Magyarország, a 300.000 kóbor kutya hazája

Blog :: Friss hírek 2019. november 03., vasárnap 17:02 Kóbor kutya, quebeck, Szenvedélyünk a kutya

Gyermekkoromban rengeteg kóbor kutya lófrált az utcákon. Nos, az összkép azóta sem javult.

 

Minden alaklommal, amikor egy gazdátlan ebbel találkoztam, megmagyarázhatatlan (felnőtt fejjel már nagyon is érthető és tiszta) sötétség és bánat telepedett a szívemre. Egy most olvasott friss felmérés szerint, ma már több mint 300.000 négylábú kóborol gazdátlanul. Számomra ez egy rendkívül sokkoló adat. Rengetegszer írtam már állatkínzásról, felfoghatatlan és érthetetlen esetekről, és meggyőződésem, hogy ezek mind megelőzhetőek lennének egy „ebtörvénnyel”.

Vagyis egy olyan jogszabállyal, ami bizonyos jogosítványokhoz kötné a kutyatartást. A szigorítással nem csupán a hontalan jószágok száma ellen lehetne sikeresen küzdeni, de az állatkínzásoktól a ridegtartáson keresztül egészen a kutyatámadásokig megoldást jelenthetne egy ilyen törvény. A már említett kutatás részletezi, hogy Magyarországon 4-5 millió közé tehető a háziállat státuszban tartott kutyák száma, ehhez képest pedig még riasztóbb a korábban említett 300.000-es adat.

A tanulmányból az is kiderül, hogy az állam a megoldást a gyepmesteri telepek működtetésében és a kóborállatok befogásában látja - sajnos nem feltétlenül (…) jól. A fenntartásra szánt évi 40 milliós mértékű támogatás nem oldja meg a problémákat, de az igazi gondot leginkább a jövőkép teljes hiánya jelenti.

A szomszédos Ausztriában nemrégiben már meg is lépték a kutyatartás engedélyhez kötését. Ezzel a szigorítással Magyarországon is valódi alternatíva lenne a túlszaporodásra, ugyanis az osztrák minta kötelezően előírja a nem tenyésztésre tartott állatok ivartalanítását. Nem erről beszélnek a hazai állatvédők hosszú évek óta? 

A Peta névre hallgató elismert állatvédő szervezet riasztó kimutatással támasztja alá az elméletet: véleményük szerint a kóbor ebek száma érdemi cselekvés és törvénykezés nélkül néhány éven belül megsokszorozódhat, tehát éppen itt lenne az ideje a politikai akarat megvalósulásának.

Ti mit gondoltok?

 

Tóth Krisztián Márk
 

megosztás

Bolt- és Partnerkereső

A Quebeck gyógyszermentes, egészségmegőrző termékei egyre szélesebb körben kaphatóak. Bolt- és partnerkeresőnk segítségével megtalálhatod a közeledben lévő viszonteladó partnereinket és webshophálózatunk tagjait. 

keresés

Viszonteladói és Partner Program

Saját gyártású, speciális egészségmegőrző termékeink forgalmazására Keresünk viszonteladó partnereket magyarországon és külföldön egyaránt, forgalmazói hálózatunk bővítése céljából!

csatlakozás

Blog
;