Szomorú hír: Végveszélyben a farkasok

Blog :: Friss hírek 2019. június 03., hétfő 15:01 Farkas, quebeck, Szenvedélyünk a kutya

Beterítette a kontinenst a farkas-kutya hibridek sokasága, elszaporodásuk olyan drámai mértékű, hogy egy kutatás szerint már a farkasok puszta létezése is fenyegetik. 

 

Az ember folyamatos terjeszkedése tovább árnyalja a képet, hiszen a tevékenységgel arányosan a vadállatok természetes élettere folyamatosan csökken. Ráadásul az ember egyre nagyobb fokú közelsége miatt a farkasok többet találkoznak szabadon mozgó ebekkel, ennek következménye a gyakori párosodás - és így a hibrid faj agresszív térnyerése. Ez utóbbi tény a szakemberek szerint nagyon aggasztó, és számításaik szerint előbb utóbb a farkasok kihalásához vezethet.

A nemrég napvilágot látott tudományos publikáció - amely alapján a cikkünk is íródott - több mint 40 tudós munkájából áll össze, arra figyelmeztet, hogy amennyiben nem fékezi meg az ember a farkas-kutya hibridek elszaporodását, úgy Európából hamarosan eltűnhet az egyik legősibb állatfaj. 

„A széles társadalomnak feltétlenül meg kell ismernie ezt a fajsúlyos ökológiai problémát, és még azelőtt kell lépni, mielőtt elveszítjük a farkasokat” - mondta el Valerio Donfrancesco, az exeteri Egyetem Ökológiai és Természetvédelmi Központjának megbízottja, a vonatkozó tanulmány és a kutatás szellemi atyja.

Így fest egy hibrid:

A farkasok és a kutyák keveredése többféleképpen is fenyegeti a még meglévő, 17 000-es farkas populációt: az arányaiban jóval nagyobb és színesebb kutya állomány miatt a nem kívánatos genetikai változás rettentően felgyorsulhat, másrészt a háziasításból kifolyólag a létrejött egyedek óriási hendikeppel indulnak a vadonban. 

A probléma azonban attól lesz igazán árnyalt, hogy a kutatók egyetértése mellett a kormányzatok hathatós együttműködésére is szükség lenne a megoldáshoz. Ám a politika szerepvállalása előtt a szakemberek közötti konszenzus kell, amely azonban még - egyelőre - várat magára. A kutatók továbbra sem jutnak dűlőre abban a kérdésben, hogy megfékezzék-e a hibrideket, vagy a szabadon élő kutyákat korlátozzák. Alternatívaként szóba került a befogás, a sterilizálás, sőt a hibridek elaltatásának lehetősége is. 

Paolo Ciucci a téma szakértője, a Sapienza Egyetem kutatója szerint a katasztrófa elkerüléséhez a három közül valamelyik intézkedésre egészen biztosan szükség lesz.
 

Írta: Tóth Krisztián Márk

megosztás

Bolt- és Partnerkereső

A Quebeck gyógyszermentes, egészségmegőrző termékei egyre szélesebb körben kaphatóak. Bolt- és partnerkeresőnk segítségével megtalálhatod a közeledben lévő viszonteladó partnereinket és webshophálózatunk tagjait. 

keresés

Viszonteladói és Partner Program

Saját gyártású, speciális egészségmegőrző termékeink forgalmazására Keresünk viszonteladó partnereket magyarországon és külföldön egyaránt, forgalmazói hálózatunk bővítése céljából!

csatlakozás

Blog
;