Így szállítsd a kutyádat!

Blog :: Quebeck-tipp 2018. szeptember 04., kedd 15:15

A nyárból hirtelen gyönyörű ősz lett, kutyás szemmel is ez az időszak a legalkalmasabb a kimozdulásra, a természetben tett kisebb-nagyobb kirándulásokra. Biztosak vagyunk abban, hogy ilyenkor sokan pattantok autóba, és bármerre is induljatok, négylábú barátotok is veletek tart majd az utazásra. Ezzel kapcsolatban hoztunk néhány hasznos tippet!

 

Hazánk közlekedési szabályzata külön nem tér ki a személyautóban történő állatszállításra, ugyanakkor, ha kedvencünket „rakománnyá degradáljuk”, máris pontosan lefektetett rendszerbe csöppenünk. Ez utóbbi nincs köbe vésve, de remek támpontot ad, hogyan is fuvarozzuk biztonságosan kutyánkat. 

Első és legfontosabb a stabilitás. Valószínűleg minden kutyás hallott már olyan incidensről, amikor a jármű hátsó részében tartózkodó rögzítetlen állat egy koccanás vagy vészfékezés után súlyos sérüléseket szenvedett, vagy éppen okozott a gazdijának. Mindenki ismeri az egy szem cseresznye zuhanásának esetét: így azt is tudja, legyen bármilyen kis termetű a szállított jószág, bizony nagyot tud ütni…

Gyakran lehet látni a forgalomban olyan autókat, amelyekből lobogó fülekkel lóg ki a kutyafej. Ez nemcsak az állatnak nem tesz jót - hiszen könnyedén huzatot kaphat, begyulladhat a szeme/füle -, de még ráadásul balesetveszélyes is. A közlekedési törvények világosan meghatározzák, hogy az utasok nem hajolhatnak ki a mozgó jármű ablakán, és ez a velünk utazó ebre is igaz.

A vonatkozó KRESZ paragrafusból ragadtuk ki a lényeget:

„A rakományt a járművön - annak belső terében, illetőleg rakfelületén - úgy kell elhelyezni, hogy a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse. Gondoskodni kell arról, hogy megfelelően rögzítve legyen, ne csússzon el, ne essen és/vagy ömöljön ki.”

Tehát az ölünkben, az anyósülésen, a kalaptartón, vagy épp a hátunk mögött ülő kutyus nem feltétlenül a legjobb módja a négylábúak utaztatásának. A lényeg tömören annyi, hogy az állat vezetés közben ne zavarjon bennünket, és hirtelen irányváltás, fékezés, illetve gyorsítás esetén a sajátmagunk és az ő védelme megoldott legyen. Ma már szinte minden második kapualjban beszerezhetők olyan kutyaszállító ládák, ketrecek, biztonsági övek, amelyekkel barátunk szállítását könnyedén kezelhetjük. Természetesen a leírtak minden más házikedvencre is ugyanúgy vonatkoznak, így ne legyetek restek, tegyetek a saját és a kiskedvencetek biztonságáért. 

LEGYETEK FELELŐS ÁLLATTARTÓK az utakon is!

Írta: Tóth Krisztián Márk
 

megosztás

Bolt- és Partnerkereső

A Quebeck gyógyszermentes, egészségmegőrző termékei egyre szélesebb körben kaphatóak. Bolt- és partnerkeresőnk segítségével megtalálhatod a közeledben lévő viszonteladó partnereinket és webshophálózatunk tagjait. 

keresés

Viszonteladói és Partner Program

Saját gyártású, speciális egészségmegőrző termékeink forgalmazására Keresünk viszonteladó partnereket magyarországon és külföldön egyaránt, forgalmazói hálózatunk bővítése céljából!

csatlakozás

Blog
;