Hachikó-Légy hű mindhalálig!

Blog :: Kutyahősők 2017. szeptember 19., kedd 13:17

Egy történet, amitől a szem nem marad szárazon. Egy sztori, amelyet mindannyian ismerünk. Egy ikonikus kutyahős, akinek életét mi is gombóccal a torkunkban vettük górcső alá... Ki ne hallott volna már Hachiko szívszaggató hűségéről?!

 

1923.-ban nyolcadik kutyakölyökként látta meg a napvilágot az az Akita, amely már életében beírta magát az egyetemes történelem aranylapjai közé. Hachikó a hűség mintaképe, aki a szóról alkotott fogalom testet öltött képviselője volt. Japánban az összetartás és a család jelképé vált állat a mai napig mindannyiunk számára útmutatást ad.

 

Hachikó minden reggel elkísérte a Tokiói egyetemen tanító professzor gazdiját. Hidesaburó Ueno úr vonattal utazott az egyetemre és reggeltől estig távol volt. Ilyenkor Hachi a shibuyai állomáson várta őt. Így ment ez napról napra, évről évre, míg egy napon Ueno professzor nem jött többé. 

 

A Doktor rosszul lett munkahelyén és azon nyomban elvitte az agyvérzés. Tudjuk milyenek az állati ösztönök, szegény kutya valószínűleg érezhette, tudhatta mi történt. Mégis konokul várta vissza szeretett barátját, minden nap kiment az állomásra, megvárta a szokott vonatot, majd hazament. 

Hideg telek és tikkasztó nyarak váltották egymást, de Hachiko továbbra sem tágított. Minden reggel útnak indult annak reményében, hogy aznap megérkezik a gazdája. Várt és várt, majd szomorúan hazafelé vette az útját. A professzor özvegye elköltözött a városból, a kutya több családnál is megfordult, azonban ő mindenhonnan megszökött. 

 

Megkereste régi otthonát, majd mikor nem találta a professzort, elindult az állomásra... Többször is magához fogadta pár család, de ő mindig megszökött tőlük és visszatért a régi otthonához, abban a reményben, hogy egy nap újra láthatja a professzort. Mivel odahaza sohasem találta, ezért elment az állomásra, ahova már számtalan alkalommal kikísérte azelőtt. 

Nap, nap után békésen feküdt az peronon és pásztázta a vonattal érkezőket. A páratlan hűségű állat hamar belopta magát a helyiek szívébe. Ám szegény kutyát nem csak lelkileg döntötte romba a hasztalan várakozás, fizikálisan is egyre rosszabb állapotba került. Végül az ott dolgozók segítettek a lesoványodott jószágon, etették és itatták, találtak helyet számára. 

 

Sok-sok évvel Ueno professzor halála után a megállóba érkező egykori tanítvány felismerte Hachikót. A volt nebuló ezután gyakran látogatta meg a kutyát, és több publikációt is megjelentetett a helyi sajtóban az állat legendás hűségéről. 1932-ben Tokió egyik legnagyobb újságjáig jutott a hír, az Akita pedig országosan elismertté, köztiszteletben állóvá vált. Sok hírességgel ellentétben már életében szobrot állítottak neki, amely máig őrzi emlékét a shibuyai állomásépületnél.

 

Hachikó hosszú harcának csak a halál tudott véget vetni - 1935 március 8.-án holtan találták meg az egyik utcában. Tizenkét éves korában a rák és a kezeletlen férgesség áldozatává vált a kutyahős. A hírről értesülve sokezer ember zarándokolt el az állomásra, hogy lerója tiszteletét a legszebb tulajdonság négylábú példaképe előtt.

 

 

Preparált tetemét Tokióban, a Nemzeti Tudományi Múzeumban, a gazdáról elnevezett parkban állították ki. Shibuyai szobra a második világháború alatt megsemmisült, ám 1948-ban alkotójának fia újra felhúzta, de egy hasonló szobor tiszteleg Odate állomáson is, Hachiko szülővárosában. 

A helyen, ahol Hachi miden áldott nap várta gazdáját, bronz mancsnyomatok díszítik.

 

 Az eb soha egy pillanatra sem adta fel a várakozást, végig kitartott annak reményében, hogy még egyszer megpillanthatja szeretett gazdáját... 

A tisztelet jeléül azóta minden év áprilisában megemlékezést tartanak a vasútállomáson. 

 

 

Írta: Tóth Krisztián Márk

 

megosztás

Bolt- és Partnerkereső

A Quebeck gyógyszermentes, egészségmegőrző termékei egyre szélesebb körben kaphatóak. Bolt- és partnerkeresőnk segítségével megtalálhatod a közeledben lévő viszonteladó partnereinket és webshophálózatunk tagjait. 

keresés

Viszonteladói és Partner Program

Saját gyártású, speciális egészségmegőrző termékeink forgalmazására Keresünk viszonteladó partnereket magyarországon és külföldön egyaránt, forgalmazói hálózatunk bővítése céljából!

csatlakozás

Blog
;