Szigorú állatvédelmi törvény az Egyesült Államokban!

Blog :: Friss hírek 2018. február 14., szerda 09:35

Hazánkban rengeteg előírás szabályozza az állattartást, köztük a kutyákét. Nem is hinnénk, mennyi vonatkozó paragrafus született már a témában. Alapesetben nincs dolgunk ezekkel, ám léteznek helyzetek, amikor kénytelenek vagyunk szembesülni velük. És általában ilyenkor jövünk rá, hogy sajnos csekély hatékonyságú a hazai törvénykezés.

 
Az egyik ilyen a kutyatartás helyének meghatározása. Kint legyen, avagy bent, mikor, miért, és stb. Ezt elégelték meg most az USA egyik tagállamában, és a számtalan rosszból okulva példaértékű törvényt hoztak, melyet alább részletesen is ismertetünk majd. 

Nagyszüleink idejében még nem volt szokás, hogy a háziállatok már nem csupán az életünk részei, de lakótársaink is legyenek. Azonban a társadalmi normák folyamatosan alakulnak, és ez az állatarttásra is igaz. Megjelentek a kutyaházak, a melegedők, ahol az állatok fagyban és forróságban egyaránt meghúzhatták magukat. A későbbi generációk zord idő esetén már a garázsba, kamrába, sőt olykor a lakásukba is beengedték a négylábúakat. 

Manapság pedig már szinte bevett gyakorlat, hogy szőrös barátainkkal megosztjuk a hajlékunkat is. Ennek helyességről folyamatos vita zajlik, de ami biztos, hogy a szokásainkkal együtt a kutyáink is változtak. Kisebbek lettek, rövidebb a szőrük, talán a túlélésért felelős ösztönviláguk is megkopott - sokuk pl. nem biztos, hogy kibírná a szabadban töltött hideg évszakot. Hosszasan lehetne arról beszélni, miért is történt ez így, de nézzük meg inkább, hogy a tengerentúlon hogyan orvosolják ezt az összetett problémát.

Az amerikai állatbarátok körében durván kiverte a biztosítékot, hogy vannak kutyák, akiket az időjárástól független mindig kint tartanak, nemritkán embertelen körülmények között. Sajnos ez itthon is égető probléma, melyről nem lehet eleget és elégszer írni. Kutyák, akik alig tudnak a saját tengelyük körül megfordulni, akik áznak-fáznak vagy épp megsülnek, és lelkileg is megnyomorodnak az efféle kegyetlenségtől.

Ettől vezérelve Pennsylvaniában húztak egy „merészet”, és rendeletbe foglalták az állam minimumát: eszerint, ha a hőmérő higanyszála 0 fok alá kúszik, vagy 32 fok fölé emelkedik, maximum 20 percig tarthatók kint az ebek. Aki nem hajlandó kellő komolysággal betartani a jogszabályt, az magas pénzbüntetéssel vagy kirívó esetben börtönbüntetéssel számolhat. És az amerikaiakat ismerve mindezt következetesen át is ütik majd, ha a szükség úgy hozza. 

Képzeljük el ugyanezt itthon. Sikerült? Finoman szólva is aggályos lenne az első olvasatra radikálisan hangzó törvény betartatása, pedig nagyon is szükség lenne az efféle szigorra. Elég végignézni bármelyik állatvédő szervezet Facebook oldalán ahhoz, hogy a miértekre választ kapjunk. 

2016 óta Magyarországon is van állatvédelmi törvény, amely kiemelten kezeli az általunk taglalt szituációt. Nálunk is hagyomány a pénzbüntetés, ugyanakkor a bizonyított állatkínzásból fakadó elrettentő erejű büntetések száma még mindig igen csekély. Amellett, hogy példát statuálunk, fontos lenne a szemléletváltás is, melyben irányt mutathat ez az amerikai példa.

Írta: Tóth Krisztián Márk

                                       

megosztás

Bolt- és Partnerkereső

A Quebeck gyógyszermentes, egészségmegőrző termékei egyre szélesebb körben kaphatóak. Bolt- és partnerkeresőnk segítségével megtalálhatod a közeledben lévő viszonteladó partnereinket és webshophálózatunk tagjait. 

keresés

Viszonteladói és Partner Program

Saját gyártású, speciális egészségmegőrző termékeink forgalmazására Keresünk viszonteladó partnereket magyarországon és külföldön egyaránt, forgalmazói hálózatunk bővítése céljából!

csatlakozás

Blog
;