Szabó Gábor - "Sorsfordító volt, mikor találkoztam a mentőkutyás világgal"

Blog :: Kutyahősők 2018. március 26., hétfő 15:29

Szabó Gábor neve fogalom a mentőkutyások között, és abban is biztosak vagyunk, hogy sokan foglalták már imába a nevét. A hazai kutyakiképzés egyik doyenjével pályafutása szépségeiről, munkája rejtelmeiről beszélgettünk

 

Kedves Gábor, nem is kérdezem, honnan jött az indíttatás. Sokkal jobban érdekelne, mióta foglalkozik kutyákkal.

Nagyon messzire kell visszatekintenem. Már tízévesen is volt kutyám, és tizennyolc voltam, amikor a legelsővel vizsgáztam. Egy ideig a belügyminisztériummal álltam szerződésben, nekik képeztem ki ebeket, mellette pedig a sportkutyás vonalam is élt. Az igazi sorsfordító az volt, amikor találkoztam a mentőkutyás világgal, az azóta eltelt negyedszázad alatt ez a hivatás töltötte ki az életem.

 

Mit tart a legfőbb különbségnek ember és állat között?

Ez egy nagyon jó kérdés. Nem is tudom… Talán a beszéd hiányát mondanám, ezt mi kiképzőként viszonylag könnyedén képesek vagyunk áthidalni. Ebben rejlik a munkánk legfőbb szépsége is.

Minden munkának, életnek van mélypontja és magaslata. Az ön hosszú pályafutásából mire a legbüszkébb, és mi az, amit semmissé tenne?

Hála az égnek, engem a klasszikus mélypontok messzire elkerültek. Nem emlékszem, hogy az évek során előfordult volna bármi olyan, ami megingatta a hitem. Ifjúkorom óta töretlen lelkesedéssel teszem a dolgom. A pályám meghatározó csúcsának a törökországi bevetést tartom, ahol nyolc embert sikerült megmentenünk. De óriási élmény volt az összes olyan hazai művelet is, ahol vissza tudtunk adni egy eltűnt hozzátartozót a családjának. 

Büszkévé tesz, hogy kiképzőként kétszer is sikerült világbajnokságon a kutyáimmal dobogóra állnom, ezek mind-mind fantasztikus emlékek. Nem titkolt célom az, hogy egyszer felérjek a pódium tetejére is!A

Mancsról elhíresült törökországi földrengésnél ön is szolgálatot teljesített. Nehéz pillanatok voltak ezek, vagy felemelők?

Úgy gondolom, hogy inkább az utóbbi. Akik hasonló esetek után pszichológiai kezelésre szorulnak, azok nem biztos, hogy a számukra legmegfelelőbb foglalkozást választották. Sajnos ilyen helyzetekben olyan természetességgel van jelen a halál, mint ahogyan tavasszal méhek szállnak a virágokra. 

Magyarországon nem egyszerű a mentőkutyások helyzete. Mi tartja a lelket azokban, akik lényegében társadalmi munkában segítenek a bajbajutottakon? 

Valószínűleg a kollégáimat is ugyanaz vezérli, ami engem: mindannyiunk fejében ott van egy „hangya”, ami a segíteni akarást szimbolizálja. Ez az attitűd, a sikeres mentések öröme, valamint a kalandvágy mozgatja azokat, akik hosszú időn keresztül képesek ezt végezni. Egyfajta létforma az, amikor hajnalban csörög a telefon, és útnak indulunk egy kisgyereket keresni… De mikor sikerrel járunk, az mindenért kárpótol és a legfelemelőbb érzés a világon.

A felelős állattartás hazánkban ma még kényes kérdés. Ön szerint mitől válhatna jobbá a közmorál, mi kellene ahhoz, hogy kinője a társadalom a gyerekcipőt?

Ahhoz, hogy elérjük azt a fajta vágyott kultúrát, ami tőlünk nyugatabbra tapasztalható, még sokat kell fejlődni. A szemléletváltás már elkezdődött, egyre több ember vetkőzi le a provinciális „örökséget”. Napról napra többen fogadják el például, hogy a kutyák az emberrel egy fedél alatt élnek. 

Tuti megoldást én sem tudok mondani, ám ha lassan is, de haladunk a cél felé - ez a lényeg!

Írta: Tóth Krisztián Márk
 

megosztás

Bolt- és Partnerkereső

A Quebeck gyógyszermentes, egészségmegőrző termékei egyre szélesebb körben kaphatóak. Bolt- és partnerkeresőnk segítségével megtalálhatod a közeledben lévő viszonteladó partnereinket és webshophálózatunk tagjait. 

keresés

Viszonteladói és Partner Program

Saját gyártású, speciális egészségmegőrző termékeink forgalmazására Keresünk viszonteladó partnereket magyarországon és külföldön egyaránt, forgalmazói hálózatunk bővítése céljából!

csatlakozás

Blog
;