Kutyahősök – Mali, az afgán front bajnoka

Blog :: Kutyahősők 2018. március 21., szerda 12:05

Kutyahősök rovatunkban már eddig is számos négylábúak által „elkövetett” hősies tettet mutattunk be, ám a mostani egészen különleges lesz. Cikkünk alanya ugyanis nem csupán kivételes munkakutya, remek katona, de félelmet nem ismerő háborús hős is. Ezutóbbit összeszoruló szívvel fogalmazza e sorok szerzője, aki elítéli a fegyverkezést, az erőszakot, és benne az állatok bevetését. De ez már egy másik történet…

 

A háborús veteránokat gondozó PDSA szervezet közleményében olvastunk először az alábbi történetről, amely az állati önuralom, a határtalan hűség és az emberszeretet iskolapéldája:

Mali, a belga juhász a brit különleges erők kitüntetett bombÁsza. 2012-ben Afganisztánban szolgált a koalíciós erők a terrorizmus és a tálibok ellen folytatott háborúja során. A tengernyi harci tapasztalattal felvértezett kutya egy kabuli akció során halált megvető bátorsággal végezte feladatát, és közben szemfülességével még a bajtársai életét is megmentette. A tálib harcosok által megszállt épületben a füle mellett süvítő lövedékek ellenére sem torpant meg, és robbanószerkezetek után kutatott. Mindeközben arra is figyelt, hogy a közeledő ellenségre figyelmeztesse bajtársait.

Az ütközetben szintén résztvevő gazdája elmondása is bizonyítja, hogy az állat tántoríthatatlanul végezte a feladatot, amelyre kiképezték. Az ominózus összecsapás alatt mintegy 8.5 órán keresztül…

Nem érdekelte, hogy gránátok robbannak a közelében, és nem félt vagy torpant meg a géppuskatűztől. Csak tette a dolgát, és életben tartotta az egységében harcoló bakákat. Nem csupán életeket mentett, de azt is megakadályozta, hogy harcostársai kezüket-lábukat veszítsék a rendkívüli veszéllyel járó melóban.

Ahogy az sajnos lenni szokott, a juhászkutya nem úszta meg találat nélkül. Így emlékszik vissza a történtekre az eb gondozója:
 
„Akkor kezdtem csak realizálni a szituációt, mikor biztonságba kerültünk, és alábbhagyott bennem az adrenalin hatása. Mali oldala vérben úszott, a fülén pedig hatalmas lyukat ütött egy golyó.”

Öröm az ürömben, hogy hősünket sikerült kimenteni, és a szakszerű ápolásnak hála teljesen felépült a sérüléseiből. Mali ezután veterán státuszba került, de ha valaki azt gondolná, hogy az eset miatt nyugállományba is helyezték, akkor nagyot téved. Jelenleg a brit haderő kutyás szakembereinek kiképzésében (!!) segédkezik, méghozzá az egyik legmagasabb rangban.

A különleges erők büszkeségeként a Dickin Medal névre hallgató érmet adományozták neki, melyet túlzás nélkül aposztrofálhatunk az állatvilágban elérhető legnagyobb elismerésként. A kitüntetést a második világháború legsötétebb korszakában Maria Dickin állatjogi aktivista alapította, hogy ily módon tisztelegjen a harcokban elesett és hősies viselkedést tanúsító állatok emléke előtt. 

Írta: Tóth Krisztián Márk
 

megosztás

Bolt- és Partnerkereső

A Quebeck gyógyszermentes, egészségmegőrző termékei egyre szélesebb körben kaphatóak. Bolt- és partnerkeresőnk segítségével megtalálhatod a közeledben lévő viszonteladó partnereinket és webshophálózatunk tagjait. 

keresés

Viszonteladói és Partner Program

Saját gyártású, speciális egészségmegőrző termékeink forgalmazására Keresünk viszonteladó partnereket magyarországon és külföldön egyaránt, forgalmazói hálózatunk bővítése céljából!

csatlakozás

Blog
;