Pordán Petra - Az állattartás felelősséggel jár, aki ezzel nincs tisztában, az bele se fogjon!

Blog :: Sztárok kutyával 2019. március 30., szombat 17:18 Pordán Petra, quebeck, Sláger FM, Szenvedélyünk a kutya

A Quebecknél továbbra is szent és eltökélt célunk, hogy közszereplők bevonásával próbáljuk meg felhívni a figyelmet a felelős állattartás égető hazai problémáira. Pordán Petra, a Sláger FM népszerű műsorvezetője igazi kutyamániás, és elkötelezett állatbarát, így szívesen mesélt nekünk a négylábúakhoz fűződő különleges viszonyáról.

 

Milyen kutyusaid voltak, mi az a bakancslistás fajta, amit muszáj lesz még tartanod?

Zalaegerszegen nőttem fel, gyerekkoromtól kezdve mindig voltak kutyáink. Nagypapámnak németjuhásza volt, majd az első saját kutyám hatéves koromban kaptam meg, ő egy skótjuhász volt. Nagyon szerettem, mindig eljött elénk az óvodába, igazán okos állat volt. Később lett egy dobermannom, aki számomra egy igazi szerelem volt. A világ legszebb kutyájának tartottam, de az intelligenciájával is hódított. Ekkortájt 10-12 éves lehettem, és mikor sétálni indultunk, mindenki elhűlve nézte, hogy egy ilyen pöttöm lányka hogyan mer egy ekkora ebbel egyedül elindulni? A történet szomorú része, hogy valaki megmérgezte, ezért utána sokáig nem is akartunk másik kutyust. Később megtört a jég egy tündéri pekingi palotakutyával, de nekem mindig is a dobermann maradt a kedvencem. Ha majd úgy alakul, és megfelelő környezetbe költözünk, akkor ismét szeretnék egyet.

Neked mi a legnagyobb különlegesség, kincs, érték egy kutyában?

Az, ahogyan a gazdájára tekint. Belenézel a szemébe és látod rajta, hogy ő tényleg úgy szeret téged, ahogy vagy. Én azt gondolom, hogy egy kutya tekintetében minden pillanatban benne van a hűség, süt róla, hogy számára te vagy a legfontosabb az egész világon. Nem ismerek más élőlényt, ami ennyire tisztán és önzetlenül szeret!

Mi a legkedvesebb kutyás élményed?

Életem egyik legmókásabb pillanata volt a pekingi palotakutyánk első találkozása a hóval. Gyerekkoromban még valódi, komoly telek voltak rengeteg csapadékkal, és nagyon vicces volt, ahogy gyakorlatilag elveszett benne. Borzasztóan élvezte a dolgot, kis alagutakat ásott, a havas fejével pont úgy nézett ki, mint egy hógombóc. Rengeteget nevettünk rajta, imádtam! Mulatságos dolog kutyát tartani: ezt ők is jól tudják, és még rá is játszanak, hogy te minél jobban szórakozz! (nevet)

A hazai állattartási morál sajnos sok szempontból tükrözi a társadalom lelki állapotát is. Szerinted mit lehetne tenni azért, hogy ne legyen ennyi kidobott kutya, vagy megszűnjön a rideg tartás?

Én egy borzasztóan érzelmes ember vagyok, egyszerűen nem tudom elfogadni, hogy az emberek így viszonyuljanak az állatokhoz. Nemrégiben volt egy állatkínzási ügy, ahol a visszaeső elkövető nyolc hónap letöltendő börtönbüntetést kapott. Ez üdvözölendő, ugyanakkor már jóval korábban szankcionálni kellene az ilyen eseteket, hogy idővel egyáltalán ne fordulhassanak elő. Meggyőződésem, hogy aki állatokat kínoz, az előbb-utóbb embereket is bántani fog.

A másik nagy probléma, hogy sokan még mindig furán gondolkodnak az állattartásról. Például csípőből elutasítják az ivartalanítást, így kontrollálatlanul születnek a kiskutyák, akiket azután az árokba dobnak, vagy kiraknak az országút szélén. Mihamarabb drasztikus szemléletmód váltásra lenne szükség!

Ha lenne rá törvényi lehetőség, szerinted mekkora havi minimum összegben kellene meghatározni egy állat tartását?

Ez egy nagyon jó kérdés. Szerintem havonta legalább 20 - 30 ezer forinttal kell számolni, ennyit egészen biztosan minden körülmények között muszáj rászánni, ha az embernek kutyája van. Olyan nincs, hogy odaadom neki a moslékot: az állattartás felelősséggel jár, aki ezzel nincs tisztában, az inkább bele se fogjon!

Fontosnak tartod az állat egészséges táplálását, és a gyógyszermentes kiegészítő takarmányok használatát?

Természetesen! Ebben már fokozatosan javuló tendenciát mutatnak a nagyvárosokban élők, de sajnos még ott is előfordul, hogy cukorbetegségben és ízületi gyulladásban szenvednek a kedvencek, mert mindenféle sütikével, meg csokival „kényeztetik őket”. Értem én, hogy pusztán szeretetből csinálják, csak hát épp az ellenkezőjét érik el vele. Szuper lenne, ha mindenki normális táplálékkal etetné a kutyáját, és a helyén kezelné ezt a kérdést!

 

Írta: Tóth Krisztián Márk

megosztás

Bolt- és Partnerkereső

A Quebeck gyógyszermentes, egészségmegőrző termékei egyre szélesebb körben kaphatóak. Bolt- és partnerkeresőnk segítségével megtalálhatod a közeledben lévő viszonteladó partnereinket és webshophálózatunk tagjait. 

keresés

Viszonteladói és Partner Program

Saját gyártású, speciális egészségmegőrző termékeink forgalmazására Keresünk viszonteladó partnereket magyarországon és külföldön egyaránt, forgalmazói hálózatunk bővítése céljából!

csatlakozás

Blog
;