Szathmári-Nagy Krisztina - Boldoggá tesz, hogy kutyás család vagyunk!

Blog :: Friss hírek 2018. február 26., hétfő 14:10

Szathmári-Nagy Krisztina él-hal a kutyákért és a berni pásztorokért. Egészen fiatal korában fertőzte meg ez a szenvedély, mára pedig az egyik legsikeresebb hazai kennelt vezeti. Ennek ellenére mégis megmaradt egyszerű gazdinak, akinek a kutya nem csupán társ, sokkal inkább családtag!

Hogyan jött a tenyésztés?
 

Egy véletlennek köszönhetően. 2003-ban úgy alakult, hogy saját családi házunk lett, ahová már a költözésünk másnapján megérkezett Rigókerti Berkenye - a kennelünk alapító tagja. Őt még nem tenyésztési céllal tartottuk, de azt már szinte rögtön tudtuk, hogy szeretnénk tőle kiskutyákat. 19 hónapos korában elvittük egy tenyészszemlére, ahol olyan sikere volt, hogy kedvet kaptunk megmutatni őt. Ez telitalálat volt, ugyanis számos kitűnő eredményt ért el hazai és külföldi kiállításokon egyaránt! Gyönyörű külleme és megnyerő természete miatt hamar a nézők egyik kedvencévé vált. 

Mikor kezdtél el foglalkozni a fajtával?

14 évesen lettem először berni pásztor tulajdonos. 1991-ben megvettük Szentmiklósi-Kormos Deniszt, aki 8 évig volt a családunk és a másik ebünk igazi társa, három alomból összesen 24 kiskutyával ajándékozott meg minket. Azt hiszem ez volt az az időszak, amikor menthetetlenül a fajta szerelmese lettem. 

Milyen tulajdonságai vannak a berni pásztornak?

Nyugodt, kiegyensúlyozott, vidám és barátságos kutya. Noha kifejezetten éber - gazdáját, családját és otthonát megvédi a külső behatolótól -, de békésen viselkedik. Mély hangú ugatását csak akkor hallatja, ha baj van, vagy valaki közel merészkedik a kerítéshez.

A berni pásztor ideális családi kutya, remek játszótárs a gyerekek számára, akiket védelmez. A macskákkal és a többi kutyával jól megfér, minden állathoz hozzászoktatható. Gyorsan és könnyen tanul, szívesen engedelmeskedik. Nem egygazdás, inkább klasszikus családi kutya, aki szereti a társaságot, lételeme mindig ott lenni, ahol történik valami. Tökéletes része a család életének a hétköznapokon is.

Mit preferálsz, milyen elveket követsz a táplálás során?
 
Kutyáink táplálékválasztásánál elsődleges szempont a minőség, és a különböző összetevők százalékos aránya. Nagytestű jószág lévén, nem mindegy a bevitt fehérje és a kalcium mennyisége, de a hústartalom magas százalékára is odafigyelünk. Gabonamentes táppal etetünk, amihez még természetes összetevőket is kapnak: tojás, túró, joghurt, hús és belsőség, valamint zöldség egészíti ki az étrendjüket. 

Hetente 1-2 napon pedig csakis kizárólag nyers hús a menü. A csontok és ízületek megfelelő fejlődése érdekében kúraszerűen zöldkagyló kivonatot is szoktunk adni nekik. Az összes kutyánkat napi kétszer etetjük, hogy ne terheljük a gyomrukat túlzottan nagy adagokkal, így csökkenthető a gyomorcsavarodás kialakulásának esélye is.

Milyen elveket tartasz fontosnak a tenyésztésben, milyen eredményeid, illetve további céljaid vannak?
 
Nem megélhetési forrásként, hanem napi teendőink és munkánk mellett foglalkozunk berni tenyésztéssel, amit a fajta iránti szeretet vezérel. Ismerjük a fajta betegségeit és azon munkálkodunk, hogy a következő generáció mindig egészségesebb, jobb és szebb legyen. A tőlünk származó kutyák bejárták a világot, és sok nemzetközi championátussal gazdagították hírnevünket. Célunk, hogy a kennelünkben jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott és egészséges, szép kis bernik szülessenek. 

Tapasztalataid szerint mik azok a szempontok, amik alapján egy vásárló eldönti milyen/melyik kutyát szeretné?

Aki tenyésztőnél köt ki, az már nagyjából tisztában van az árakkal, és hogy ezért cserébe milyen kiskutyát kap majd. Mi feltételként szabjuk meg a személyes találkozást, ahol kölcsönösen kikérdezhetjük a másikat. Csak abban az esetben tekintünk el ettől, ha a nagy távolság miatt ez nem megoldható.
 
Tenyésztőként nálunk nem az történik, hogy bejön a gazdijelölt és rábök, hogy ezt a kiskutyát szeretném. Azért is nagyon fontos, hogy eljöjjön, mert mindent kikérdezek annak érdekében, hogy az életvitelének és céljának legmegfelelőbb kutyát ajánlhassam neki. Nem mindegy, hogy tenyészteni és kiállításra járni szeretne, vagy hobbikutyának, családtagnak keres kölyköt. Az állat temperamentumának is passzolni kell a leendő gazda és a családtagok habitusához. 

Igyekszem megtalálni a tökéletes kutya-gazda párost, és ennek megfelelően ajánlok kölyköt. Természetesen fontos az ügyfél véleménye is, és hogy neki melyik apróság tetszik, de az a tapasztalatom, hogy általában elfogadják a segítségem. Mindannyiunknak ugyanaz a célja: a kiskutya jól érezze magát az új környezetében, és ez fordítva is így legyen. 

Mit jelent számodra a felelős állattartás fogalma?

Röviden: felelősség, gondoskodás, szeretet egy életen át!

A legfontosabb, hogy ne akarjunk kiskedvencet mindenáron és felelőtlenül! Csakis úgy tartsunk kutyát, hogy tudjuk vállalni minden bajával, betegségével, problémájával az egész életén keresztül. Az állat nem való egy házhoz csak azért, mert a gyerek szeretné, a szomszédnak is ilyen van, vagy mert a családi idillbe a kutya is beletartozik.
 
A kutyatartás hatásos „eszköz”, mert megtanítja a gyerekeknek a felelősségvállalást, azonkívül rendszerességre is nevel. Szeretetből és hosszú távra válasszunk! Nagyon fontos a fajták áttanulmányozása, hiszen sok eb azért kerül menhelyre, mert nem a megfelelő fajtát választotta a család, és nem tudják tolerálni a jellegzetességeket. 

Nagyon lényeges megérteni és felfogni, hogy nem egy kiló cukrot veszünk a boltban, hanem egy élőlényt választunk társnak, akiről legalább 10-15 évig gondoskodnunk kell. A dolog anyagi természetével is érdemes számolni, főleg nagyobb testű kutya esetén. Nem kis összegbe kerülnek a megfelelő minőségű eledelek, az oltások és állatorvosi kezelések, a kozmetika, a felszerelések.

Mi a kutyáinkat családtagnak tekintjük, ők a négylábú gyermekeink. Mindent megadunk nekik, és ők ezt sokszorosan meghálálják a hatalmas szívükkel. Amit egy kutya szeretete tud nyújtani a gyerekeinknek és nekünk, a családunknak, az semmivel nem pótolható. Ezt bátran állíthatom. 

Boldoggá tesz, hogy kutyás család vagyunk! Mottónk: „Kutya nélkül lehet élni, de minek?!”


 

megosztás

Bolt- és Partnerkereső

A Quebeck gyógyszermentes, egészségmegőrző termékei egyre szélesebb körben kaphatóak. Bolt- és partnerkeresőnk segítségével megtalálhatod a közeledben lévő viszonteladó partnereinket és webshophálózatunk tagjait. 

keresés

Viszonteladói és Partner Program

Saját gyártású, speciális egészségmegőrző termékeink forgalmazására Keresünk viszonteladó partnereket magyarországon és külföldön egyaránt, forgalmazói hálózatunk bővítése céljából!

csatlakozás

Blog
;