Kutya az „ablakban” - egy kikötött jószág margójára

Blog :: Quebeck-tipp 2018. szeptember 13., csütörtök 15:48

Minap a szokásos bevásárlótúrám teljesítettem Budapesten - tej, kenyér, szalámi, meg egyéb közhelyek - késői ebéddel egybekötve. Feltűnt egy virágládához kötött, gyönyörű, ám kétségbeesett vizsla, aki fél, egy, majd két óra múlva is ugyanazzal a tehetetlen ábrázattal várta a gazdáját.

 

Egyre gyakrabban látok bolt elé kikötött ebeket, bevallom, rendkívül idegesít ez a primitív szokás, görcsbe rándul tőle a gyomrom. De megszokott forgatókönyv, hogy a gazdi hipp-hopp előkerül, és az eset jóindulattal még belefér a keretek közé. Ez nem ilyen volt.

Azon kaptam magam, hogy a teendőim intézése közben minduntalan - reménykedve abban, hogy már nem találkozom vizsla haverral - visszacsábulok a helyszínre. Ehelyett vizsla havert egyre több, látszólag dühös ember vette körül. Családok, külföldiek, egy mozgássérült hölgy és egy fiatal pár rugózott a kérdésen: hol van már ennyi ideig a gazdi? 

A fejemben természetesen azonnal lezajlott a szokásos procedúra: majd megoldjuk valahogy a húsz négyzetméteres kis budai lakásomban, amíg találunk neki befogadót… Merthogy egy állatot a nyílt utcán, a forgalom kellős közepén órákra magára hagyni bizony „kirakás” szagú dolog. Mielőtt ezt megléptem volna, tárcsáztam a Szurkolók az Állatkínzás ellen csoportot, Kapin Ricsit, aki Facebook oldaluk adminjához irányított, és perceken belül ki is került egy felhívás a kutya képével. Közben kibogoztam a pórázra tekeredett jószágot, az egybegyűltek pedig inni-enni adtak a hosszú várakozást megsínylő ebnek. A poszt rohamosan terjedt a Facebookon, özönlöttek a megosztások, és az ilyenkor kapcsolt áruként érkező, gyalázkodó kommentek is… 

Még időnk sem volt felocsúdni, mikor váratlan fordulat állt be az ügyben: megérkezett a „felelős” gazdi!

Láthatni hosszas shoppingolásból, mert tele volt aggatva szatyrokkal, és miután magához vette kutyáját, kioktatta a vizsláért aggó tömeget: „nem volt ez két óra, ne szóljunk bele, hisz ez az ő dolga, és különben is, ennyi időre kikötni egy kutyát, hogyan lenne az már állatkínzás!?”

A tünet teljesen magyar. A mindennemű felelősség hárítása lassan Hungarikum lesz, ugyanúgy, mint a felháborodott kommentek, amelyek szintén nem jelentenek megoldást a problémára. Ez utóbbit mélyebben érinteni felesleges is, helyette vonjuk le inkább a megfelelő konzekvenciákat:

- Nem kötünk ki bolt, üzlet, trafik, stb. elé kutyát. Sosem!

- Ha kedvencünk nincs mellettünk, rábízzuk valakire, ha ez nem megoldható, otthon hagyjuk. A négy fal között jobb és biztonságosabb neki, mint az utcán, pláne, hogy gondoskodunk a megfelelő ellátásról (friss víz, élelem).

- Nem adunk esélyt a lopásnak, sem annak, hogy az utcákon lófráló, félőrült egyének valamelyike bánthassa a barátunk.

- Ha kritikát fogalmazunk meg a Facebookon, azt emberi nyelvezettel és építő jelleggel tesszük - nem ítélkezünk, hiszen tudjuk: mindenki követ el hibákat.

- Mi állatbarátok mások vagyunk. Nyitott szemmel járunk, összefogunk és segítjük egymást! 

Fontosnak tartottam mindezt megosztani Veletek.

 

Tóth Krisztián Márk

megosztás

Bolt- és Partnerkereső

A Quebeck gyógyszermentes, egészségmegőrző termékei egyre szélesebb körben kaphatóak. Bolt- és partnerkeresőnk segítségével megtalálhatod a közeledben lévő viszonteladó partnereinket és webshophálózatunk tagjait. 

keresés

Viszonteladói és Partner Program

Saját gyártású, speciális egészségmegőrző termékeink forgalmazására Keresünk viszonteladó partnereket magyarországon és külföldön egyaránt, forgalmazói hálózatunk bővítése céljából!

csatlakozás

Blog
;