Szörnyű járvány tizedeli a kutyákat Norvégiában

Blog :: Friss hírek 2019. szeptember 28., szombat 16:43 quebeck, Szenvedélyünk a kutya

Néhány nap alatt 173 eb betegedett meg, és már 43 el is pusztult abban a rejtélyes Oslo közelében megjelent kórban, ami előtt az orvosok is értetlenül állnak. A vonatkozó norvég hatóságok gyorsított eljárásban vizsgálják az ügyet.

 

A norvég élelmiszerbiztonsági szerv még nem jutott dűlőre a véres hasmenéssel és heveny hányással jelentkező betegség okait illetően, és a tudósok is napokig csak értetlenül álltak a történtek előtt. 

A szakemberek az elmúlt napok során némileg közeledtek a megoldáshoz, ugyanis néhány boncolásban kiderült, hogy két baktérium túlzott mértékben volt jelen az elhullott állatok szervezetében. Első körben már kizárták a mérgezés és a szalmonella lehetőségét, valamint az úgynevezett „Campylobacter” fertőzést, ám ennél többet egyelőre nem tudni a kiváltó okokról. Lehet parazita, valamiféle vírus, vagy esetleg gomba, de a sokan a víz rossz minőségére is gyanakodnak. Ugyanakkor az ebek által fogyasztott, a norvég piacon vásárolt eledelek felelősségét, és a betegség embere terjedésének veszélyét teljesen elvetették.  

Fontos megjegyezni, hogy a kutyáknál látott heves panaszokat korábban is észlelték már a helyi állatorvosok, de az esetek hirtelen megugrása és azok lefolyásának sebessége egészen elképesztő.

A fentebb írt tüneteket produkáló négylábúak állapota jellemzően rohamosan leromlik, volt olyan kutya, amely már azelőtt kimúlt, hogy egyáltalán az állatorvos elé került volna. Ahogy egy érintett kutyadoktor nyilatkozta: „Borzasztó látni azt, hogy az amúgy gyönyörű és makkegészséges norvég ebeket valami ilyen sebességgel pusztítja el…”

A fajtáktól független megbetegedések Norvégia minden területén jelentkeztek, az országon kívülről azonban még nem érkeztek hírek hasonló esetekről. Hogy ez így is maradjon, a norvég állategészségügyi szervek arra figyelmeztetnek minden gazdát, hogy fogják keményen az állataikat, legyenek körültekintőbbek, ne engedjék a kutyákat érintkezni más ebekkel, ne engedjék őket olyan területeken enni, ahol más jószágok is megfordulnak - egészen addig, míg a helyzet nem normalizálódik.

Az illetékesek egyik első intézkedése gyanánt megtiltották a részvételt a szomszédos országokban megrendezett kutyakiállításokon. Őszintén bízunk benne, hogy mielőbb sikerül megoldást találni Norvégiában, és Közép-Európa, valamint Magyarország területére nem jut el a betegség. 

Konzekvenciaként talán annyit írhatnánk, hogy használjatok rendszeresen minőségi, prémium takarmány kiegészítőinket, hogy kutyáitokat ne érjék felkészületlenül a betegségek és a környezeti behatások!

 

Írta. Tóth Krisztián Márk
 

megosztás

Bolt- és Partnerkereső

A Quebeck gyógyszermentes, egészségmegőrző termékei egyre szélesebb körben kaphatóak. Bolt- és partnerkeresőnk segítségével megtalálhatod a közeledben lévő viszonteladó partnereinket és webshophálózatunk tagjait. 

keresés

Viszonteladói és Partner Program

Saját gyártású, speciális egészségmegőrző termékeink forgalmazására Keresünk viszonteladó partnereket magyarországon és külföldön egyaránt, forgalmazói hálózatunk bővítése céljából!

csatlakozás

Blog
;