Árpa Attila – A kutyám mindig megdöbbent engem! 

Blog :: Sztárok kutyával 2017. december 21., csütörtök 09:23

Kultusszá vált hazai filmeket rendezett, nívós hollywoodi produkciókhoz adta az arcát. Ám Árpa Attila nemcsak a filmes világban vagy író-producerként érzi otthon magát, a négylábúakkal is bensőséges szövetséget ápol. Magyarország talán legnépszerűbb színész-rendezőjével alaposan körüljártuk a témát, mi több markánsan meg is jelöltük azt itt-ott. Interjú!

 

Nagy kutyás hírében áll. Családi örökség ez, vagy inkább saját vonzalom?

Szerintem ez is, az is! Kiskoróm óta volt kutya, macska, meg mindenféle állat a családban. Az első saját ebem története elég mókás, ismerősöktől csempésztük haza Németországból, természetesen mindenféle papír nélkül… Őt Csufinak hívták, és nagyon sokáig velünk volt. Azóta, ha kisebb szünetekkel is, de mindig volt kutyám és macskám.

 

Ha jók az értesüléseink, a másik nagy vonzalma a kutyaszán. Csak hobbyként űzi, vagy van vele végcélja is, mint pl. az Iritarod?

Egyelőre még nem próbáltam, bár már párszor elmondtam, hogy tetszik a dolog. Egyszer Veresegyházán adódott lehetőségem a „talpfákra pattanni”, azonban ez nem a klasszikus értelemben vett kutyaszán volt. Nem állati erővel hajtva mentünk és nem is havon, de nem tagadom, ez utóbbiakat nagyon szeretném megélni.  Egy ismerősöm most nevezett be egy jövő évi svéd versenyre, és erősen gondolkodom azon, hogy csatlakoznom kellene.

Mi az a plusz Ön szerint, amit csakis az állattartás adhat meg az embernek?

Ez azért az állattól is nagyban függ. Míg a kutyában egy lojális társat kap az ember, addig a macskában egy olyan cirkuszi akrobatát, amit naphosszat jókedvvel elnézeget. A lovaknál plusz élményt jelentenek a vágtával és közlekedéssel együtt töltött kalandos percek. Minden állattól más értékeket kapunk, de mindent az önzetlen szeretetük vezényel.

 

Milyen gazdinak tartja magát Árpa Attila? A következetesebb és szigorúbb fajtából való, vagy a tipikus megengedő?

Az elején inkább szigorú vagyok, de a képlet nagyon egyszerű: ha a házikedvenc nem csinál olyat, amit nem szabad, akkor elszáll a szigorú mivoltam és helyébe lép a haverkodás. Következetesnek tartom magam, hiszen a legfontosabb a nevelés!

Milyen fajta a kutyája, hogy hívják őt?

Őszintén megmondom, ezt még nem tudtam minden kétséget kizáróan megállapítani. Van benne labrador, némi német juhászkutya egy csipetnyi cseh farkas beütéssel. Viszont Morzsa testileg igencsak terebélyesebb az előbb felsorolt fajtáknál!Mindenkinek volt vagy van meghatározó kutyás pillanata. Ön tud ilyet mesélni nekünk?

Hogyne, többet is. Amikor a kutyám meglátogatom, mindig megdöbbenek. Ahhoz képest, hogy olykor napokon, néha heteken keresztül nem lát, csak egy pár perc kell neki, hogy visszalendüljön és mindenre emlékezzen abból, amit megtanítottam neki. Ez szerintem varázslatos! De a másik momentum sem kevésbé. 

Múltkorában az egyik ismerősöm talált a pilisben egy kutyust, amit magamhoz vettem, sőt majdnem meg is tartottam. Ennyire okos kutyával előtte még sosem találkoztam, néhány hónapos kora ellenére már szinte mindent meg lehetett neki tanítani. Végül úgy alakult, hogy egy kislánynak ajándékoztam, és mikor közel egy év után újra találkoztunk, azonnal megismert. Az egy nagyon megható és felemelő pillanat volt.

 

Hogyan összeegyeztethető a rohanó és elfoglalt élete a felelős állattartással?

Sajnos sehogyan, ezért is van a kutyám a vidéki birtokunkon, sokkal jobb ott neki, mintha a budai lakásom kertjébe kényszerülne. Nagytestű blökiről lévén szó kell neki a terület, a lehetőség a mozgásra. A macskáink meg már függetlenítették magukat tőlünk, vígan elvannak egymással. (nevet) 
Amikor van egy kis időm, őket is próbálom tanítgatni. Bizony sok érdekes trükköt tudnak már!

 

Végezetül, a jövőben tervez a kutyákhoz, állatokhoz kapcsolódó alkotást a filmvászonra vinni?

Kifejezetten állatokról szóló filmben még nem gondolkodtam, de más módon viszont szeretnénk a kedvesemmel felhívni a figyelmet a jó ügyre. Ehhez állatmentéssel, akár valamilyen alapítvánnyal, vagy éppen a Szurkolók az állatokért csoporttal együttműködve szeretnék hozzájárulni, melynek már jelenleg is a tagja vagyok. De film egyelőre még nem lesz! (nevet)

 

A Quebeck összeállított egy Morzsára szabott csomagot, a kúra végeztével pedig újból beszélgetni fogunk Attilával, hogy kifaggassuk a tapasztalatairól.

Írta: Tóth Krisztián Márk
 

megosztás

Bolt- és Partnerkereső

A Quebeck gyógyszermentes, egészségmegőrző termékei egyre szélesebb körben kaphatóak. Bolt- és partnerkeresőnk segítségével megtalálhatod a közeledben lévő viszonteladó partnereinket és webshophálózatunk tagjait. 

keresés

Viszonteladói és Partner Program

Saját gyártású, speciális egészségmegőrző termékeink forgalmazására Keresünk viszonteladó partnereket magyarországon és külföldön egyaránt, forgalmazói hálózatunk bővítése céljából!

csatlakozás

Blog
;