Kutyahősök - Lajka szomorú igazsága

Blog :: Kutyahősők 2017. szeptember 27., szerda 17:13

Tisztán él az emlékezetemben a pillanat, amikor kisiskolásként Lajka kutya "meséjét" tanították nekünk. Akkor még nem értettem (ma sem értem …), miért van szükség az állatokkal történő kísérletezésre. Lajka más értelemben volt hős, mint azt a legtöbben gondolnánk. Nem közvetlenül mentett életet, mégis nagyon sokat köszönhetünk neki.

 

Bizonyára mindannyian hallottunk már Lajkáról. Hírnevét az űrben teljesített küldetésének köszönheti, ő volt az első asztronauta eb. A valóság azonban sajnos sokkal árnyaltabb, mint ahogy azt évtizedeken keresztül állította az egykori szovjet propagandagépezet. 

Az űrprogram megálmodásának időszakában a szakemberek még nem rendelkeztek kézzelfogható tapasztalatokkal a sztratoszféra és a világűr emberre gyakorolt hatásairól. Ekkor fogant meg az ötlet a tudósok fejében, hogy ennek tanulmányozására emlőst küldjenek az űrbe. Emberi életet nem akartak kockáztatni, mivel semmi biztosíték nem volt arra, hogy ha egyáltalán sikerül is élve elhagyni a légkört, a világűrben tapasztalható körülmények nem végeznek-e majd rögtön az illetővel.

Így került a képbe szegény Lajka, akinek addig sem volt egyszerű élete. Kóbor kutyaként a moszkvai utcákon tengette mindennapjait, végül a helyi sintértelepre került. Balszerencséjére innen választották ki a hadsereg emberei, és másik két kutya társaságában teszteknek, kiképzésnek vetették alá őt. Ekkor már számos kutyakísérletet végrehajtottak az oroszok, akik a magaslégköri nyomás és a súlytalanság hiteles vizsgálatát csak a "bedrótozott" négylábúak segítségével tudták elképzelni. 


Ezekből a mérésekből már sikerült használható adatokat kinyerniük, ám a kilépést illetőleg nem volt mire támaszkodni. Az Albina, Muha, Lajka hármasból a kutatók Ugatósnak (Lajkának) szánták ezt a történelmi feladatot... Lajka szelíd, szófogadó és barátságos jószág volt. A végzetes küldetés előtt a projekt vezetője egy ízben még haza is vitte a kis jószágot, aki boldogan játszadozott a gyermekeivel.

A folytatás már nem alakult ilyen felhőtlenül a kis állat számára: 1957. november 3-án a Szputnyik-2 milliárdos koporsójában megkezdte rövidke utazását. Az oroszok által a kilövés után harsogott hírekkel ellentétben a méregdrága kísérlet balul sült el, Lajka pedig néhány órával az indulás után elpusztult. A halál valós oka csak az ezredforduló után látott napvilágot: az egyik modul nem tudott leválni a hasznos teherről és a műszaki hiba okozta túlmelegedésben a szerencsétlen szuka egyszerűen szénné égett. Ez utóbbit csupán 2002-ben ismerték el, így majd ötven esztendőn át tartotta magát az a verzió, hogy a pályára állás után még hat napon át élt a jószág, pusztulását pedig az oxigénhiány okozta. 


Maga a történet alapjában véve szívfacsaró, némi megkönnyebbülést azonban jelenthet, hogy Ugatós mégsem élt-halt hiába. A kis testére szerelt érzékelők és elektródák ugyanis olyan adatokat szolgáltattak a tudósoknak, ami után már nagy biztonsággal mertek embert küldeni a világűrbe. Az esetet követően az USA is belépett a versenybe és rohamléptekkel fejlődött a technológia, aminek közvetett eredménye nap mint nap segíti életünk. 
Szóval, ha műholdas időjárásjelentést néztek a telefonotokon, egy pillanatra jusson eszetekbe Lajka kutya hőstette!

Írta: Tóth Krisztián Márk

SaveSave

megosztás

Bolt- és Partnerkereső

A Quebeck gyógyszermentes, egészségmegőrző termékei egyre szélesebb körben kaphatóak. Bolt- és partnerkeresőnk segítségével megtalálhatod a közeledben lévő viszonteladó partnereinket és webshophálózatunk tagjait. 

keresés

Viszonteladói és Partner Program

Saját gyártású, speciális egészségmegőrző termékeink forgalmazására Keresünk viszonteladó partnereket magyarországon és külföldön egyaránt, forgalmazói hálózatunk bővítése céljából!

csatlakozás

Blog
;