudományos értékelésébe a 24.hu által a témában megszólaltatott Dr. Fodor Kinga állatorvos, kisállatdietetikus, az Állatorvostudományi Egyetem docense, aki nem mellesleg a Magyar Állatvédelmi és Állatjóléti Társaság alelnöke is.

A kutyákat legtöbben mindenevőnek gondolják, de Fodor Kinga figyelmeztet, a közhiedelem ellenében a kutya és a macska is ragadozó, húsevő állat. Hogy a növényi táplálék mennyire nem nekik való, azt jól jelzi a fogsoruk kialakítása: fogaik a hús roncsolására születtek, hegyesek, élesek, ráadásul további „probléma”, hogy az állkapcsuk képtelen az oldalirányú mozgásra - ergo nem igazán tudnak rágni, csak nyelni. A növények lebontásához szükséges enzimeknek is híján van a szervezetük, úgy a nyáluk, mind a bélrendszerük, éppen ezért nem is képesek belőle kivonni a megfelelő tápanyagokat!

„Képzeljük el úgy a szervezetet, mint egy érzékeny motort. A rossz minőségű, adalékanyagoktól is mentes, nem a motor működéséhez tervezett üzemanyaggal elpöfög ugyan egy darabig, de az alkatrészek kikopnak, előbb-utóbb tönkremennek, majd a motor felmondja a szolgálatot…” - zárja okfejtését a szakember.

Felhívjuk tehát a figyelmeteket, hogy húsevő állatokat növénnyel etetni állatkínzás, az állatkínzást pedig a törvény bünteti! 
 

Írta: Tóth Krisztián Márk

megosztás

Bolt- és Partnerkereső

A Quebeck gyógyszermentes, egészségmegőrző termékei egyre szélesebb körben kaphatóak. Bolt- és partnerkeresőnk segítségével megtalálhatod a közeledben lévő viszonteladó partnereinket és webshophálózatunk tagjait. 

keresés

Viszonteladói és Partner Program

Saját gyártású, speciális egészségmegőrző termékeink forgalmazására Keresünk viszonteladó partnereket magyarországon és külföldön egyaránt, forgalmazói hálózatunk bővítése céljából!

csatlakozás

Blog
;