Elfeledett hősök – Kántor, a rendőrkutyák legnagyobbika

Blog :: Kutyahősők 2019. január 23., szerda 17:12 #Szenvedélyünkakutya, Kántor, quebeck

A róla készült könyvek és film végigkísérte a gyermekkorunkat, de a mai fiatalok már talán a nevét sem ismerik. Pedig Kántor, a németjuhász a valaha élt legjobb nyomozókutyaként vonult be a hazai történelembe.  Társával, Tóth Tiborral több, mint egy évtizedig szolgált együtt, pályafutásukat egészen hihetetlen adatok fémjelezték. 

 

Kántor karrierje hat hónapos korában kezdődött, egészen pontosan 1953-ban, amikor is kísérleti jelleggel nyomozókutya képzést indított vele a Magyar Rendőrség. Tóth Tibor keze alatt már egészen korán megmutatkozott a kiskutya nagy tehetsége, melyet az iskola befejeztével a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságon kezdett el kamatoztatni.

Kántor és kiképzője rengeteg bevetésen dolgozott, összesen 536 alkalommal vettek részt különböző bűnügyek felderítésében, 279 alkalommal sikeresen - ezzel a magyar kriminalisztika történetének magasan legeredményesebb rendőrkutyájaként szerepelt. Kántort hatalmas elszántság és állóképesség jellemezte, egy esetben több mint 100 kilométeren és másfél napon keresztül hajszolt egy körözött bűnelkövetőt. 

Elképesztő belegondolni, hogy e remek állat 78.000 km-t tett meg nyomkövető munkája során, 1.2 millió forint étéknek megfelelő betörésből származó ingóságot juttattak vissza jogos tulajdonosának a segítségével - mindezt abban az időszakban, amikor egy kilógramm kenyér még csupán  1 forintba került. És ha ez még nem lenne elég meggyőző: korának bajnokát is tisztelhetjük benne, hiszen pályája alatt sorra nyerte a neves szakmai versenyeket. 

Szamos Rudolf róla írt könyvei nemzetközileg is sikeressé tették, a Kántor nyomoz és a Kántor a nagyvárosban példányaiból tízmilliós darabszám fogyott világszerte. Kántor gazdája szerint a Szamos könyvek nagyon hűen tükrözték a közös rendőri munkájukat, míg a kutyáról készült ötrészes filmsorozat esetében már nem mondható el ugyanez. Érdekesség, hogy a róla készült moziban Kántort fia, Tuskó elevenítette meg.

A munkája volt az élete, és sajnos az lett a halála is: szolgálat közben múlt ki, egy bűnöző hajtóvadászata során taposóaknára lépett, és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy el kellett altatni. Gazdája száz szál piros rózsával búcsúzott barátjától, hűséges kutyájától. Az eset után Tóth Tibor még tíz évig volt állományban kutyás rendőrként, Kántor lányával, Ellivel. 2011-ben, 82 évesen távozott az örök vadászmezőkre, barátját pedig halála után preparálták, és a Bűnügyi/Rendőrség-történeti Múzeumban állították ki, Budapesten 2016-tól szobor őrzi közös emléküket.

 

Írta: Tóth Krisztián Márk
 

megosztás

Bolt- és Partnerkereső

A Quebeck gyógyszermentes, egészségmegőrző termékei egyre szélesebb körben kaphatóak. Bolt- és partnerkeresőnk segítségével megtalálhatod a közeledben lévő viszonteladó partnereinket és webshophálózatunk tagjait. 

keresés

Viszonteladói és Partner Program

Saját gyártású, speciális egészségmegőrző termékeink forgalmazására Keresünk viszonteladó partnereket magyarországon és külföldön egyaránt, forgalmazói hálózatunk bővítése céljából!

csatlakozás

Blog
;