Hűség, Intelligencia, Állhatatosság - Balto meséje

Blog :: Kutyahősők 2017. szeptember 08., péntek 10:43

A kutya egy csodálatos lény, ezt mindannyian tudjuk. Sokszor emberibb, mint mi magunk, néhány hozott képességével (döntéssel?) pedig gyakorta bizonyítja is ezt a tézist. Néhányan közülük igazi ikonokká váltak kontinenseken, életen átívelő hűségükkel, szeretetükkel, földöntúli megérzéseikkel és felfoghatatlan reakcióikkal. A kutya hősök itt élnek közöttünk – cikksorozatunk őket hivatott bemutatni!

 

Első történetünk Baltoról szól, akit milliók zártak a szívükbe a róla készült rajzfilm alapján. Ám sok száz ember alighanem még ennél is intenzívebb érzéseket táplál az életüket megmentő szibériai husky iránt.
 
Alaszkában járunk, ahol 1925. januárjában súlyos járvány söpört végig, a torokgyík ezekben az időben még gyakorta volt halálos kimenetelű. Nome kisváros hamar felélte az ellenszérum tartalékait, így a halál szelét már a tarkójukon érezhették a kisdiákok.
 
Mindez a legzordabb tél idején történt, amikor az ítéletidő és a kemény fagy minden ismert szállítási módot lehetetlenné tett... Egyetlen reményként a kutyaszán maradt. Akadtak elszánt emberek, akik a világhírű Iditarod nyomvonalán vállalkoztak a szérum leszállítására, és 30 nap helyett kevesebb mint 6 alatt teljesítették azt, hogy megmentsék a kisváros lakóit. Az odaúton több kutyaszán is összehangoltan segédkezett, de a legutolsó és egyben legveszélyesebb szakasz Gunnar Kaasennek és a szánhúzó falkája tapasztalatlan vezérének, Baltonak jutott.

Balto a szibériai husky fiatal és rutintalan vezetőként egészen odáig csak elenyésző alkalommal tehette próbára magát a jégtáblák és a viharok életveszélyes erdejében, ám csalhatatlan ösztönei így is százak és gazdájának életét mentették meg. Balto az út során teljesen váratlanul irányt változtatott, így vezetésével falkája a biztos haláltól menekült meg. A szikla peremét és a fagyos tátongó mélységet rajta kívül más nem észlelte idejében.
 
Az út végéhez közeledve aztán Kaasen teljesen kifogyott erejéből, később átfagyott és lebénult. De Balto nem adta fel, emlékezett az útra, és magától Nome-ba vezette társait a rendkívül fontos rakománnyal, megmenekítve ezzel a kisváros lakosságát a biztos pusztulástól!

Balto hősként élt és halt meg 11 évesen, tiszteletére a New York-i Central Park-ban szobor állítottak neki, mely nevét és emlékét a mai napig őrzi.

A tábláján ez áll: „Hűség, Intelligencia, Állhatatosság"

megosztás

Bolt- és Partnerkereső

A Quebeck gyógyszermentes, egészségmegőrző termékei egyre szélesebb körben kaphatóak. Bolt- és partnerkeresőnk segítségével megtalálhatod a közeledben lévő viszonteladó partnereinket és webshophálózatunk tagjait. 

keresés

Viszonteladói és Partner Program

Saját gyártású, speciális egészségmegőrző termékeink forgalmazására Keresünk viszonteladó partnereket magyarországon és külföldön egyaránt, forgalmazói hálózatunk bővítése céljából!

csatlakozás

Blog
;