Mancs – Mindannyiunk magyar hőse

Blog :: Kutyahősők 2017. december 15., péntek 12:24

Sok hős ebet bemutattunk már nektek, így éppen itt az ideje, hogy megemlékezzünk a valaha élt legnagyobb magyarról is. Mancs neve fogalommá lett, nemcsak itthon, de a világ számos pontján is imába foglalják azok, akik neki köszönhetik az életüket.

 

Valószínűleg kiskorában senki sem gondolta volna Mancsról, hogy egyszer majd legendává válik. Így volt ezzel a diszplázia miatt sántikáló németjuhász gazdája is, de ennek ellenére mindent elkövetett a gyógyulásáért. Sokáig úgy tűnt, hogy a hátsó lábának veleszületett rendellenessége behatárolja majd a képességeit, ám egy különleges szíjkengyelnek köszönhetően végül sikerült kinőnie a problémát.
 


Mancs nem rendelkezett mentőkutyás vizsgával, ennek ellenére vált az egyik leghíresebbé a szakmájában. Az 1999-es izmiti katasztrófa idején végzett munkája tette világszerte ismertté, a földrengés sújtotta területen egy hároméves kislány életét mentette meg. A kicsi már több mint 82 órája volt a romok fogságában, a helyszínen lévő mentőkutyák közül ezt csak Mancs tudta kiszagolni.
  
Ezután a kutyát a CNN televízió is bemutatta, Mancsból pedig valódi sztár lett. Ám nemcsak vadidegenek, de a gazdája is neki köszönheti a legtöbbet: egy olaszországi sárlavinánál történt mentés alkalmával a kutya megtagadta elöljárója parancsát. Lehóczki László hiába küldte előre, nem volt hajlandó engedelmeskedni, sőt nagyon komoly jeleit adta annak, hogy őt sem engedi a helyszínre lépni. Így hát muszáj volt visszavonulót fújniuk - és mint kisvártatva kiderült, ez mentette meg az életük. Alig távolodtak el valamicskét a műveleti területtől, azt hatalmas robbanás rázta meg. Ha nincs az állat ösztönös engedetlensége, a mi sztorink sem folytatódna.

 

 

A hősiesen teljesített szolgálati évek sajnos nem múltak el nyomtalanul, Mancs öregkorát beárnyékolták a mentéseknél összeszedett sérülések. A legnagyobbat éppen a híres törökországi eset alatt szerezte, amikor egy kiálló vasrúd átszúrta az egyik lábát. A kutya a rettenetes fájdalmai ellenére elvégezte a munkáját, de a sebeit csak a hazatérés után tudták szakszerűen kezeltetni. Ennek következményei élete végéig elkísérték, ő azonban szinte az utolsó percekig dolgozott. A munkája volt a mindene, gazdája szerint, ha nyugdíjazták volna, abba Mancs egész biztosan belepusztul.

 

 

Kiképzéséből fakadóan a vízalatti holttestet is felismerte, valamint ugyanazon a helyszínen képes volt az élőt és halottat is hitelt érdemlően jelezni a mentőcsapatoknak. 
A számtalan megmentett élet, a hihetetlen teljesítmény a legjobb magyarországi mentőkutyává emelte a kis sántát. Kalandos élete 2006-ban ért véget, amikor idős szervezete egy tüdőgyulladáson már nem tudott felülkerekedni. Tizenkét éven át szolgálta hűen gazdáját, Miskolcon a Szinva patak partján még életében szobrot állítottak neki. 2015-ben a Mancs által megmentett török kislány, Hatira Kaplan személyesen rótta le kegyeletét az emlékműnél, a mentőcsapat pedig Európai Polgári Díjat kapott.

 

Írta: Tóth Krisztián Márk

megosztás

Bolt- és Partnerkereső

A Quebeck gyógyszermentes, egészségmegőrző termékei egyre szélesebb körben kaphatóak. Bolt- és partnerkeresőnk segítségével megtalálhatod a közeledben lévő viszonteladó partnereinket és webshophálózatunk tagjait. 

keresés

Viszonteladói és Partner Program

Saját gyártású, speciális egészségmegőrző termékeink forgalmazására Keresünk viszonteladó partnereket magyarországon és külföldön egyaránt, forgalmazói hálózatunk bővítése céljából!

csatlakozás

Blog
;