Dér Heni – „Fegyelmezett és jólelkű a kutyám”

Blog :: Sztárok kutyával 2018. január 15., hétfő 15:05

Dér Heni energikus személyiség, aki folyton alkot és pörög, ám időként neki is szüksége van a pihenésre. Ilyenkor rendszerint kutyája társaságában töltődik fel, akit igazi családtagként és jóbarátként kezel. A kristálytiszta hangú és gyönyörű énekesnővel beszélgettünk felelős állattartásról, kutyajellemről, négylábúakról. 

 

Köztudottan nagy kutyás hírében állsz. Családi örökség ez vagy saját vonzalom?

Mindenképp családi örökségnek mondható. Ugyan vidéken mást jelent az állattartás, mint a nagyvárosi élettérben, de nekem már ott és akkor sem csupán a házőrzőt jelentették az ebek. Vidéken is mindig voltak kutyáink, és mikor a karrierem miatt Budapestre költöztem, gyorsan megtapasztaltam a „megapolisz” magányát. És mint oly sokan, én is vágytam a társaságra, valakire, akit megszeretgethetek egy fárasztó nap végén. 

Mi az a plusz szerinted, amit csak az állattartástól kaphat meg az ember?

A kutyáktól, de az összes többi állattól is rengeteget tanulhatunk. Leginkább érzelmi intelligenciában járnak előttünk, ami a mindenki által ismert hűségben és feltétel nélküli odaadásban nyilvánul meg. Ám ami számomra a legnagyobb tanulsággal bír, az az idő állati értelmezése. A kutyáknál nem létezik a konkrét idő fogalma, ők a mostban élnek. Megtanítanak arra, hogy nem mindig az a legfontosabb dolog, amit folyton hajszolunk. Hanem az ITT, a MOST, a közösen és az együtt…

Milyen gazdinak tartja magát Dér Heni? Következetes, vagy esetleg épp az ellenkező tábort gyarapítva tejben-vajban fürösztő? 

Ez egy nehéz kérdés. Az ismerőseim szerető, de ugyanakkor szigorú és következetes gazdának tartanak. Ám a kutyusom pontosan tudja, hogy mennyire befolyásolható vagyok! (nevet) Sajnos, mivel rengeteget dolgozom, nem tudok mindig vele lenni, így beleestem a gazdik hibájába, miszerint, ha együtt lehetek a kis szőrmókkal, akkor nem feltétlenül a fegyelmezéssel szeretném tölteni az időt. Ilyenkor együtt alszunk és a többi, minden olyan meg van engedve neki, ami normál esetben máshogy festene. De mindemellett jólnevelt, fegyelmezett és jólelkű a kutyám.

Hogyan tudod összeegyeztetni a rohanó/elfoglalt életed a felelős állattartással?

Ilyen életvitelnél muszáj a kisállat érdekeit szem előtt tartani. Sok gazdinál látom, hogy bár imádják és becsben tartják a kutyáikat, mégis képesek egész napra magukra hagyni őket. Ezt önzőségnek tartom, én csak azért nem hagyom egyedül, hogy esténként láthassam pár órára. Így sokat időzik a nagyszüleinél, viszont, ha együtt vagyunk, az tényleg minőségi időtöltés. Ilyenkor elkísér a forgatásokra, sokat játszunk és sétálunk, de amikor hazautazom a szüleimhez a Vajdaságba, oda is gyakran velem tart. Imádja a hosszú közös utazásokat! 

Sajnos ma Magyarországon dugig vannak az állatmenhelyek, aggasztó mértékű az állatkínzás - egyszóval komoly a probléma. Szerinted hogyan lehetne javítani ezen a helyzeten?

Ha majd időm engedi, szeretnék még egy kutyust. Ez esetben egészen biztos, hogy menhelyről választanék, ezzel is csökkentve a leterheltséget. Ez a fajta gondolkodás kollektívan megcselekedve bizonyosan sokat segítene, de a legfontosabb elébe menni a dolgoknak. Magyarán mielőtt még állatot vállalnánk, fordítsuk meg a kérdést: szeretjük-e majd annyira azt a kis jövevényt, hogy az ő érdekeit képesek leszünk a saját vágyaink ellenében képviselni!? Ha a kérdésre igen válasz, akkor úgy gondolom, hogy mind a felelős állattartásnak, mind az élet fontos dolgaiba felkészülten vághatunk bele. 

Mindenkinek volt egy meghatározó kutyás pillanata. Neked melyik az?

Kettő is van, kezdem a rosszal. Egyszer balesetet szenvedett szegényke, én pedig úgy szereztem róla tudomást, hogy az állatorvos a chip alapján azonosította, és felhívott. Természetesen azonnal rohantam érte, de nagyon szörnyű ez az emlék. A másik annál aranyosabb. Egyszer egy nagyon húzós év végi hajrá után - amikor már végképp kimerültem - , otthon az ágy szélén ülve elmorzsoltam pár könnycseppet. Ő teljesen átérezte a helyzetem, és vigasztalólag odakucorodott mellém. Azok a szempárok, ahogyan nézett rám akkor… Ez többet mond minden szónál.

Végezetül, ki a kis kedvenced és hogy hívják őt?

Ő Mackó, aki egy tündéri bichon bolognese! Nagyon szeretem, egy húron pendülünk. És azt hiszem, illik ránk a mondás: a kutya olyan, mint a gazdája. Vagy fordítva?

A Quebeck összeállított egy Mackóra szabott csomagot, a kúra végeztével pedig újból beszélgetni fogunk Henivel, hogy megkérdezzük a tapasztalatairól.

Írta: Tóth Krisztián Márk

megosztás

Bolt- és Partnerkereső

A Quebeck gyógyszermentes, egészségmegőrző termékei egyre szélesebb körben kaphatóak. Bolt- és partnerkeresőnk segítségével megtalálhatod a közeledben lévő viszonteladó partnereinket és webshophálózatunk tagjait. 

keresés

Viszonteladói és Partner Program

Saját gyártású, speciális egészségmegőrző termékeink forgalmazására Keresünk viszonteladó partnereket magyarországon és külföldön egyaránt, forgalmazói hálózatunk bővítése céljából!

csatlakozás

Blog
;